Élelmiszeripari laboráns - 2024 képzés
Élelmiszeripari laboráns képzés adatai
- Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
- Szakképesítés azonosító száma: 07214006
- Szakképesítés megnevezése: Élelmiszeripari laboráns
- KEOR kód: 0721 Élelmiszergyártás
- Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 4
- Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 4
- Digitális Kompetencia Keretrendszer (DKK) szerinti szintje: 4
-
Élelmiszeripari laboráns képzés munkaterülete:
Az élelmiszeripari laboráns az élelmiszeripari nyersanyagok, félkész és késztermékek analitikai vizsgálatát megszervezi és elvégezi. A munkaterületet előkészíti, mintát vesz és minta előkészítést végez. A munkafolyamatot megtervezi és előkészíti. Szakszerűen használja a laboratóriumi és üzemi eszközöket. Gyártási eljárás fázisaiban ellenőrzi az élelmiszer minőségét. Vizsgálati szabvány alkalmazásával a minták összetételének minőségi és mennyiségi meghatározását elvégzi. Vizsgálja a csomagolóanyagok és csomagolás megfelelőségét! Ellenőrzi a címkézést. Mérési jegyzőkönyvet készít, a mért adatok elsődleges feldolgozását megoldja és a kapott eredmények alapján az élelmiszereket minősíti.
-
Élelmiszeripari laboráns képzés megkezdésének feltételei:
- Iskolai előképzettség: érettségi végzettség
- Szakmai előképzettség: nem szükséges
- Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
- Szakmai gyakorlat területe és időtartama: nem szükséges
-
A képesítési követelményt előíró jogszabály:
nem kapcsolódik hozzá jogszabály
-
Egyéb feltételek:
nem kapcsolódik egyéb feltétel a szakképesítéshez
-
Élelmiszeripari laboráns képzés időtartama:
- Minimális óraszám: 400 óra
- Maximális óraszám: 500 óra
-
Élelmiszeripari laboráns képzés munkaerő-piaci relevanciája:
Az elmúlt évek egyik legnagyobb ütemben növekvő ágazata az élelmiszeripar. A biztonságos élelmiszer-előállítás megteremtése és fenntartása az élelmiszerellátási-lánc minden szereplőjének a legfontosabb feladata. A rendszeres vizsgálatok végzése már a kisebb vállalkozások számára is előírás, de egyben a termékeivel szembeni fogyasztói bizalom kulcsa. A különböző élelmiszerek és az azokhoz szükséges alapanyagok félkésztermékek, csomagolóanyagok tulajdonságainak (analitikai, mikrobiológiai és érzékszervi) a vizsgálatát végzi az élelmiszer laboráns. Élelmiszer-biztonságot ellenőriz üzemben és laboratóriumban. Munkája kiterjed a technológiai folyamatok ellenőrzésére is. A képzés ezért fontos a biztonságos, a fogyasztó egészségét nem veszélyeztető ipari tevékenység számára
- Élelmiszeripari laboráns képzés elméleti része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
- Élelmiszeripari laboráns képzés gyakorlati része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
-
Élelmiszeripari laboráns képzés vizsgainformáció:
-
Vizsgára bocsátás feltételei:
A szakmai képzés követelményeinek igazolásáról a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.
-
Vizsgatevékenységek:
Írásbeli vizsga
nincs
Projektfeladat
A vizsgatevékenység megnevezése: Komplex élelmiszervizsgálat és dokumentálás
A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása:
Komplex élelmiszervizsgálat és dokumentálás A vizsgázó élelmiszervizsgálatot végez, amelyet dokumentál.
A vizsgatevékenység részei
- mintavétel és mintakezelés 10 %
- minta előkészítés 10 %
- analitikai vizsgálat 40 %
- számítás és értékelés 10 %
- dokumentálás (mérési jegyzőkönyv készítése) 30 %
A vizsgázó az elvégzett élelmiszervizsgálat mérési adatait, a számításokat, valamint a vizsgálat eredményét jegyzőkönyvben rögzíti. A vizsgázó élelmiszervizsgálati útmutatót, vizsgálati szabványt, táblázatokat alkalmazhat.
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 180 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 100%
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó az Élelmiszervizsgálatot befejezte, a jegyzőkönyvet elkészítette és a megszerezhető összes pontszám legalább 40%-át elérte. Sikertelen vizsga esetén a teljes projektvizsgát meg kell ismételni.
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 60%-át elérte.
K Kapcsolódó szakmák
-
Baromfiipari-feldolgozó
-
Bonbon- és cukorkakészítő
-
Bor- és pezsgőgyártó technikus
-
Borász
-
Csokoládétermék gyártó
-
Csontozó munkás
-
Édességkészítő
-
Élelmiszer-ellenőrzési technikus
-
Élelmiszeripari csomagológép kezelő
-
Élelmiszeripari gépésztechnikus
-
Élelmiszeripari gépjavító
-
Élelmiszeripari gépkezelő
-
Élelmiszeripari gyártáselőkészítő
-
Erjedés- és üdítőital-ipari termékkészítő
-
Halfeldolgozó
-
Hentes és húskészítmény-készítő
-
Húsipari technikus
-
Húskészítmény gyártó
-
Keksz-és ostyagyártó
-
Kézműves élelmiszerkészítő
-
Kézműves sörgyártó
-
Kistermelői élelmiszer-előállító
-
Konzervgyártó
-
Mézeskalács készítő
-
Molnár
-
Növényolajgyártó
-
Pálinkakészítő
-
Pék
-
Pék-cukrász
-
Pincemunkás
-
Sörgyártó
-
Speciális-mentes sütőipari termékkészítő
-
Süteménykészítő
-
Sütő- és cukrászipari szakember
-
Sütő- és cukrászipari technikus
-
Sütőipari és gyorspékségi munkás
-
Száraztésztagyártó
-
Szikvízgyártó
-
Szőlész-borász
-
Szőlőfeldolgozó
-
Tartósítóipari technikus
-
Tartósítóiparitermék-készítő
-
Tejipari munkás
-
Tejipari szakmunkatárs
-
Tejipari technikus
-
Tejtermékkészítő
-
Üdítőital-ipari termékkészítő
-
Vágóhídi munkás
-
Vincellér