Tejtermékkészítő - 2025 képzés

Tejtermékkészítő képzés adatai

  • Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
  • Szakma szakmairányai: -
  • Szakma megnevezése: Tejtermékkészítő
  • Szakma azonosító száma: 4 0721 05 18
  • Szakma Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 4
  • Szakma Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 4
  • Kapcsolódó részszakmák: Tejipari munkás
  • Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartama

  • Szakképző iskolai oktatásban: 140 óra
  • Technikumi oktatásban: -
  • Érettségire épülő oktatásban: 160 óra
  • Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Tejtermékkészítő - 2025 tanfolyam, képzés?

    Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

  • Tejtermékkészítő képzés munkaterülete

  • Tejipari alapanyagokat vesz át minőségi és mennyiségi szempontok szerint. Tejipari alapanyagokat, félkész- és késztermékeket vizsgál, minősít, értékel a kis- és nagyüzemi termelésben. Különböző tejipari termékeket (pasztőrözött, ultrapasztőrözött, ESL tej, natúr és ízesített tejitalok, pudingok, natúr és ízesített élőflórás és nem élőflórás joghurtok, kefir, tejföl, tejszín, habtejszín, tejszínhab, tejpor, sűrített tej, vaj és vajkészítmények, túró, sajtok, ömlesztett sajtok és sajtkészítmények) gyárt. Működteti a technológiai folyamatokhoz kapcsolódó minőségirányítási rendszert. Ismeri a tejiparban alkalmazott gépeket, technológiai lépéseket és azok késztermékre gyakorolt hatását. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi.

  • Tejtermékkészítő képzés legjellemzőbb FEOR számai

  • Szakma megnevezése

    FEOR-szám

    FEOR megnevezése

    Tejipari technikus

    7113

    Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó:

    Elsődleges tejkezelő

    Friss és tartós tejtermékek gyártója

    Tej-, tejszínpasztőröző és -sterilező

    Tejcsomagoló

    Tejföl- és túrókészítő Tejporkészítő

    Tejtermék előkészítő Tejtermékgyártó

    Üzemi tejátvevő

    Fehérsajtkészítő

    Gomolyaalapanyag-készítő

    Homogenizáló (élelmiszer-ipari)

    Kazeinőrlő

    Kefír, -joghurtkészítő

    Keménysajt-készítő

    Lágysajt-kezelő

    Ömlesztettsajt-főző

    Sajt- és vajkészítő

    Sajtdaráló

    Sajtérlelő

    Sajtkészítő

    Sajtkezelő

    Sajtpréselő

    Tejfejtő

    Tejfeldolgozó

    Tejleszívató-felöntő

    Vajkészítő

    Vajleszedő

    Vajmester

    3623

    Anyaggazdálkodó, felvásárló:

    Tejfelvásárló

    Tejkezelő (alapanyag-átvevő)

    8111

    Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője:

    Tejipari gép kezelője

  • Tejtermékkészítő képzés megkezdésének feltételei:

  • Iskolai előképzettség: Alapfokú iskolai végzettség
  • Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
  • Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges

K Kapcsolódó szakmák


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu