Élelmiszeripari gépésztechnikus - 2024 képzés
Élelmiszeripari gépésztechnikus képzés adatai
- Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
- Szakma szakmairányai: -
- Szakma megnevezése: Élelmiszeripari gépésztechnikus
- Szakma azonosító száma: 5 0721 05 04
- Szakma Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 5
- Szakma Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 5
- Kapcsolódó részszakmák:
-
Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartama
- Szakképző iskolai oktatásban: -
- Technikumi oktatásban: 245 óra
- Érettségire épülő oktatásban: 160 óra
-
Élelmiszeripari gépésztechnikus képzés munkaterülete
-
Élelmiszeripari gépésztechnikus képzés legjellemzőbb FEOR számai
-
Szakma megnevezése
FEOR-szám
FEOR megnevezése
Élelmiszeripari gépésztechnikus
3116
Élelmiszeripari gépésztechnikus
-
Élelmiszeripari gépésztechnikus képzés megkezdésének feltételei:
-
Iskolai előképzettség:
Alapfokú iskolai végzettség,
érettségire épülő szakmai oktatás esetén érettségi végzettség - Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges
Az élelmiszeripari gépésztechnikus oktatás olyan széleskörű tudás és képesség megszerzését
biztosítja, amelynek birtokában a szakember jó áttekintő- és irányító képességet szerez. A
megszerzett gyakorlati tudás után képessé válik a középvezetői feladatok ellátására.
Az élelmiszeripari gépésztechnikus az élelmiszeripari üzemekben részt vesz a gyártási folyamat
előkészítésében, az élelmiszeripari gépek és berendezések üzembehelyezési, üzemeltetési és
karbantartási munkáiban. Ellenőrzi, és szükség esetén korrigálja a gépek technológiai beállításait.
Felméri a karbantartáshoz szükséges alkatrészeket, anyagokat. A javítandó alkatrészről, rajzkészítő
programmal rajzot, és az alapján művelettervet készít. Megjavítja a könnyen javítható alkatrészeket
kézi vagy gépi eljárásokkal. Elkészíti a karbantartási tervet, részt vesz a gépek vagy gépsorok
karbantartásában.
Automatikus vezérlésű mechanikus, pneumatikus vagy hidraulikus működtetésű élelmiszeripari
gépeket kezel. Használja a gépkezelői-, és a vállalatirányítási szoftvereket. Munkáját a
gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és
környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és
betartatásával (5-ös szint) végzi.
K Kapcsolódó szakmák
-
Baromfiipari-feldolgozó
-
Bonbon- és cukorkakészítő
-
Bor- és pezsgőgyártó technikus
-
Borász
-
Csokoládétermék gyártó
-
Csontozó munkás
-
Édességkészítő
-
Élelmiszer-ellenőrzési technikus
-
Élelmiszeripari csomagológép kezelő
-
Élelmiszeripari gépjavító
-
Élelmiszeripari gépkezelő
-
Élelmiszeripari gyártáselőkészítő
-
Élelmiszeripari laboráns
-
Erjedés- és üdítőital-ipari termékkészítő
-
Halfeldolgozó
-
Hentes és húskészítmény-készítő
-
Húsipari technikus
-
Húskészítmény gyártó
-
Keksz-és ostyagyártó
-
Kézműves élelmiszerkészítő
-
Kézműves sörgyártó
-
Kistermelői élelmiszer-előállító
-
Konzervgyártó
-
Mézeskalács készítő
-
Molnár
-
Növényolajgyártó
-
Pálinkakészítő
-
Pék
-
Pék-cukrász
-
Pincemunkás
-
Sörgyártó
-
Speciális-mentes sütőipari termékkészítő
-
Süteménykészítő
-
Sütő- és cukrászipari szakember
-
Sütő- és cukrászipari technikus
-
Sütőipari és gyorspékségi munkás
-
Száraztésztagyártó
-
Szikvízgyártó
-
Szőlész-borász
-
Szőlőfeldolgozó
-
Tartósítóipari technikus
-
Tartósítóiparitermék-készítő
-
Tejipari munkás
-
Tejipari szakmunkatárs
-
Tejipari technikus
-
Tejtermékkészítő
-
Üdítőital-ipari termékkészítő
-
Vágóhídi munkás
-
Vincellér