Élelmiszeripari gyártáselőkészítő - 2024 képzés

Élelmiszeripari gyártáselőkészítő képzés adatai

  • Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
  • Szakképesítés azonosító száma: 07212005
  • Szakképesítés megnevezése: Élelmiszeripari gyártáselőkészítő
  • KEOR kód: 0721 Élelmiszergyártás
  • Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 2
  • Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 2
  • Digitális Kompetencia Keretrendszer (DKK) szerinti szintje: 2
  • Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Élelmiszeripari gyártáselőkészítő - 2024 tanfolyam, képzés?

    Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

  • Élelmiszeripari gyártáselőkészítő képzés munkaterülete:

    A képzés olyan általános és széleskörű tudás és képesség megszerzését biztosítja, ami szükséges és hasznos minden élelmiszeripari ágazati szakmában. Az képzés végén a résztvevők rálátnak az élelmiszeripari ágazat legfontosabb műveleteire. Irányítással élelmiszerfeldolgozási alapműveletek elvégzésénél közreműködik, alapanyagokat, félkész és késztermékeket mozgat. Anyagokat és eszközöket előkészít, higiéniai feladatokat végez. Ismeri és betartja a munkahelyi tűz-, munka-, és környezetvédelmi szabályokat. Ismeri és betartja a személyi- és az élelmiszer-előállítás higiéniai követelményeit.

  • Élelmiszeripari gyártáselőkészítő képzés megkezdésének feltételei:

  • Iskolai előképzettség: iskolai előképzettséghez nem kötött, az általános iskola nyolcnál kevesebb elvégzett évfolyama
  • Szakmai előképzettség: nem szükséges
  • Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
  • Szakmai gyakorlat területe és időtartama: nem szükséges
  • A képesítési követelményt előíró jogszabály:

    nem kapcsolódik hozzá jogszabály

  • Egyéb feltételek:

    nem kapcsolódik egyéb feltétel a szakképesítéshez

  • Élelmiszeripari gyártáselőkészítő képzés időtartama:

  • Minimális óraszám: 150 óra
  • Maximális óraszám: 200 óra
  • Élelmiszeripari gyártáselőkészítő képzés munkaerő-piaci relevanciája:

    Az élelmiszeriparban szükség van olyan alapvető ismeretekkel rendelkező munkaerőre, akik rendelkeznek az élelmiszeripari ágak alapismereteivel, felismerik a nyersanyagokat, ismerik a higiéniai előírásokat, és az egyes részfolyamatokban segítőként részt tudnak venni.

  • Élelmiszeripari gyártáselőkészítő képzés elméleti része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
  • Élelmiszeripari gyártáselőkészítő képzés gyakorlati része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
  • Élelmiszeripari gyártáselőkészítő képzés vizsgainformáció:

  • Vizsgára bocsátás feltételei:

    A szakmai képzés követelményeinek igazolásáról a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.

  • Vizsgatevékenységek:

    Írásbeli vizsga

    nincs

    Projektfeladat

    A vizsgatevékenység megnevezése: közreműködés élelmiszeripari termékelőállításban

    A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása: Élelmiszeripari alapműveletet végez, melynek során:

    • a termékek előállításához szükséges anyagokat kiválasztja, 15%
    • a rendelkezésére bocsátott receptúra alapján anyagszükségletet mér 15%
    • anyagokat, eszközöket előkészít 10%
    • meghatározott munkaműveleteket hajt végre 20%
    • anyagokat, termékeket szakszerűen mozgat, 20%
    • betartja a higiéniai munkavédelmi és minőségbiztosítási előírásokt. 20%

    A vizsgaszervező – saját lehetőségeinek figyelembevételével - a fenti tevékenységek végrehajtását biztosítja.

    A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 180 perc

    A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 100%

    A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 60%-át elérte.

K Kapcsolódó szakmák


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu