Sörgyártó - 2021 képzés

Általános adatok

  • Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
  • Szakma szakmairányai: -
  • Szakma megnevezése: Sörgyártó
  • Szakma azonosító száma:
  • Szakma EKK szerinti szintje: 3
  • Szakma MKK szerinti szintje szerinti szintje: 3
  • Kapcsolódó részszakmák:
  • Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartalma
  • Szakképző iskolai oktatásban: -
  • Technikumi oktatásban: -
  • Érettségire épülő oktatásban: -
  • A szakma keretében ellátható legjellemzőbb tevékenység, valamint a munkaterület leírása
  • Különböző típusú és alkohol tartalmú sört készít. Elvégzi sörgyártáshoz szükséges anyagok mennyiségi- és minőségi átvételét, vizsgálatát, dokumentálását. A sörgyártás technológiai műveleteit teljeskörűen alkalmazza, sörlevet készít, irányítja az erjesztésifolyamatokat, kiszerelést végez, pasztőröz és ismeri az egyes technológiai lépések késztermékre gyakorolt hatását. Gyártásközi és késztermék ellenőrzéseket és minősítéseket végez. Szakszerűen és biztonságosan üzemelteti a sörgyártáshoz  tartozó  gépeket,  berendezéseket.  A  technológiai  feladatokat  rendszeres  vezetői irányítás mellett a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, a tűz- munka-, környezetvédelmi és higiéniai előírások figyelembevételével önállóan végzi.

  • A szakmához rendelt legjellemzőbb FEOR szám
    Szakma szakmairányainak legjellemzőbb FEOR számai
  • Részszakma megnevezése

    FEOR-szám

    FEOR megnevezése

     

     

     

    Sörgyártó

    8111

    Malátagyártógép kezelője

    7115

    Sörerjesztő

    7115

    Sörfokoló

    7115

    Sörfőző

    7115

    Söripari munkás

    7115

    Sörgyártó

    8325

    Sörgyári palackozó

  • Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség vagy a Dobbantó program elvégzése
  • Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
  • Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges

Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu