Bor- és pezsgőgyártó technikus - 2024 képzés

Bor- és pezsgőgyártó technikus képzés adatai

  • Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
  • Szakma szakmairányai: -
  • Szakma megnevezése: Bor- és pezsgőgyártó technikus
  • Szakma azonosító száma: 5 0721 05 01
  • Szakma Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 5
  • Szakma Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 5
  • Kapcsolódó részszakmák:
  • Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartama

  • Szakképző iskolai oktatásban: -
  • Technikumi oktatásban: 245 óra
  • Érettségire épülő oktatásban: 160 óra
  • Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Bor- és pezsgőgyártó technikus - 2024 tanfolyam, képzés?

    Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

  • Bor- és pezsgőgyártó technikus képzés munkaterülete

  • Fehér-, rozé, siller, vörösbort, valamint a széndioxid tartalmú borokat (pezsgő, habzó-, gyöngyözőbor) készít. A szőlőfajta ismeretében nyomon követi a szőlő éves ápolási munkáit és érési folyamatait, felkészül a szüretre. A leszüretelt termést a meghatározott technológiai céloknak megfelelően feldolgozza, előkészíti az erjesztésre, erjeszt. A kierjedt újbort kezeli, érleli. Az elkészült bort a piaci igényeknek megfelelő formában palackozza és elvégzi a forgalomba hozatali engedély megszerzéséhez szükséges feladatokat. Pezsgőkészítésnél a vonatkozó jogszabályok ismeretében alapbort készít és különböző pezsgőkészítési technológiák ismeretében pezsgőt állít elő. A teljes technológia során laboratóriumi vizsgálatokkal nyomon követi a bor- és pezsgőkészítést. A mért adatok alapján technológiai döntéseket hoz. Kezeli, működteti a szőlőfeldolgozáshoz és a borászati technológiához szükséges gépeket, berendezéseket. Középvezetőként betartja és betartatja a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai előírásokat. Speciális vendéglátási feladatokat, illetve önálló, a borral kapcsolatos idegenforgalmi munkát is ellát, borkóstolót vezet. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi.

  • Bor- és pezsgőgyártó technikus képzés legjellemzőbb FEOR számai

  • Szakma megnevezése

    FEOR-szám

    FEOR megnevezése

    Bor-és pezsgőgyártó technikus

    3113

    Élelmiszer-ipari technikus

    6114

    Szőlő-, gyümölcstermesztő

    7115

    Borász és egyéb szeszesital-gyártó,

    szikvízkészítő

  • Bor- és pezsgőgyártó technikus képzés megkezdésének feltételei:

  • Iskolai előképzettség: Alapfokú iskolai végzettség,
    érettségire épülő szakmai oktatás esetén érettségi végzettség
  • Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
  • Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges

K Kapcsolódó szakmák


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu