Kézműves sörgyártó - 2024 képzés
Kézműves sörgyártó képzés adatai
- Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
- Szakképesítés azonosító száma: 07214011
- Szakképesítés megnevezése: Kézműves sörgyártó
- KEOR kód: 0721 Élelmiszergyártás
- Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 4
- Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 4
- Digitális Kompetencia Keretrendszer (DKK) szerinti szintje: 0
-
Kézműves sörgyártó képzés munkaterülete:
A Kézműves sörgyártó munkája során ellátja egy sörfőző üzem rábízott feladatait, vagy akár saját kézműves sörfőzdét vezet. Részt vesz a sörkészítés előkészítő, termelési- és befejező folyamataiban. A sör előállításához szükséges alap-, segéd- és járulékos anyagokat rendel, minősít, napi termelést, szakmai számításokat végez, gépeket kezel, minőségbiztosításhoz kapcsolódó dokumentációt vezet. Félkész és készterméket vizsgál, minősít. Figyel a biztonságos munkavégzésre, betartva a jövedéki, higiéniai, munka-, tűz és környezetvédelmi előírásokat. Jó munkakapcsolatot tart fent a beszállítókkal, megrendelőkkel, hatóságokkal. Nyitott az innovációra, az új ízekre, technológiákra, szakmai trendekre. Technológiai tudását, kifinomult érzékszerveit felhasználva részt vehet új termék fejlesztésében. Szakmai tudását folyamatosan fejleszti, nyitott és együttműködő munkatársaival, döntései megalapozottak.
-
Kézműves sörgyártó képzés megkezdésének feltételei:
- Iskolai előképzettség: középfokú végzettség
- Szakmai előképzettség: nem szükséges
- Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
- Szakmai gyakorlat területe és időtartama: nem szükséges
-
A képesítési követelményt előíró jogszabály:
nem kapcsolódik hozzá jogszabály
-
Egyéb feltételek:
nem kapcsolódik egyéb feltétel a szakképesítéshez
-
Kézműves sörgyártó képzés időtartama:
- Minimális óraszám: 400 óra
- Maximális óraszám: 520 óra
-
Kézműves sörgyártó képzés munkaerő-piaci relevanciája:
A sörkészítés első írásos bizonyítéka Mezopotámiából származik időszámításunk előtti 3. évezredből. A sör készítése – bár jelentős változáson ment keresztül – azóta is töretlen, sört minden ismert korban készítettek és fogyasztottak az emberek, amihez napjainkban elengedhetetlen a megalapozott szakmai tudás. A sör – mely a világon a legtöbbet fogyasztott alkoholtartalmú ital – mértékkel fogyasztva számos kedvező tulajdonsággal bír. Szénhidráttartalma mellett ásványi anyagokat, vitaminokat, polifenolokat (malátában, komlóban található) tartalmaz. Számos kísérlet bizonyította, hogy többek között növeli a vér HDL („jó koleszterin”) szintjét, csökkenti a vérrögök kialakulásának esélyét, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Napjainkban a sörkínálat nagyon széles palettán mozog, a hagyományos termékektől a különleges ízvilággal rendelkező sörökig mindenki ízlésének megfelelően választhat. Az új lehetőségek azonban mindig nyitva állnak egy jó szakember számára, hogy előállítsa a saját innovatív termékét.
- Kézműves sörgyártó képzés elméleti része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
- Kézműves sörgyártó képzés gyakorlati része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
-
Kézműves sörgyártó képzés vizsgainformáció:
-
Vizsgára bocsátás feltételei:
A szakmai képzés követelményeinek igazolásáról a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.
-
Vizsgatevékenységek:
Írásbeli vizsga
A vizsgatevékenység megnevezése: kézműves sörkészítés technológiai és gépészeti ismeretek
A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása: a vizsgázó egy komplex feladatalapot old meg, mely technológiai, gépészeti, valamint munka-, tűz-, környezetvédelem, higiénia és jövedéki ismeretek feladatokat tartalmaz, az alábbi megoszlásban
- tesztkérdések a malátagyártáshoz és a sör előállításához kapcsolódóan (pl. többszörös választás, párosítás, mondatkiegészítés, relációanalízis, többszörös asszociáció 10 db) 20%
- kifejtős feladat a malátagyártáshoz és a sör előállításához kapcsolódóan (egy adott technológiai lépés kifejtése vagy technológiai műveletek folyamatábrájának elkészítése) 40%
- sörkészítés gépeiről vagy berendezéseiről sematikus rajz készítése vagy egy megadott ábrán a gépelemek megnevezése és a működés leírása 20%
- tesztkérdések a munka-, tűz-, környezetvédelem, higiénia jövedéki és minőségbiztosítási ismeretek témakörökből (pl. egyszerű választás, többszörös választás, igaz-hamis, párosítás, mondatkiegészítés, 10 db) 20%
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 120 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 30%
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 51%-át elérte.
ProjektfeladatA vizsgatevékenység megnevezése: komplex munkavégzés; a kézműves sörkészítés gyakorlati bemutatása, valamint szóbeli problémamegoldó feladatok
A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása: a sörkészítés meghatározott részfeladatainak végrehajtása: alapanyag, félkész vagy késztermék vizsgálata, minősítése; adott művelet(ek) végrehajtása – gépek, berendezések használatával – és a művelet(ek) ellenőrzésének elvégzése. A vizsgázó a rendelkezésre álló anyagokat, eszközöket, gépeket és berendezéseket felügyelettel használhatja. A vizsgázó a vizsgabizottság által feltett szakmai kérdésekre válaszol, melynek időtartama maximum 10 perc. A kérdéseknek a technológián kívül tartalmazniuk kell a gépek, berendezések felépítésével, jellemzésével kapcsolatos ismereteket.
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 120 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 70%
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 60%-át elérte.
K Kapcsolódó szakmák
-
Baromfiipari-feldolgozó
-
Bonbon- és cukorkakészítő
-
Bor- és pezsgőgyártó technikus
-
Borász
-
Csokoládétermék gyártó
-
Csontozó munkás
-
Édességkészítő
-
Élelmiszer-ellenőrzési technikus
-
Élelmiszeripari csomagológép kezelő
-
Élelmiszeripari gépésztechnikus
-
Élelmiszeripari gépjavító
-
Élelmiszeripari gépkezelő
-
Élelmiszeripari gyártáselőkészítő
-
Élelmiszeripari laboráns
-
Erjedés- és üdítőital-ipari termékkészítő
-
Halfeldolgozó
-
Hentes és húskészítmény-készítő
-
Húsipari technikus
-
Húskészítmény gyártó
-
Keksz-és ostyagyártó
-
Kézműves élelmiszerkészítő
-
Kistermelői élelmiszer-előállító
-
Konzervgyártó
-
Mézeskalács készítő
-
Molnár
-
Növényolajgyártó
-
Pálinkakészítő
-
Pék
-
Pék-cukrász
-
Pincemunkás
-
Sörgyártó
-
Speciális-mentes sütőipari termékkészítő
-
Süteménykészítő
-
Sütő- és cukrászipari szakember
-
Sütő- és cukrászipari technikus
-
Sütőipari és gyorspékségi munkás
-
Száraztésztagyártó
-
Szikvízgyártó
-
Szőlész-borász
-
Szőlőfeldolgozó
-
Tartósítóipari technikus
-
Tartósítóiparitermék-készítő
-
Tejipari munkás
-
Tejipari szakmunkatárs
-
Tejipari technikus
-
Tejtermékkészítő
-
Üdítőital-ipari termékkészítő
-
Vágóhídi munkás
-
Vincellér