Vincellér - 2024 képzés
Vincellér képzés adatai
- Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
- Szakképesítés azonosító száma: 07214016
- Szakképesítés megnevezése: Vincellér
- KEOR kód: 0721 Élelmiszergyártás
- Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 4
- Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 4
- Digitális Kompetencia Keretrendszer (DKK) szerinti szintje: 4
-
Vincellér képzés munkaterülete:
A vincellér a szőlőnövény ápolásához a szőlőültetvény kezeléséhez értő, a szaktechnológia alkalmazásában jártas szakember. Megtervezi és elvégzi, elvégezteti a szőlőültetvény fito-technológiai és agro-technológiai munkáit, feladatait. Szőlőoltványt készít, ismeri a szőlőiskolák működését. Szőlőültetvényt tervez, szőlőt telepít. Kezeli és működteti a szőlőültetvényhez tartozó kisgépeket és berendezéseket. Növényvédelmi tervet készít, növényvédelmet végez. Figyelemmel kíséri a szőlő érési folyamatait, szüreti tervet készít. A szaktechnológia során szükséges alapvető laboratóriumi alapvizsgálatokat elvégezi, méréseinek eredményét értelmezni képes, a szükséges technológiai lépéseket mérési eredményei alapján megtervezi, végrehajtja. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai és technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával, a jó termelési gyakorlat (GMP) szemléletével végzi.
-
Vincellér képzés megkezdésének feltételei:
- Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
- Szakmai előképzettség: nem szükséges
- Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
- Szakmai gyakorlat területe és időtartama: nem szükséges
-
A képesítési követelményt előíró jogszabály:
nem kapcsolódik hozzá jogszabály
-
Egyéb feltételek:
nem kapcsolódik egyéb feltétel a szakképesítéshez
-
Vincellér képzés időtartama:
- Minimális óraszám: 300 óra
- Maximális óraszám: 400 óra
-
Vincellér képzés munkaerő-piaci relevanciája:
A vincellérképzés az élelmiszeripar ágazathoz tartozó szakmai képzés, amely tanúsítvány megszerzésével, majd ennek alapján akkreditált vizsgaközpontban megszerzett szakképesítés megszerzésével zárul. A szőlőtermesztés Magyarországon az egyik legősibb és legjobban megbecsült tevékenység. A szőlész (vincellér) ismeretei kiterjednek a szőlőszaporítására, szaporítóanyag előállításra, a szőlőiskolákra, a szőlőtelepítésre, a bor- és csemegeszőlő termesztésére - művelésére, a kézi és gépi művelésmódok ismeretére, a vonatkozó növényvédelemre, a szüretre, a különböző szőlőfajták feldolgozására, a szőlőtermesztés adminisztratív feladatainak ellátására. A jó minőségű bor csak kiváló minőségű szőlőalapanyagból készíthető. A szőlészetek-borászatok Magyarországon sokszor családi környezetben működnek, ahol a szőlész-borász szakma alapismerete apáról fiúra szálló hagyomány. A jól képzett, - korszerű szaktudással felvértezett vincellér, - a jó szőlész szakember szakmai tudása biztos szellemi hátteret ad a hazai borágazatnak, szőlőtermesztésnek.
- Vincellér képzés elméleti része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
- Vincellér képzés gyakorlati része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
-
Vincellér képzés vizsgainformáció:
-
Vizsgára bocsátás feltételei:
A szakmai képzés követelményeinek teljesítéséről, a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.
-
Vizsgatevékenységek:
Írásbeli vizsga
A vizsgatevékenység megnevezése: Szőlészeti ismeretek
A vizsgatevékenység, (írásbeli vizsga) vagy részeinek leírása: 20 feladat, melyek közt rövid kifejtős feladatok, feleletválasztásos feladatok, alapvető szakmai számolási feladatok szerepelnek. A feladatok témakörei:
- Agro- és fitotechnológiai műveletek: 35%
- Szőlő szaporítóanyag előállítása: 10%
- Szőlőültetvény létrehozása, karbantartása: 10%
- Szőlő növényvédelme: 20%
- Szőlő szüretelése, feldolgozása: 15%
- Környezettvédelem – vegyszerkezelés: 5%
- Szőlészeti minőségbiztosítási feladatok, szakmai jog: 5%
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 90 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 60%
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 50%-át elérte.
