Erjedés- és üdítőital-ipari termékkészítő - 2024 képzés
Erjedés- és üdítőital-ipari termékkészítő képzés adatai
- Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
- Szakma szakmairányai: -
- Szakma megnevezése: Erjedés- és üdítőital-ipari termékkészítő
- Szakma azonosító száma: 4 0721 05 07
- Szakma Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 4
- Szakma Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 4
-
Kapcsolódó részszakmák:
Sörgyártó,
Üdítőital-ipari termékkészítő -
Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartama
- Szakképző iskolai oktatásban: 140 óra
- Technikumi oktatásban: -
- Érettségire épülő oktatásban: 160 óra
-
Erjedés- és üdítőital-ipari termékkészítő képzés munkaterülete
-
Erjedés- és üdítőital-ipari termékkészítő képzés legjellemzőbb FEOR számai
-
Szakma megnevezése
FEOR-szám
FEOR megnevezése
Erjedés-és üdítőital-ipari termékkészítő
8111
Malátagyártógép kezelője
8111
Szörpkészítő
7115
Pálinkafőző
7115
Sörgyártó
7115
Italösszeállító (szeszipari)
7115
Szeszfőző
7115
Szikvízgyártó
-
Erjedés- és üdítőital-ipari termékkészítő képzés megkezdésének feltételei:
- Iskolai előképzettség: Alapfokú iskolai végzettség
- Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges
Különböző erjedés- és üdítőital-ipari terméket állít elő, gyümölcspálinkát, szeszt, szeszesitalt, malátát, sört, szikvizet, üdítőitalt, ásványvizet, keményítőt és keményítő hidrolizátumot, sütőélesztőt, ecetet gyárt. Elvégzi az erjedés- és üdítőital-ipari alapanyagok mennyiségi-és minőségi átvételét, vizsgálatát, dokumentálását. A maláta-, sör, szesz- és szeszesitalok, gyümölcspálinka-,
élesztő-, ecet-, keményítő, üdítőital- és szikvíz előállítás technológiai műveleteit teljeskörűen alkalmazza és ismeri az egyes technológiai lépések késztermékre gyakorolt hatását. Gyártásközi és
késztermék ellenőrzéseket és minősítéseket végez, működteti az erjedés- és üdítőital-ipari technológiákhoz kapcsolódó minőségbiztosítási rendszert. A jövedéki termékekre vonatkozó törvényt ismeri és alkalmazza. Szakszerűen és biztonságosan üzemelteti a felsorolt technológiákhoz tartozó gépeket, berendezéseket. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási,
élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi. Erjedésipari vállalkozást indít, működtet, termékeket értékesít a törvényi előírások ismeretében.
K Kapcsolódó szakmák
-
Baromfiipari-feldolgozó
-
Bonbon- és cukorkakészítő
-
Bor- és pezsgőgyártó technikus
-
Borász
-
Csokoládétermék gyártó
-
Csontozó munkás
-
Édességkészítő
-
Élelmiszer-ellenőrzési technikus
-
Élelmiszeripari csomagológép kezelő
-
Élelmiszeripari gépésztechnikus
-
Élelmiszeripari gépjavító
-
Élelmiszeripari gépkezelő
-
Élelmiszeripari gyártáselőkészítő
-
Élelmiszeripari laboráns
-
Halfeldolgozó
-
Hentes és húskészítmény-készítő
-
Húsipari technikus
-
Húskészítmény gyártó
-
Keksz-és ostyagyártó
-
Kézműves élelmiszerkészítő
-
Kézműves sörgyártó
-
Kistermelői élelmiszer-előállító
-
Konzervgyártó
-
Mézeskalács készítő
-
Molnár
-
Növényolajgyártó
-
Pálinkakészítő
-
Pék
-
Pék-cukrász
-
Pincemunkás
-
Sörgyártó
-
Speciális-mentes sütőipari termékkészítő
-
Süteménykészítő
-
Sütő- és cukrászipari szakember
-
Sütő- és cukrászipari technikus
-
Sütőipari és gyorspékségi munkás
-
Száraztésztagyártó
-
Szikvízgyártó
-
Szőlész-borász
-
Szőlőfeldolgozó
-
Tartósítóipari technikus
-
Tartósítóiparitermék-készítő
-
Tejipari munkás
-
Tejipari szakmunkatárs
-
Tejipari technikus
-
Tejtermékkészítő
-
Üdítőital-ipari termékkészítő
-
Vágóhídi munkás
-
Vincellér