Édességkészítő - 2024 képzés
Édességkészítő képzés adatai
- Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
- Szakma szakmairányai: -
- Szakma megnevezése: Édességkészítő
- Szakma azonosító száma: 4 0721 05 02
- Szakma Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 4
- Szakma Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 4
-
Kapcsolódó részszakmák:
Csokoládétermék gyártó,
Keksz-és ostyagyártó -
Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartama
- Szakképző iskolai oktatásban: 140 óra
- Technikumi oktatásban: -
- Érettségire épülő oktatásban: 160 óra
-
Édességkészítő képzés munkaterülete
-
Édességkészítő képzés legjellemzőbb FEOR számai
-
Szakma megnevezése
FEOR-szám
FEOR megnevezése
Édességkészítő
7114
Pék, édesiparitermék-gyártó
7114
Bonbonkészítő, kézi
Cukor-, cukorkatöltelék-főző
Cukorkagyártó
Cukorkaolvasztó
Csokoládéfigura-formázó
Csokoládétáblázó
Csokoládétermék-gyártó
Desszertgyártó
Desszertmártó
Édesipari termékgyártó
Grillázssütő
Gumicukorgyártó
Jégkrémgyártó
Kakaómassza-préselő
Kakaóvaj-temperáló
Karamellafőző
Kávé-és pótkávégyártó
Kávé-, kakaóbabőrlő,-pörkölő
Keksz- és ostyagyártó
Konyakmeggygyártó (kézi)
Marcipánfőző
Marcipánkészítő
Mézesáru kandírozó
Mézeskalács-készítő
Nápolyikészítő
Nugátmassza-temperáló
Ostyaés fagylalttölcsér készítő
Ostyakészítő
Ostyasütő
Szaloncukorgyártó
Teasüteménygyártó
Télifagyigyártó
Tortadíszkészítő
Tölcsérkészítő
Törökméz- és vattacukor-készítő
Vattacukorkészítő
-
Édességkészítő képzés megkezdésének feltételei:
- Iskolai előképzettség: Alapfokú iskolai végzettség
- Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges
Kézműves és ipari körülmények között édességeket (kekszet, cukorkát, csokoládét) készít. Munkája során technológiai, illetve termelési számításokat végez. Átveszi, raktározza és előkészíti a gyártáshoz szükséges nyersanyagokat. A termékek előállítása során beállítja és kezeli a gépeket, berendezéseket és az eszközöket. Édesipari félkész és késztermékeket készít a technológiai utasításoknak megfelelően, majd ezeket csomagolja és szakszerűen tárolja. Alapvető minőségbiztosítási vizsgálatokat végez a nyersanyagokon és a termékeken. A termeléssel kapcsolatos dokumentumokat a minőségbiztosítási rendszerek előírásai szerint a saját felelősségi körében vezeti. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi.
K Kapcsolódó szakmák
-
Baromfiipari-feldolgozó
-
Bonbon- és cukorkakészítő
-
Bor- és pezsgőgyártó technikus
-
Borász
-
Csokoládétermék gyártó
-
Csontozó munkás
-
Élelmiszer-ellenőrzési technikus
-
Élelmiszeripari csomagológép kezelő
-
Élelmiszeripari gépésztechnikus
-
Élelmiszeripari gépjavító
-
Élelmiszeripari gépkezelő
-
Élelmiszeripari gyártáselőkészítő
-
Élelmiszeripari laboráns
-
Erjedés- és üdítőital-ipari termékkészítő
-
Halfeldolgozó
-
Hentes és húskészítmény-készítő
-
Húsipari technikus
-
Húskészítmény gyártó
-
Keksz-és ostyagyártó
-
Kézműves élelmiszerkészítő
-
Kézműves sörgyártó
-
Kistermelői élelmiszer-előállító
-
Konzervgyártó
-
Mézeskalács készítő
-
Molnár
-
Növényolajgyártó
-
Pálinkakészítő
-
Pék
-
Pék-cukrász
-
Pincemunkás
-
Sörgyártó
-
Speciális-mentes sütőipari termékkészítő
-
Süteménykészítő
-
Sütő- és cukrászipari szakember
-
Sütő- és cukrászipari technikus
-
Sütőipari és gyorspékségi munkás
-
Száraztésztagyártó
-
Szikvízgyártó
-
Szőlész-borász
-
Szőlőfeldolgozó
-
Tartósítóipari technikus
-
Tartósítóiparitermék-készítő
-
Tejipari munkás
-
Tejipari szakmunkatárs
-
Tejipari technikus
-
Tejtermékkészítő
-
Üdítőital-ipari termékkészítő
-
Vágóhídi munkás
-
Vincellér