Húsipari technikus - 2024 képzés
Húsipari technikus képzés adatai
- Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
- Szakma szakmairányai: -
- Szakma megnevezése: Húsipari technikus
- Szakma azonosító száma: 5 0721 05 09
- Szakma Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 5
- Szakma Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 5
- Kapcsolódó részszakmák:
-
Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartama
- Szakképző iskolai oktatásban: -
- Technikumi oktatásban: 245 óra
- Érettségire épülő oktatásban: 160 óra
-
Húsipari technikus képzés munkaterülete
-
Húsipari technikus képzés legjellemzőbb FEOR számai
-
Szakma megnevezése
FEOR-szám
FEOR megnevezése
Húsipari technikus
3113
Hús és baromfiipari technikus
3113
Élelmiszeripari technikus
-
Húsipari technikus képzés megkezdésének feltételei:
-
Iskolai előképzettség:
Alapfokú iskolai végzettség,
érettségire épülő szakmai oktatás esetén érettségi végzettség - Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges
Középvezetői feladatokat lát el a kis- és nagyüzemi húsipari-, baromfiüzemekben, illetve laboratóriumokban. Elvégzi a hús-, és baromfiipari alapanyagok minőségi és mennyiségi átvételét, vizsgálatát. Felügyeli a hús-, és baromfiipari termékek (előkészített húsok, vörösáruk, felvágottak, főtt –füstölt kolbászok, füstölt húsok, szárított – és érlelt kolbászok, szalámik) készítmények gyártását, minősíti a késztermékeket és működteti a technológiai folyamatokhoz kapcsolódó minőségbiztosítási rendszert. Ismeri a halfeldolgozás technológiai folyamatait. Ismeri a hús- és baromfiiparban alkalmazott gépeket, technológiai lépéseket és azok késztermékre gyakorolt hatását. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munkaés környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi.
K Kapcsolódó szakmák
-
Baromfiipari-feldolgozó
-
Bonbon- és cukorkakészítő
-
Bor- és pezsgőgyártó technikus
-
Borász
-
Csokoládétermék gyártó
-
Csontozó munkás
-
Édességkészítő
-
Élelmiszer-ellenőrzési technikus
-
Élelmiszeripari csomagológép kezelő
-
Élelmiszeripari gépésztechnikus
-
Élelmiszeripari gépjavító
-
Élelmiszeripari gépkezelő
-
Élelmiszeripari gyártáselőkészítő
-
Élelmiszeripari laboráns
-
Erjedés- és üdítőital-ipari termékkészítő
-
Halfeldolgozó
-
Hentes és húskészítmény-készítő
-
Húskészítmény gyártó
-
Keksz-és ostyagyártó
-
Kézműves élelmiszerkészítő
-
Kézműves sörgyártó
-
Kistermelői élelmiszer-előállító
-
Konzervgyártó
-
Mézeskalács készítő
-
Molnár
-
Növényolajgyártó
-
Pálinkakészítő
-
Pék
-
Pék-cukrász
-
Pincemunkás
-
Sörgyártó
-
Speciális-mentes sütőipari termékkészítő
-
Süteménykészítő
-
Sütő- és cukrászipari szakember
-
Sütő- és cukrászipari technikus
-
Sütőipari és gyorspékségi munkás
-
Száraztésztagyártó
-
Szikvízgyártó
-
Szőlész-borász
-
Szőlőfeldolgozó
-
Tartósítóipari technikus
-
Tartósítóiparitermék-készítő
-
Tejipari munkás
-
Tejipari szakmunkatárs
-
Tejipari technikus
-
Tejtermékkészítő
-
Üdítőital-ipari termékkészítő
-
Vágóhídi munkás
-
Vincellér