Bonbon- és cukorkakészítő - 2024 képzés

Bonbon- és cukorkakészítő képzés adatai

  • Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
  • Szakképesítés azonosító száma: 07214008
  • Szakképesítés megnevezése: Bonbon- és cukorkakészítő
  • KEOR kód: 0721 Élelmiszergyártás
  • Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 4
  • Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 4
  • Digitális Kompetencia Keretrendszer (DKK) szerinti szintje: 3
  • Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Bonbon- és cukorkakészítő - 2024 tanfolyam, képzés?

    Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

  • Bonbon- és cukorkakészítő képzés munkaterülete:

    Kézműves és ipari körülmények között bonbonokat és cukorkákat készít. Munkája során technológiai, illetve termelési számításokat végez. Átveszi, raktározza és előkészíti a gyártáshoz szükséges nyersanyagokat. A termékek előállítása során beállítja és kezeli a gépeket, berendezéseket és az eszközöket. Bonbonokat és cukorkákat készít a technológiai utasításoknak megfelelően, majd ezeket csomagolja és szakszerűen tárolja. Alapvető minőségbiztosítási vizsgálatokat végez a nyersanyagokon és a termékeken. A termeléssel kapcsolatos dokumentumokat a minőségbiztosítási rendszerek előírásai szerint a saját felelősségi körében vezeti. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint) és betartatásával végzi.

  • Bonbon- és cukorkakészítő képzés megkezdésének feltételei:

  • Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
  • Szakmai előképzettség: nem szükséges
  • Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
  • Szakmai gyakorlat területe és időtartama: nem szükséges
  • A képesítési követelményt előíró jogszabály:

    nem kapcsolódik hozzá jogszabály

  • Egyéb feltételek:

    nem kapcsolódik egyéb feltétel a szakképesítéshez

  • Bonbon- és cukorkakészítő képzés időtartama:

  • Minimális óraszám: 200 óra
  • Maximális óraszám: 300 óra
  • Bonbon- és cukorkakészítő képzés munkaerő-piaci relevanciája:

    Az édesipari termékek közül a bon bonok nagy reneszánszukat élik, de a cukorkák piaca is dinamikusan fejlődik. Gondoljunk a néha meglepő ízkombinációjú bonbonok gasztronómiai szerepére vagy a vitaminozott cukorkákra. Az édességkészítés ezen ága kézműves jelleget öltött, és sokszor konyhatechnológiákkal készülnek a termékek. Emiatt szükség van a képzett, a technológiát értő szakemberekre.

  • Bonbon- és cukorkakészítő képzés elméleti része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
  • Bonbon- és cukorkakészítő képzés gyakorlati része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
  • Bonbon- és cukorkakészítő képzés vizsgainformáció:

  • Vizsgára bocsátás feltételei:

    A szakmai képzés követelményeinek igazolásáról a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.

  • Vizsgatevékenységek:

    Írásbeli vizsga

    A vizsgatevékenység megnevezése: Élelmiszer-előállítási ismeretek

    A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása: 15-20 kérdésből álló feladatsor, melynek témakörei és a témakörök megoszlása a feladatok között:

    • Élelmiszerhigiéniai ismeretek 40 %
    • Élelmiszeripari minőségbiztosítási ismeretek 40 %
    • Gazdasági és vállalkozási ismeretek 10 %
    • Munkavédelmi és környezetvédelmi ismeretek 10 %

    A feladatok típusai:

    • tesztfeladatok ahol csak egy jó válasz lehetséges és legalább négy válaszlehetőséget kell megadni (a tesztfeladatok aránya az összes feladathoz képest legfeljebb 50%)
    • feleletválasztó feladatok a lehetséges válaszok felsorolásával (a feladatok aránya az összes feladathoz képest legfeljebb 30%)
    • rövidválaszos feladatok (a feladatok aránya az összes feladathoz képest legfeljebb 20%).

    A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 60 perc

    A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 20%

    A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 40%-át elérte.

    Projektfeladat

    A vizsgatevékenység megnevezése: bonbon – és cukorkakészítés gyakorlat, szóbeli beszélgetés

    A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása:

    „A” vizsgafeladat: készítsen három különböző fajta bonbont az alábbiak közül:

    • gyümölcsbonbonok,
    • marcipánbonbonok,
    • nugátbonbonok,
    • grillázsbonbonok,
    • krémbonbonok,
    • csokoládébonbonok,
    • cukorkabonbonok,

    fajtánként minimum 20 maximum 60 db-ot.

    „B” feladat: készítésen két különböző fajtájú cukorkát az alábbiak közül:

    • zselécukorkák,
    • pehelycukorkák,
    • fondant cukorkák,
    • törökméz
    • töltetlen szemes kemény cukorkák,
    • töltetlen keménycukorka nyalóka
    • töltött keménycukorkák,

    fajtánként minimum 0,5 kg maximum 1 kg mennyiségben (nyalóka esetén minimum 10 db maximum 20 db).

    A vizsgázó a projekt feladat végrehajtása során az „A” vagy a „B” feladatsort hajtja végre. A vizsgafeladatsornak az „A” és a „B” feladatsor termék csoportjait le kell fednie. A vizsgázó Az elkészült termékeket - ha szükséges, a rendelkezésre bocsátott csomagolóanyag felhasználásával becsomagolja, és esztétikus módon bemutatja a vizsgabizottságnak. Az elkészült terméket - a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően - minősíti, a termék készítésével kapcsolatban a vizsgabizottsággal szakmai beszélgetést folytat. A beszélgetés során ismertetni kell a feladatot, az elkészült termékek minőségét, az esetleges hibákat és azok megelőzési, kijavítási lehetőségeit. A szakmai beszélgetés időtartama a vizsgaidőn belül maximum 10 perc.

    A munka során a vizsgázó a rendelkezésére álló gépeket és berendezéseket - a munkavédelmi előírások betartásával - üzemelteti, munkáját a higiéniai- és élelmiszerbiztonsági szabályok figyelembevételével végzi. A termékekhez élelmiszer imitátumok nem használhatóak fel. A csokoládé helyett bevonó masszák nem használhatóak fel. Csak olyan termék fogadható el, amelynek minősége megfelel a vonatkozó jogszabályoknak.

    A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 360 perc

    A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 80%

    A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 60%-át elérte.

K Kapcsolódó szakmák


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu