Süteménykészítő - 2021 képzés

Általános adatok

  • Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
  • Szakma szakmairányai: -
  • Szakma megnevezése: Süteménykészítő
  • Szakma azonosító száma:
  • Szakma EKK szerinti szintje: 3
  • Szakma MKK szerinti szintje szerinti szintje: 3
  • Kapcsolódó részszakmák:
  • Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartalma
  • Szakképző iskolai oktatásban: -
  • Technikumi oktatásban: -
  • Érettségire épülő oktatásban: -
  • A szakma keretében ellátható legjellemzőbb tevékenység, valamint a munkaterület leírása
  • A süteménykészítő a cukrászsütemények, a péksütemények és a finom pékáruk előállításában vesz részt. A részszakképesítéssel rendelkező munkája során kiméri a szükséges nyersanyagokat, cukrásztechnológiai alapműveleteket  végez.  A  cukrászati  termékek  közül  uzsonnasüteményeket készít.  Cukrászati  és  sütőipari töltelékeket,  krémeket  készít.  Sütőipari  termékek  közül péksüteményeket és finompékárukat készít. A korszerű technológiák alkalmazásával sütő és cukrászipari termékeket fagyaszt. A munkájához szükséges a technológiai berendezéseket, gépeket beállítja,  kezeli,  tisztítja  az  élelmiszeriparban  használható  tisztító-  és fertőtlenítőszerek alkalmazásával.

    Környezettudatos  szemlélettel  kezeli  a  hulladékokat.

  • A szakmához rendelt legjellemzőbb FEOR szám
    Szakma szakmairányainak legjellemzőbb FEOR számai
  • Részszakma megnevezése

    FEOR-szám

    FEOR megnevezése

     

     

     

     

     

     

     

    Süteménykészítő

    7114

    Pék, édesiparitermék-gyártó

     

     

     

     

     

     

    7114

    Dagasztó

    Fagyasztott pékáru sütő (látvány sütöde)

    Finompékáru-gyártó

    Nyerstésztafeladó

    Péksütemény-készítő

    Pereckészítő

    Sütőipari táblázó

    Sütőipari vető

    Süteménykészítő

  • Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség vagy a Dobbantó program elvégzése
  • Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
  • Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges

Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu