Kézműves sörgyártó - 2023 képzés
Kézműves sörgyártó képzés adatai
- Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
- Szakképesítés azonosító száma: 07214011
- Szakképesítés megnevezése: Kézműves sörgyártó
- KEOR kód: 0721 Élelmiszergyártás
- Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 4
- Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 4
- Digitális Kompetencia Keretrendszer (DKK) szerinti szintje: 0
-
Kézműves sörgyártó képzés munkaterülete:
A Kézműves sörgyártó munkája során ellátja egy sörfőző üzem rábízott feladatait, vagy akár saját kézműves sörfőzdét vezet. Részt vesz a sörkészítés előkészítő, termelési- és befejező folyamataiban. A sör előállításához szükséges alap-, segéd- és járulékos anyagokat rendel, minősít, napi termelést, szakmai számításokat végez, gépeket kezel, minőségbiztosításhoz kapcsolódó dokumentációt vezet. Félkész és készterméket vizsgál, minősít. Figyel a biztonságos munkavégzésre, betartva a jövedéki, higiéniai, munka-, tűz és környezetvédelmi előírásokat. Jó munkakapcsolatot tart fent a beszállítókkal, megrendelőkkel, hatóságokkal. Nyitott az innovációra, az új ízekre, technológiákra, szakmai trendekre. Technológiai tudását, kifinomult érzékszerveit felhasználva részt vehet új termék fejlesztésében. Szakmai tudását folyamatosan fejleszti, nyitott és együttműködő munkatársaival, döntései megalapozottak.
Kézműves sörgyártó képzés indul:
-
Kézműves sörgyártó képzés megkezdésének feltételei:
- Iskolai előképzettség: középfokú végzettség
- Szakmai előképzettség: nem szükséges
- Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
- Szakmai gyakorlat területe és időtartama: nem szükséges
-
A képesítési követelményt előíró jogszabály:
nem kapcsolódik hozzá jogszabály
-
Egyéb feltételek:
nem kapcsolódik egyéb feltétel a szakképesítéshez
-
Kézműves sörgyártó képzés időtartama:
- Minimális óraszám: 400 óra
- Maximális óraszám: 520 óra
-
Kézműves sörgyártó képzés munkaerő-piaci relevanciája:
A sörkészítés első írásos bizonyítéka Mezopotámiából származik időszámításunk előtti 3. évezredből. A sör készítése – bár jelentős változáson ment keresztül – azóta is töretlen, sört minden ismert korban készítettek és fogyasztottak az emberek, amihez napjainkban elengedhetetlen a megalapozott szakmai tudás. A sör – mely a világon a legtöbbet fogyasztott alkoholtartalmú ital – mértékkel fogyasztva számos kedvező tulajdonsággal bír. Szénhidráttartalma mellett ásványi anyagokat, vitaminokat, polifenolokat (malátában, komlóban található) tartalmaz. Számos kísérlet bizonyította, hogy többek között növeli a vér HDL („jó koleszterin”) szintjét, csökkenti a vérrögök kialakulásának esélyét, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Napjainkban a sörkínálat nagyon széles palettán mozog, a hagyományos termékektől a különleges ízvilággal rendelkező sörökig mindenki ízlésének megfelelően választhat. Az új lehetőségek azonban mindig nyitva állnak egy jó szakember számára, hogy előállítsa a saját innovatív termékét.
- Kézműves sörgyártó képzés elméleti része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
- Kézműves sörgyártó képzés gyakorlati része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
-
Kézműves sörgyártó képzés vizsgainformáció:
-
Vizsgára bocsátás feltételei:
A szakmai képzés követelményeinek igazolásáról a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.
-
Vizsgatevékenységek:
Írásbeli vizsga
A vizsgatevékenység megnevezése: kézműves sörkészítés technológiai és gépészeti ismeretek
A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása: a vizsgázó egy komplex feladatalapot old meg, mely technológiai, gépészeti, valamint munka-, tűz-, környezetvédelem, higiénia és jövedéki ismeretek feladatokat tartalmaz, az alábbi megoszlásban
- tesztkérdések a malátagyártáshoz és a sör előállításához kapcsolódóan (pl. többszörös választás, párosítás, mondatkiegészítés, relációanalízis, többszörös asszociáció 10 db) 20%
- kifejtős feladat a malátagyártáshoz és a sör előállításához kapcsolódóan (egy adott technológiai lépés kifejtése vagy technológiai műveletek folyamatábrájának elkészítése) 40%
- sörkészítés gépeiről vagy berendezéseiről sematikus rajz készítése vagy egy megadott ábrán a gépelemek megnevezése és a működés leírása 20%
- tesztkérdések a munka-, tűz-, környezetvédelem, higiénia jövedéki és minőségbiztosítási ismeretek témakörökből (pl. egyszerű választás, többszörös választás, igaz-hamis, párosítás, mondatkiegészítés, 10 db) 20%
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 120 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 30%
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 51%-át elérte.
ProjektfeladatA vizsgatevékenység megnevezése: komplex munkavégzés; a kézműves sörkészítés gyakorlati bemutatása, valamint szóbeli problémamegoldó feladatok
A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása: a sörkészítés meghatározott részfeladatainak végrehajtása: alapanyag, félkész vagy késztermék vizsgálata, minősítése; adott művelet(ek) végrehajtása – gépek, berendezések használatával – és a művelet(ek) ellenőrzésének elvégzése. A vizsgázó a rendelkezésre álló anyagokat, eszközöket, gépeket és berendezéseket felügyelettel használhatja. A vizsgázó a vizsgabizottság által feltett szakmai kérdésekre válaszol, melynek időtartama maximum 10 perc. A kérdéseknek a technológián kívül tartalmazniuk kell a gépek, berendezések felépítésével, jellemzésével kapcsolatos ismereteket.
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 120 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 70%
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 60%-át elérte.
K Kapcsolódó szakmák
-
Baromfiipari-feldolgozó
-
Bonbon- és cukorkakészítő
-
Bor- és pezsgőgyártó technikus
-
Borász
-
Csokoládétermék gyártó
-
Csontozó munkás
-
Édességkészítő
-
Élelmiszer-ellenőrzési technikus
-
Élelmiszeripari csomagológép kezelő
-
Élelmiszeripari gépésztechnikus
-
Élelmiszeripari gépjavító
-
Élelmiszeripari gépkezelő
-
Élelmiszeripari gyártáselőkészítő
-
Élelmiszeripari laboráns
-
Erjedés- és üdítőital-ipari termékkészítő
-
Halfeldolgozó
-
Hentes és húskészítmény-készítő
-
Húsipari technikus
-
Húskészítmény gyártó
-
Keksz-és ostyagyártó
-
Kézműves élelmiszerkészítő
-
Kistermelői élelmiszer-előállító
-
Konzervgyártó
-
Mézeskalács készítő
-
Molnár
-
Növényolajgyártó
-
Pálinkakészítő
-
Pék
-
Pék-cukrász
-
Pincemunkás
-
Sörgyártó
-
Speciális-mentes sütőipari termékkészítő
-
Süteménykészítő
-
Sütő- és cukrászipari szakember
-
Sütő- és cukrászipari technikus
-
Sütőipari és gyorspékségi munkás
-
Száraztésztagyártó
-
Szikvízgyártó
-
Szőlész-borász
-
Szőlőfeldolgozó
-
Tartósítóipari technikus
-
Tartósítóiparitermék-készítő
-
Tejipari munkás
-
Tejipari szakmunkatárs
-
Tejipari technikus
-
Tejtermékkészítő
-
Üdítőital-ipari termékkészítő
-
Vágóhídi munkás
-
Vincellér