Molnár - 2025 képzés
Molnár képzés adatai
- Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
- Szakképesítés azonosító száma: 07214002
- Szakképesítés megnevezése: Molnár
- KEOR kód: 0721 Élelmiszergyártás
- Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 4
- Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 4
- Digitális Kompetencia Keretrendszer (DKK) szerinti szintje: 4
-
Molnár képzés munkaterülete:
Ismeri és működteti a malomban az őrlésre történő előkészítés {halmaztisztítás, felülettisztítás, kondicionálás (nedvesítés, pihentetés)} gépeit, berendezéseit. Az őrlésre előkészített gabonát átadja az őrlőüzemrésznek. Működteti az őrlőberendezéseket, hengerszékeket, ismeri az aprítás folyamatát, elméleti hátterét. A keletkező őrlemények szétszitálását elvégzi több frakcióra történő bontással. Képes különböző szitakereteket összekapcsolni. Ismeri a malmi folyamatábrák jelképeit, a teljes malmi technológia folyamatát, átlátja a gabona átvételétől, az őrlésre történő előkészítésen, őrlésen, szitáláson, daratisztításon át egészen a késztermékig. Képes a malomban található gépek, berendezések elindítására, leállítására, szabályozására megfelelő technológia sorrendben történő összekapcsolására. Használja a gépekhez, eszközökhöz rendelt szoftvereket, elvégzi a számítógépes adminisztrációt. Betartja a különböző higiéniai, élelmiszerbiztonsági, munkavédelmi, környezeti előírásokat. Képes csapatmunkában dolgozni.
-
Molnár képzés megkezdésének feltételei:
- Iskolai előképzettség: Alapfokú iskolai végzettség
- Szakmai előképzettség: nem szükséges
- Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
- Szakmai gyakorlat területe és időtartama: nem szükséges
-
A képesítési követelményt előíró jogszabály:
nem kapcsolódik hozzá jogszabály
-
Egyéb feltételek:
nem kapcsolódik egyéb feltétel a szakképesítéshez
-
Molnár képzés időtartama:
- Minimális óraszám: 520 óra
- Maximális óraszám: 600 óra
-
Molnár képzés munkaerő-piaci relevanciája:
Az őrlő malmászat során előállított lisztek, darák alapvető élelmiszerek. A belőlük készült termékeket a magyar társadalom minden nap fogyasztja. Ezek folyamatos, magas minőségben történő gyártásához nélkülözhetetlenek a megfelelő végzettséggel rendelkező szakemberek. Ezen szakmailag hozzáértő emberek száma az utóbbi időszakban megfogyatkozott, miközben a jó minőségű liszt iránti igény nőtt, mint a fogyasztók, mint a nagy mennyiségben liszt felhasználó iparágak esetében. A sütőipar, a száraztészta gyártás, a lisztalapú édesipari termékek gyártói igénylik a jó minőségű, speciális liszteket. Ezen lisztek esetében a legfontosabb a kiegyenlített (mindig állandó, magas) minőség, melyet csak a megfelelő szakmai képesítéssel rendelkező személy tud biztosítani.
- Molnár képzés elméleti része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
- Molnár képzés gyakorlati része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
-
Molnár képzés vizsgainformáció:
-
Vizsgára bocsátás feltételei:
A szakmai képzés követelményeinek teljesítéséről, a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.
-
Vizsgatevékenységek:
Írásbeli vizsga
A vizsgatevékenység megnevezése: Malomipari ismeretek
A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása:
Legalább 20 feladat, amelyben rövid kifejtős feladatok, feleletválasztásos feladatok, alapvető szakmai számolási feladatok szerepelnek. A feladatok témakörei:
- a gabona átvétele és tárolása, 10%
- a halmaztisztiás műveletei 10%
- az őrlés előkészítése 10%
- őrlés és osztályozás műveletei, jellemzői 40%
- lisztek keverése, tárolása, csomagolása 10%
- szakmai számítási műveletek 10%
- minőségellenőrzési feladatok 10%
A feladatok vonatkozzanak a gépekre, eszközökre is.
Számolási feladat (6.): a malmi technológiához tartozó technológiai számítások vagy gépek, vagy berendezések kapacitásának számítása.
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 60 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 40%
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 40%-át elérte.
Projektfeladat
A vizsgatevékenység megnevezése: A malom előkészítési folyamatábrájának vázlatos szintű elkészítése.
A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása:
1. Vizsgarész: Előkészítési folyamatábra egyszerű, sematikus, ceruzás rajz elkészítése. Az elkészített rajz szóban való ismertetése.
2. Vizsgarész: Gyakorlati munkavégzés: a feladat során a vizsgázónak a technológia során alkalmazott gép vagy összeszerelését, vagy beállítását kell bemutatnia. Ennek során szóban ismerteti a gép vagy berendezés feladatát, részeit, a technológiában betöltött szerepét, szabályozási lehetőségeit és a vonatkozó munkavédelmi és higiéniai előírásokat.
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 180 perc (1. vizsgarész: 60 perc 2. vizsgarész: 120 perc)
A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 60%
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 40%-át elérte.
K Kapcsolódó szakmák
-
Baromfiipari-feldolgozó
-
Bonbon- és cukorkakészítő
-
Bor- és pezsgőgyártó technikus
-
Borász
-
Csokoládétermék gyártó
-
Csontozó munkás
-
Édességkészítő
-
Élelmiszer-ellenőrzési technikus
-
Élelmiszeripari csomagológép kezelő
-
Élelmiszeripari gépésztechnikus
-
Élelmiszeripari gépjavító
-
Élelmiszeripari gépkezelő
-
Élelmiszeripari gyártáselőkészítő
-
Élelmiszeripari laboráns
-
Erjedés- és üdítőital-ipari termékkészítő
-
Halfeldolgozó
-
Hentes és húskészítmény-készítő
-
Húsipari technikus
-
Húskészítmény gyártó
-
Keksz-és ostyagyártó
-
Kézműves élelmiszerkészítő
-
Kézműves sörgyártó
-
Kistermelői élelmiszer-előállító
-
Konzervgyártó
-
Mézeskalács készítő
-
Növényolajgyártó
-
Pálinkakészítő
-
Pék
-
Pék-cukrász
-
Pincemunkás
-
Sörgyártó
-
Speciális-mentes sütőipari termékkészítő
-
Süteménykészítő
-
Sütő- és cukrászipari szakember
-
Sütő- és cukrászipari technikus
-
Sütőipari és gyorspékségi munkás
-
Száraztésztagyártó
-
Szikvízgyártó
-
Szőlész-borász
-
Szőlőfeldolgozó
-
Tartósítóipari technikus
-
Tartósítóiparitermék-készítő
-
Tejipari munkás
-
Tejipari szakmunkatárs
-
Tejipari technikus
-
Tejtermékkészítő
-
Üdítőital-ipari termékkészítő
-
Vágóhídi munkás
-
Vincellér