Élelmiszeripari gépjavító - 2024 képzés

Élelmiszeripari gépjavító képzés adatai

  • Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
  • Szakképesítés azonosító száma: 07214004
  • Szakképesítés megnevezése: Élelmiszeripari gépjavító
  • KEOR kód: 0721 Élelmiszergyártás
  • Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 4
  • Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 4
  • Digitális Kompetencia Keretrendszer (DKK) szerinti szintje: 3
  • Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Élelmiszeripari gépjavító - 2024 tanfolyam, képzés?

    Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

  • Élelmiszeripari gépjavító képzés munkaterülete:

    Az élelmiszeripari gépjavító munkája során felismeri az élelmiszeripari gépek, gépsorok működési zavarait, kisebb hibákat elhárít. Automatikus vezérlésű, mechanikus, pneumatikus vagy hidraulikus működtetésű, élelmiszeripari gépek, gépsorok karbantartásában részt vesz. Figyeli a működő gépegységek működését, mozgását, érzékszervi diagnosztizálást folytat. Irányítással élelmiszer feldolgozási alapműveleteket végez: tárol, osztályoz, tisztít, aprít, kever, termikus műveletek végez (hűt, fagyaszt, főz, süt), csomagol. Felismeri az élelmiszeriparban használatos szerkezeti anyagokat (fémek és nemfémek), az alapvető gépelemeket (kötőgépelemek, csapágyak, hajtáselemek, csővezetékek, csőszerelvények). Felméri a karbantartáshoz szükséges alkatrészeket, anyagokat. Megjavítja a könnyen javítható alkatrészeket kézi vagy kisgépi eljárásokkal. Gépelemeket, egyszerű szerkezeteket kézi- és gépi szerszámokkal műszaki dokumentáció alapján összeszerel. Műszaki dokumentáció alapján egyszerű alkatrészeket gyárt kézi és kisgépes megmunkálással, továbbá egyszerű szerkezeteket, egységeket állít össze oldható és nem oldható (szegecskötés) kötések alkalmazásával. Gépkönyvek, karbantartási előírások alapján elvégzi a gépek, berendezések karbantartását, üzembe helyezését. Használja a gépkezelői, vállalatirányítási szoftvereket. A munkáját munka-, tűzvédelmi, környezetvédelmi, minőségbiztosítási és higiéniai előírások figyelembevételével önállóan végzi és dokumentálja.

  • Élelmiszeripari gépjavító képzés megkezdésének feltételei:

  • Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
  • Szakmai előképzettség: nem szükséges
  • Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
  • Szakmai gyakorlat területe és időtartama: nem szükséges
  • A képesítési követelményt előíró jogszabály:

    nem kapcsolódik hozzá jogszabály

  • Egyéb feltételek:

    nem kapcsolódik egyéb feltétel a szakképesítéshez

  • Élelmiszeripari gépjavító képzés időtartama:

  • Minimális óraszám: 320 óra
  • Maximális óraszám: 400 óra
  • Élelmiszeripari gépjavító képzés munkaerő-piaci relevanciája:

    Magyarország agrár-élelmiszeripari ország. Az élelmiszeripar a harmadik legnagyobb feldolgozóipari ágazat az országban, az 5400 aktívan működő élelmiszer-vállalkozás közvetlenül mintegy százezer embert foglalkoztat. Az élelmiszeripar fejlődésével, rohamosan fejlődik a gépesítés, tetszetős, tartós csomagolás és automatizálás igénye. A munkaerőhiány kiváltására a vállalkozások létkérdése, hogy magas szinten gépesítve legyenek. Az élelmiszeripari gépek biztonságos, folyamatos működéséhez elengedhetetlen a tervszerű karbantartás, a gépeket folyamatosan karbantartani, javítani kell. Ehhez szükséges a napi szinten képezhető, fejleszthető a gépeket jól ismerő szakember.

  • Élelmiszeripari gépjavító képzés elméleti része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
  • Élelmiszeripari gépjavító képzés gyakorlati része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
  • Élelmiszeripari gépjavító képzés vizsgainformáció:

  • Vizsgára bocsátás feltételei:

    A szakmai képzés követelményeinek igazolásáról a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.

  • Vizsgatevékenységek:

    Írásbeli vizsga

    A vizsgatevékenység megnevezése: Írásbeli feladat

    A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása: A vizsgázó a vizsga során minimum 20 db maximum 20 db feladatot old meg. 40 % feladatválasztós, 30 % rövidválaszos feladat, 30 % igaz-hamis feladat

    • Gépelemek felismerése egyszerű összeállítási rajz alapján 30 %
    • Gépelemek jellemzői, felhasználási területük 30 %
    • Alapvető élelmiszeripari technológiák jellemzői, gépei 20 %
    • Élelmiszeripari higiéniai és minőségbiztosítási feladatok 20 %

    A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 60 perc

    A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 20%

    A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 50%-át elérte.

    Projektfeladat

    A vizsgatevékenység megnevezése: Élelmiszeripari gépegység javítása, szó beli beszélgetés a javítási lehetőségekkel kapcsolatban.

    A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása:

    • Élelmiszeripari gépegység szétszerelése
    • Hiba okának feltárása
    • Hiba jellegétől függően a hiba elhárítása – szabványos gépelemmel (csapágy, tömítés, seeger gyűrű, stb) vagy adott cserealkatrésszel vagy egyedi méretű csavar készítésével.
    • A gépegység összeszerelése, kipróbálása, javítás dokumentálása

    A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 180 perc

    A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 80%

    A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 60%-át elérte.

K Kapcsolódó szakmák


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu