Szikvízgyártó - 2024 képzés
Szikvízgyártó képzés adatai
- Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
- Szakképesítés azonosító száma: 07214015
- Szakképesítés megnevezése: Szikvízgyártó
- KEOR kód: 0721 Élelmiszergyártás
- Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 4
- Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 4
- Digitális Kompetencia Keretrendszer (DKK) szerinti szintje: 3
-
Szikvízgyártó képzés munkaterülete:
A Szikvízgyártó munkája során ellátja egy szikvízüzem rá bízott feladatait, vagy akár saját szikvízüzemet vezet. Részt vesz a szikvíz előállítás előkészítő, termelési- és befejező folyamataiban. Gondoskodik a szikvíz előállításához szükséges alapanyagok és csomagolóanyagok napi termeléshez szükséges mennyiségéről, biztonságos felhasználásáról, tárolásáról. Szikvíz gyártásához szükséges gépeket kezel, minőségbiztosításhoz kapcsolódó dokumentációt vezet. Alapanyagot, csomagolóanyagot, készterméket vizsgál, minősít, ellenőriz. Figyel a biztonságos munkavégzésre, betartva a higiéniai, munka-, tűz és környezetvédelmi előírásokat. Jó kapcsolatot tart fent a beszállítókkal, megrendelőkkel, hatóságokkal. Nyitott az innovációra, technológiákra, szakmai trendekre. Szakmai tudását folyamatosan fejleszti, nyitott és együttműködő munkatársaival, döntései megalapozottak.
-
Szikvízgyártó képzés megkezdésének feltételei:
- Iskolai előképzettség: Alapfokú iskolai végzettség
- Szakmai előképzettség: nem szükséges
- Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
- Szakmai gyakorlat területe és időtartama: nem szükséges
-
A képesítési követelményt előíró jogszabály:
nem kapcsolódik hozzá jogszabály
-
Egyéb feltételek:
nem kapcsolódik egyéb feltétel a szakképesítéshez
-
Szikvízgyártó képzés időtartama:
- Minimális óraszám: 120 óra
- Maximális óraszám: 180 óra
-
Szikvízgyártó képzés munkaerő-piaci relevanciája:
A szikvíz 2013 óta szerepel a Hungarikumok Gyűjtemény – Magyar Értéktárban. A különlegességnek számító szénsavas szódavizet Jedlik Ányos, a természetbúvár bencés szerzetes készítette először 1826-ban Magyarországon, és az első szikvízgyártó üzemet is ő hozta létre 1841-ben Pest-Budán. Kiváló szomjoltónak bizonyult, akár magában fogyasztva vagy borral kiegészítve, így a XIX. századi millenniumi ünnepségek pompájában is helyt kapott a szódavíz, mint a kor újdonsága. A szikvíz előállításának technológiája, gépei, berendezései jelentős fejlődésen mentek keresztül, mely hozzáértést, szakértelmet igényel. Napjainkban az egyetlen palackozott vízféleség, melynek környezetvédelmi szempontból a lehető legkisebb az ökológiai lábnyoma, hiszen a töltéshez szükséges csomagolóanyagokat annyiszor lehet újra felhasználni, míg a biztonságos és higiénikus előállítást nem veszélyezteti. A szikvíz népszerűségét bizonyítja, hogy számos formában – szörpként, fröccsként, limonádék alapanyagaként vagy más alkoholos itallal kiegészítve – fogyasztható gyerekkortól felnőttkorig.
- Szikvízgyártó képzés elméleti része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
- Szikvízgyártó képzés gyakorlati része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
-
Szikvízgyártó képzés vizsgainformáció:
-
Vizsgára bocsátás feltételei:
A szakmai képzés követelményeinek igazolásáról a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.
-
Vizsgatevékenységek:
Írásbeli vizsga
A vizsgatevékenység megnevezése: szikvízgyártás technológiai és gépészeti ismeretek
A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása: a vizsgázó egy komplex feladatalapot old meg, mely technológiai, gépészeti valamint munka-, tűz-, környezetvédelem, higiénia ismeretek feladatokat tartalmaz, az alábbi megoszlásban
- tesztkérdések szikvíz előállításához kapcsolódóan (pl. egyszerű választás, többszörös választás, igaz-hamis, párosítás, mondat kiegészítés, stb.) 40 %
- szikvízgyártás gépeiről vagy berendezéseiről sematikus rajz készítése vagy egy megadott ábrán a gépelemek megnevezése és a működés leírása 30 %
- tesztkérdések a munka-, tűz-, környezetvédelem, higiénia ismeretek témakörökből (pl. egyszerű választás, többszörös választás, igaz-hamis, párosítás, mondatkiegészítés, stb.) 30 %
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 60 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 20%
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 51%-át elérte.
ProjektfeladatA vizsgatevékenység megnevezése: szikvízgyártás bemutatása, szóbeli beszélgetés a szikvízgyártás folyamatáról
A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása: a szikvízgyártás meghatározott részfeladatainak végrehajtása, a művelet ellenőrzése. A vizsgázó a rendelkezésre álló anyagokat, eszközöket, gépeket és berendezéseket felügyelettel használhatja. A vizsgázó a vizsgabizottság által feltett szakmai kérdésekre válaszol, melynek időtartama maximum 10 perc.
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 30 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 80%A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 60%-át elérte.
K Kapcsolódó szakmák
-
Baromfiipari-feldolgozó
-
Bonbon- és cukorkakészítő
-
Bor- és pezsgőgyártó technikus
-
Borász
-
Csokoládétermék gyártó
-
Csontozó munkás
-
Édességkészítő
-
Élelmiszer-ellenőrzési technikus
-
Élelmiszeripari csomagológép kezelő
-
Élelmiszeripari gépésztechnikus
-
Élelmiszeripari gépjavító
-
Élelmiszeripari gépkezelő
-
Élelmiszeripari gyártáselőkészítő
-
Élelmiszeripari laboráns
-
Erjedés- és üdítőital-ipari termékkészítő
-
Halfeldolgozó
-
Hentes és húskészítmény-készítő
-
Húsipari technikus
-
Húskészítmény gyártó
-
Keksz-és ostyagyártó
-
Kézműves élelmiszerkészítő
-
Kézműves sörgyártó
-
Kistermelői élelmiszer-előállító
-
Konzervgyártó
-
Mézeskalács készítő
-
Molnár
-
Növényolajgyártó
-
Pálinkakészítő
-
Pék
-
Pék-cukrász
-
Pincemunkás
-
Sörgyártó
-
Speciális-mentes sütőipari termékkészítő
-
Süteménykészítő
-
Sütő- és cukrászipari szakember
-
Sütő- és cukrászipari technikus
-
Sütőipari és gyorspékségi munkás
-
Száraztésztagyártó
-
Szőlész-borász
-
Szőlőfeldolgozó
-
Tartósítóipari technikus
-
Tartósítóiparitermék-készítő
-
Tejipari munkás
-
Tejipari szakmunkatárs
-
Tejipari technikus
-
Tejtermékkészítő
-
Üdítőital-ipari termékkészítő
-
Vágóhídi munkás
-
Vincellér