Pék-cukrász - 2024 képzés

Pék-cukrász képzés adatai

  • Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
  • Szakma szakmairányai: -
  • Szakma megnevezése: Pék-cukrász
  • Szakma azonosító száma: 4 0721 05 12
  • Szakma Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 4
  • Szakma Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 4
  • Kapcsolódó részszakmák: Süteménykészítő
  • Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartama

  • Szakképző iskolai oktatásban: 140 óra
  • Technikumi oktatásban: -
  • Érettségire épülő oktatásban: 160 óra
  • Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Pék-cukrász - 2024 tanfolyam, képzés?

    Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

  • Pék-cukrász képzés munkaterülete

  • A pék-cukrász kiszámolja és kiméri a szükséges nyersanyagokat, cukrásztechnológiai alapműveleteket végez, cukrászati félkész- és késztermékeket készít. Igényeknek megfelelően egyszerű díszítő műveleteket végez a termékeken. Munkája során fagylaltot, parfét és pohárkrémet készít. Kenyereket, péksüteményeket és finom pékárukat készít hagyományos és korszerű eljárásokkal. A korszerű technológiáknak megfelelően sütőipari termékeket fagyaszt, és kelesztést késleltet. Megadott összetételek és technológiák alapján képes célzott táplálkozási igényt kielégítő termékeket készíteni. Munkája során ellenőrzi a nyersanyagok és a késztermékek minőségét, erről dokumentációt vezet. A munkájához szükséges technológiai berendezéseket és gépeket igény szerint beállítja, kezeli, tisztán tartja az élelmiszeriparban használható tisztító- és fertőtlenítőszerek alkalmazásával, A hulladékokat a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően kezeli, környezettudatos magatartással végzi a munkáját. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi.

  • Pék-cukrász képzés legjellemzőbb FEOR számai

  • Szakma megnevezése

    FEOR-szám

    FEOR megnevezése

    Pék-cukrász

    7114

    Pék, édesiparitermék-gyártó

    5135

    Cukrász

    Dagasztó

    Desszertgyártó

    Desszertmártó

    Fagyasztott pékáru sütő (látvány sütöde)

    Finompékáru-gyártó

    Gyorsfagyasztott tésztát gyártó

    Gyorspékségi sütő és eladó

    Karamell cukrász

    Marcipánkészítő

    Mézeskalács-készítő

    Morzsakészítő

    Nyerstésztafeladó

    Pászkatészta-készítő

    Pék

    Péksütemény-készítő

    Pereckészítő

    Perecsütő

    Pizzagyártó

    Pizza-készítő

    Réteslap készítő

    Sütőipari táblázó

    Sütőipari vető

    Szaloncukorgyártó

    Teasüteménygyártó

    Tésztakészítő

    Tortadíszkészítő

    Fagylaltkészítő

    Marcipánfigurakészítő

    Süteménykészítő

    Tortakészítő

  • Pék-cukrász képzés megkezdésének feltételei:

  • Iskolai előképzettség: Alapfokú iskolai végzettség
  • Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
  • Pályaalkalmassági vizsgálat: szükséges

K Kapcsolódó szakmák


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu