Élelmiszeripari gyártáselőkészítő - 2024 képzés
Élelmiszeripari gyártáselőkészítő képzés adatai
- Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
- Szakképesítés azonosító száma: 07212005
- Szakképesítés megnevezése: Élelmiszeripari gyártáselőkészítő
- KEOR kód: 0721 Élelmiszergyártás
- Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 2
- Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 2
- Digitális Kompetencia Keretrendszer (DKK) szerinti szintje: 2
-
Élelmiszeripari gyártáselőkészítő képzés munkaterülete:
A képzés olyan általános és széleskörű tudás és képesség megszerzését biztosítja, ami szükséges és hasznos minden élelmiszeripari ágazati szakmában. Az képzés végén a résztvevők rálátnak az élelmiszeripari ágazat legfontosabb műveleteire. Irányítással élelmiszerfeldolgozási alapműveletek elvégzésénél közreműködik, alapanyagokat, félkész és késztermékeket mozgat. Anyagokat és eszközöket előkészít, higiéniai feladatokat végez. Ismeri és betartja a munkahelyi tűz-, munka-, és környezetvédelmi szabályokat. Ismeri és betartja a személyi- és az élelmiszer-előállítás higiéniai követelményeit.
-
Élelmiszeripari gyártáselőkészítő képzés megkezdésének feltételei:
- Iskolai előképzettség: iskolai előképzettséghez nem kötött, az általános iskola nyolcnál kevesebb elvégzett évfolyama
- Szakmai előképzettség: nem szükséges
- Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
- Szakmai gyakorlat területe és időtartama: nem szükséges
-
A képesítési követelményt előíró jogszabály:
nem kapcsolódik hozzá jogszabály
-
Egyéb feltételek:
nem kapcsolódik egyéb feltétel a szakképesítéshez
-
Élelmiszeripari gyártáselőkészítő képzés időtartama:
- Minimális óraszám: 150 óra
- Maximális óraszám: 200 óra
-
Élelmiszeripari gyártáselőkészítő képzés munkaerő-piaci relevanciája:
Az élelmiszeriparban szükség van olyan alapvető ismeretekkel rendelkező munkaerőre, akik rendelkeznek az élelmiszeripari ágak alapismereteivel, felismerik a nyersanyagokat, ismerik a higiéniai előírásokat, és az egyes részfolyamatokban segítőként részt tudnak venni.
- Élelmiszeripari gyártáselőkészítő képzés elméleti része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
- Élelmiszeripari gyártáselőkészítő képzés gyakorlati része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
-
Élelmiszeripari gyártáselőkészítő képzés vizsgainformáció:
-
Vizsgára bocsátás feltételei:
A szakmai képzés követelményeinek igazolásáról a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.
-
Vizsgatevékenységek:
Írásbeli vizsga
nincs
Projektfeladat
A vizsgatevékenység megnevezése: közreműködés élelmiszeripari termékelőállításban
A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása: Élelmiszeripari alapműveletet végez, melynek során:
- a termékek előállításához szükséges anyagokat kiválasztja, 15%
- a rendelkezésére bocsátott receptúra alapján anyagszükségletet mér 15%
- anyagokat, eszközöket előkészít 10%
- meghatározott munkaműveleteket hajt végre 20%
- anyagokat, termékeket szakszerűen mozgat, 20%
- betartja a higiéniai munkavédelmi és minőségbiztosítási előírásokt. 20%
A vizsgaszervező – saját lehetőségeinek figyelembevételével - a fenti tevékenységek végrehajtását biztosítja.
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 180 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 100%
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 60%-át elérte.
K Kapcsolódó szakmák
-
Baromfiipari-feldolgozó
-
Bonbon- és cukorkakészítő
-
Bor- és pezsgőgyártó technikus
-
Borász
-
Csokoládétermék gyártó
-
Csontozó munkás
-
Édességkészítő
-
Élelmiszer-ellenőrzési technikus
-
Élelmiszeripari csomagológép kezelő
-
Élelmiszeripari gépésztechnikus
-
Élelmiszeripari gépjavító
-
Élelmiszeripari gépkezelő
-
Élelmiszeripari laboráns
-
Erjedés- és üdítőital-ipari termékkészítő
-
Halfeldolgozó
-
Hentes és húskészítmény-készítő
-
Húsipari technikus
-
Húskészítmény gyártó
-
Keksz-és ostyagyártó
-
Kézműves élelmiszerkészítő
-
Kézműves sörgyártó
-
Kistermelői élelmiszer-előállító
-
Konzervgyártó
-
Mézeskalács készítő
-
Molnár
-
Növényolajgyártó
-
Pálinkakészítő
-
Pék
-
Pék-cukrász
-
Pincemunkás
-
Sörgyártó
-
Speciális-mentes sütőipari termékkészítő
-
Süteménykészítő
-
Sütő- és cukrászipari szakember
-
Sütő- és cukrászipari technikus
-
Sütőipari és gyorspékségi munkás
-
Száraztésztagyártó
-
Szikvízgyártó
-
Szőlész-borász
-
Szőlőfeldolgozó
-
Tartósítóipari technikus
-
Tartósítóiparitermék-készítő
-
Tejipari munkás
-
Tejipari szakmunkatárs
-
Tejipari technikus
-
Tejtermékkészítő
-
Üdítőital-ipari termékkészítő
-
Vágóhídi munkás
-
Vincellér