Száraztésztagyártó - 2021 képzés

Száraztésztagyártó képzés adatai

  • Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
  • Szakképesítés azonosító száma: 07214001
  • Szakképesítés megnevezése: Száraztésztagyártó
  • KEOR kód: 0721 Élelmiszergyártás
  • Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 4
  • Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 4
  • Digitális Kompetencia Keretrendszer (DKK) szerinti szintje: 3
  • Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Száraztésztagyártó - 2021 tanfolyam, képzés?

    Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

  • Száraztésztagyártó képzés munkaterülete:

    A száraztésztagyártó a munkája során az alap, segéd és járulékos anyagokból különböző öszszetételű, méretű, alakú és textúrájú száraztésztákat, vagy más eljárással tartósított töltetlen vagy töltelékes tésztatermékeket készít. A száraztésztagyártó átveszi és tárolja a nyersanyagokat, a termékeknek megfelelő tésztákat készít keveréssel, extrudálással és préseléssel. A tésztát különböző formázási eljárásokkal alakítja, méretre vágja, majd szakszerűen szárítja. A megszáradt termékeket csomagolja és szakszerűen tárolja. Munkája során kezeli, szabályozza a száraztészta gyártás gépei és berendezéseit, illetve ezek működését folyamatosan ellenőrzi. Munkavégzése során betartja a munka- és balesetvédelmi előírásokat, és minőségbiztosítási dokumentációt vezet.

  • Száraztésztagyártó képzés megkezdésének feltételei:

  • Iskolai előképzettség: Alapfokú iskolai végzettség
  • Szakmai előképzettség: nem szükséges
  • Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
  • Szakmai gyakorlat területe és időtartama: nem szükséges
  • Száraztésztagyártó képzés időtartama:

  • Minimális óraszám: 320 óra
  • Maximális óraszám: 400 óra
  • Száraztésztagyártó képzés munkaerő-piaci relevanciája:

    A száraztésztákból készített ételek mindig fontos szerepét képezték a táplálkozásnak. A szárítással tartósított élelmiszerek megőrzik tápanyagtartalmukat, és fizikai roncsolás vagy kémiai anyagok hozzáadása nélkül válnak hosszan eltarthatóvá. A száraztészták fontos jellemzője, hogy tartósítószer mentesen sokáig eltarthatóak. A száraztészták magas táplálkozási értékű élelmiszerek. Hosszabb tárolás esetén is csak viszonylag kismértékű a minőségcsökkenésük. Felhasználásuk egyszerű, tápértékük, főleg a tojásos tésztáknak magas. Bizonyos száraztészták gyártása magasabb élelmiszerbiztonsági kockázatot jelenthet, aminek csökkentéséhez a magas szinten képzett, és elkötelezett munkaerő szükséges. A száraztésztagyártás a tartósító ipar egyik speciális ága. A szárítás művelete speciális tudást igényel. A száraztésztagyártás nagy tömegben és megfelelő minőségben jól képzett szakembert igényel. A mai korszerű táplálkozási igények kielégítésére megjelentek a teljes kiőrlésű lisztekből, illetve a gluténmentes alapanyagokból készült, jó minőségű termékek is.

  • Száraztésztagyártó képzés megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
  • Száraztésztagyártó képzés vizsgainformáció:

  • Vizsgára bocsátás feltételei:

    A szakmai képzés követelményeinek teljesítéséről, a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.

  • Vizsgatevékenységek:

    Írásbeli vizsga 

    A vizsgatevékenység megnevezése: higiéniai és minőségbiztosítási ismeretek

    A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása: A

    vizsga során a vizsgázó minimum 20, maximum 30 kérdéses feladatsort old meg. A feladatok kb. 40 %-a feleletválasztós, kb. 30%-a igaz- hamis feladat, és kb. 30%-a rövidválaszos feladatokból áll. A feladok a száraztésztagyártás 

    • Technológiai folyamatok, paraméterek 40% 
    • Gépek és berendezések jellemzői, kezelésük 20% 
    • Élelmiszeripari higiéniai és minőségbiztosítási feladatok 40%

    A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 60 perc 

    A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 20%

    A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai:

    A javítás értékelési útmutató alapján történik.

    A feladatsorban a technológiára és a kapcsolódó gépekre berendezésekre vonatkozó feladatokra az összes pontszám 30%-át, a higiéniára vonatkozó kérdésekre a pontok 40%-át és a minőségbiztosításre vonatkozó kérdésekre a pontok 30%-át kell meghatározni.

    A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 40%-át elérte.

    Projektfeladat 

    A vizsgatevékenység megnevezése: száraztésztagyártás bemutatása, szóbeli beszélgetés a szárítás műveletéről.

    A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása: a vizsgázónak a rendelkezésére bocsátott gépek és berendezések, valamint eszközök használatával a száraztészta fékész termékeket kell készítenie, melynek során: kiszámolja a rendelkezésére bocsátott összetétel alapján és a szárítási, illetve gyártási veszteség figyelembevételével a szükséges nyersanyagokat, kiválasztja a száraztésztagyártás nyersanyagait, előkészíti azokat, majd tésztát készít a feladatban meghatározott módon és eljárással. A tésztát a szükséges alakra és méretre formázza géppel vagy kézzel, és szárításra előkészíti. A szárítás műveletéről a vizsgabizottsággal szakmai beszélgetést folytat. A vizsgázó a vizsgabizottságnak egy általa készített és szárított száraztészta terméket bemutat, és válaszol az azzal kapcsolatos kérdésekre. A beszélgetés időtartama maximum 10 perc. A vizsgázó ezután a rendelkezésére bocsátott száraztésztát szakszerűen becsomagolja, majd ismerteti a vizsgabizottsággal a termékek jelülésétre vonatkozó előírásokat.

    A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 180 perc 

    A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 80%

    A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai:

    Nyersanyagok kiválasztása és előkészítése: 10%
    Számítási feladat: 20%
    Tésztakészítés 30%
    Formázás, alakítás 10%
    Szakmai beszélgetés 20%
    Csomagolás, jelölés 10%

    A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 60%-át elérte.

K Kapcsolódó szakmák


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu