Üdítőital-ipari termékkészítő - 2021 képzés
Általános adatok
- Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
- Szakma szakmairányai: -
- Szakma megnevezése: Üdítőital-ipari termékkészítő
- Szakma azonosító száma:
- Szakma EKK szerinti szintje: 3
- Szakma MKK szerinti szintje szerinti szintje: 3
- Kapcsolódó részszakmák:
- Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartalma
- Szakképző iskolai oktatásban: -
- Technikumi oktatásban: -
- Érettségire épülő oktatásban: -
- A szakma keretében ellátható legjellemzőbb tevékenység, valamint a munkaterület leírása
-
A szakmához rendelt legjellemzőbb FEOR szám
Szakma szakmairányainak legjellemzőbb FEOR számai -
Részszakma megnevezése
FEOR-szám
FEOR megnevezése
Üdítőital-ipari termékkészítő
7115
Szikvízgyártó
8111
Szörpfőző
8111
Szörpkészítő
- Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség vagy a Dobbantó program elvégzése
- Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges
Különböző üdítőital-ipari terméket és szikvizet gyárt. Elvégzi üdítőital-ipari és szikvízgyártáshoz szükséges alapanyagok mennyiségi- és minőségi átvételét, vizsgálatát, dokumentálását. Az üdítőital- és szikvíz előállítás technológiai műveleteit teljeskörűen ismeri, vizet kezel, cukrot old, szörpöt készít, italt gyárt. Gyártásközi és késztermék ellenőrzéseket és minősítéseket végez. Szakszerűen és biztonságosan üzemelteti az üdítőital-ipari és szikvízgyártáshoz használatos gépeket, berendezéseket. A technológiai feladatokat rendszeres vezetői irányítás mellett a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, a tűz-munka-, környezetvédelmi és higiéniai előírások figyelembevételével önállóan végzi.