Tejipari szakmunkatárs - 2024 képzés
Tejipari szakmunkatárs képzés adatai
- Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
- Szakképesítés azonosító száma: 07214017
- Szakképesítés megnevezése: Tejipari szakmunkatárs
- KEOR kód: 0721 Élelmiszergyártás
- Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 4
- Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 4
- Digitális Kompetencia Keretrendszer (DKK) szerinti szintje: 3
-
Tejipari szakmunkatárs képzés munkaterülete:
A tejipari szakmunkatárs ismeri a tehéntej természetét, jellemző tulajdonságait, a benne rejlő veszélyeket, azok megelőzésének lehetőségeit, a kisüzemi, termelői tejtermékek gyártásának technológiai és munkafolyamatait, higiéniai, élelmiszerbiztonsági előírásait. Kisüzemi körülmények között, csapatmunkában végzi élelmiszerelőállító tevékenységét: alapanyagokat vesz át, minősít, azokat kezeli és tárolja, natúr és ízesített joghurtot, tejfölt, túrót és egyszerűbb sajtokat (natúr és ízesített érlelés nélküli friss sajtot, savósajtot, félkemény sajtokat) állít elő és tárol úgy, hogy munkája közben betartja a higiéniai, tűz- munka- és környezetvédelmi előírásokat.
-
Tejipari szakmunkatárs képzés megkezdésének feltételei:
- Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
- Szakmai előképzettség: nem szükséges
- Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
- Szakmai gyakorlat területe és időtartama: nem szükséges
-
A képesítési követelményt előíró jogszabály:
nem kapcsolódik hozzá jogszabály
-
Egyéb feltételek:
nem kapcsolódik egyéb feltétel a szakképesítéshez
-
Tejipari szakmunkatárs képzés időtartama:
- Minimális óraszám: 300 óra
- Maximális óraszám: 400 óra
-
Tejipari szakmunkatárs képzés munkaerő-piaci relevanciája:
A tejipar rohamos fejlődésével, a tej és tejtermékek fogyasztásának növekedésével, a házias tejtermékek fogyasztásának bővülésével szükségessé válik a munkahelyen azonnal beállítható szakember képzése. A kisüzemi termékgyártás átmenetet képez a kistermelői és a nagyüzemi tejipari termelés között, így a képzésben részt vevő szakemberek mindkét termelési területen hasznosítható tudással gyarapodnak a képzés során. A Tejipari szakmunkatárs által megszerzett ismeretek az iparággal szemben támasztott igények biztosítását teszik lehetővé, mivel a felnőttképzésben megszerezhető Tejipari munkás részszakmának nem képezi részét a túró- és sajtgyártás, mely kiemelkedő jelentőségű a mikro- kis- és középvállalkozások termékgyártásában.
- Tejipari szakmunkatárs képzés elméleti része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
- Tejipari szakmunkatárs képzés gyakorlati része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
-
Tejipari szakmunkatárs képzés vizsgainformáció:
-
Vizsgára bocsátás feltételei:
A szakmai képzés követelményeinek igazolásáról a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.
-
Vizsgatevékenységek:
Írásbeli vizsga
A vizsgatevékenység megnevezése: Tej jellemzői, átvétele, kezelése
A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása: A feladatsornak legalább 20 feljebb 25 feladatot kell tartalmaznia. Az írásbeli vizsga a következő tanulási eredmények mérésére és értékelésére irányul:
- tej összetétele, tulajdonságai 20%
- mennyiségi, minőségi tejátvétel 20%
- általános tejkezelési műveletek 30%
- élelmiszeripari higiéniai ismeretek 30%
Az alkalmazott mérési módszer: teszt
- egyszerű választás 40%
- többszörös választás 10%
- alternatív választás (igaz/hamis) 30%
- egymáshoz rendelés 20%
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 60 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 20%
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 50%-át elérte.
Projektfeladat
A vizsgatevékenység megnevezése: Tejipari termékek készítése
A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása:
- A vizsgázó a rendelkezésére álló idő alatt egy savanyított tejtermék (joghurt vagy tejföl) gyártásának részműveletét vagy részműveleteit végzi el. VAGY
- A vizsgázó a rendelkezésére álló idő alatt a túró gyártásának részműveletét vagy részműveleteit végzi el. VAGY
- A vizsgázó a rendelkezésére álló idő alatt egy sajt (érlelés nélküli friss sajtot vagy savósajtot vagy félkemény sajtot) gyártásának részműveletét vagy részműveleteit végzi el.
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 180 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 80%
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 60%-át elérte.
K Kapcsolódó szakmák
-
Baromfiipari-feldolgozó
-
Bonbon- és cukorkakészítő
-
Bor- és pezsgőgyártó technikus
-
Borász
-
Csokoládétermék gyártó
-
Csontozó munkás
-
Édességkészítő
-
Élelmiszer-ellenőrzési technikus
-
Élelmiszeripari csomagológép kezelő
-
Élelmiszeripari gépésztechnikus
-
Élelmiszeripari gépjavító
-
Élelmiszeripari gépkezelő
-
Élelmiszeripari gyártáselőkészítő
-
Élelmiszeripari laboráns
-
Erjedés- és üdítőital-ipari termékkészítő
-
Halfeldolgozó
-
Hentes és húskészítmény-készítő
-
Húsipari technikus
-
Húskészítmény gyártó
-
Keksz-és ostyagyártó
-
Kézműves élelmiszerkészítő
-
Kézműves sörgyártó
-
Kistermelői élelmiszer-előállító
-
Konzervgyártó
-
Mézeskalács készítő
-
Molnár
-
Növényolajgyártó
-
Pálinkakészítő
-
Pék
-
Pék-cukrász
-
Pincemunkás
-
Sörgyártó
-
Speciális-mentes sütőipari termékkészítő
-
Süteménykészítő
-
Sütő- és cukrászipari szakember
-
Sütő- és cukrászipari technikus
-
Sütőipari és gyorspékségi munkás
-
Száraztésztagyártó
-
Szikvízgyártó
-
Szőlész-borász
-
Szőlőfeldolgozó
-
Tartósítóipari technikus
-
Tartósítóiparitermék-készítő
-
Tejipari munkás
-
Tejipari technikus
-
Tejtermékkészítő
-
Üdítőital-ipari termékkészítő
-
Vágóhídi munkás
-
Vincellér