Projektfeladat
A vizsgatevékenység megnevezése: szóbeli-gyakorlati vizsga / saját nevelésű - ápolású szőlőtőke bemutatása.
A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása:
1. vizsgarész - szóbeli-gyakorlati vizsga
Gyakorlati munkavégzés: a feladat során a vizsgázónak a szőlőtermesztési technológia során alkalmazott tevékenységeket kell bemutatnia. Ennek során szóban ismerteti a fitoés/vagy agrotechnológiai műveletek növénytani és termesztési hatását, vonzatait, - a termelési folyamatban, a vegetációs naptár szerinti rendjét, - az esetlegesen alkalmazott gépek, berendezések feladatát, azok részeit, működését, a vonatkozó előírásokat, munkavédelmi és vegyszerkezelési szabályokat.
2. vizsgarész – saját nevelésű-ápolású tőke bemutatása
A vizsgázó, a képzési időszakban, a képzési hely, - tangazdaság területén fellelhető kijelölt szőlőtőke kezelését - ápolását végzi, a gyakorlati képzőhely infrastruktúrájának, - eszközeinek, berendezéseinek, laboratóriumi eszközeinek, műszereinek – alkalmazásával, használatával, a hatályos szakmai rendelkezések alapján. A projektfeladat végzése során, munkájáról növényápolási naplót vezet, melyben tevékenységét naptári rendben, rendre rögzíti, a rábízott szőlőnövény fejlődését, élettani állapotát, esetleges betegségeit fotókkal is dokumentálja. A képzési időszakban anyagot gyűjt az általa ápolt szőlőfajtáról, annak származásáról, önológiai és termesztési (ökonómiai) tulajdonságairól, az alkalmazott termesztéstechnológiáról, művelés és metszésmódról. Az így született projektmunka alapján számol be a vizsgabizottságnak képzési időszakban végzett szakmai tanulmányairól, munkájáról. A szőlőtermesztés technológiáról a vizsgabizottsággal szakmai beszélgetést folytat. A vizsgázó a vizsgabizottságnak az általa készített portfólió alapján válaszol az azzal kapcsolatos kérdésekre. A beszélgetés időtartama maximum 30 perc.
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 90 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 40%
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 60%-át elérte.
K Kapcsolódó szakmák
-
Baromfiipari-feldolgozó
-
Bonbon- és cukorkakészítő
-
Bor- és pezsgőgyártó technikus
-
Borász
-
Csokoládétermék gyártó
-
Csontozó munkás
-
Édességkészítő
-
Élelmiszer-ellenőrzési technikus
-
Élelmiszeripari csomagológép kezelő
-
Élelmiszeripari gépésztechnikus
-
Élelmiszeripari gépjavító
-
Élelmiszeripari gépkezelő
-
Élelmiszeripari gyártáselőkészítő
-
Élelmiszeripari laboráns
-
Erjedés- és üdítőital-ipari termékkészítő
-
Halfeldolgozó
-
Hentes és húskészítmény-készítő
-
Húsipari technikus
-
Húskészítmény gyártó
-
Keksz-és ostyagyártó
-
Kézműves élelmiszerkészítő
-
Kézműves sörgyártó
-
Kistermelői élelmiszer-előállító
-
Konzervgyártó
-
Mézeskalács készítő
-
Molnár
-
Növényolajgyártó
-
Pálinkakészítő
-
Pék
-
Pék-cukrász
-
Pincemunkás
-
Sörgyártó
-
Speciális-mentes sütőipari termékkészítő
-
Süteménykészítő
-
Sütő- és cukrászipari szakember
-
Sütő- és cukrászipari technikus
-
Sütőipari és gyorspékségi munkás
-
Száraztésztagyártó
-
Szikvízgyártó
-
Szőlész-borász
-
Szőlőfeldolgozó
-
Tartósítóipari technikus
-
Tartósítóiparitermék-készítő
-
Tejipari munkás
-
Tejipari szakmunkatárs
-
Tejipari technikus
-
Tejtermékkészítő
-
Üdítőital-ipari termékkészítő
-
Vágóhídi munkás