Bor- és pezsgőgyártó technikus - 2021 képzés

Bor- és pezsgőgyártó technikus képzés adatai

  • Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
  • Szakma szakmairányai: -
  • Szakma megnevezése: Bor- és pezsgőgyártó technikus
  • Szakma azonosító száma: 5 0721 05 01
  • Szakma Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 5
  • Szakma Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 5
  • Kapcsolódó részszakmák:
  • Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartalma

  • Szakképző iskolai oktatásban: -
  • Technikumi oktatásban: 245 óra
  • Érettségire épülő oktatásban: 160 óra
  • Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Bor- és pezsgőgyártó technikus - 2021 tanfolyam, képzés?

    Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

  • Bor- és pezsgőgyártó technikus képzés munkaterülete

  • Fehér-, rozé, siller, vörösbort, valamint a széndioxid tartalmú borokat (pezsgő, habzó-,
    gyöngyözőbor) készít. A szőlőfajta ismeretében nyomon követi a szőlő éves ápolási munkáit és
    érési folyamatait, felkészül a szüretre. A leszüretelt termést a meghatározott technológiai céloknak
    megfelelően feldolgozza, előkészíti az erjesztésre, erjeszt. A kierjedt újbort kezeli, érleli. Az
    elkészült bort a piaci igényeknek megfelelő formában palackozza és elvégzi a forgalomba hozatali
    engedély megszerzéséhez szükséges feladatokat. Pezsgőkészítésnél a vonatkozó jogszabályok
    ismeretében alapbort készít és különböző pezsgőkészítési technológiák ismeretében pezsgőt állít
    elő. A teljes technológia során laboratóriumi vizsgálatokkal nyomon követi a bor- és
    pezsgőkészítést. A mért adatok alapján technológiai döntéseket hoz. Kezeli, működteti a
    szőlőfeldolgozáshoz és a borászati technológiához szükséges gépeket, berendezéseket.
    Középvezetőként betartja és betartatja a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai előírásokat.
    Speciális vendéglátási feladatokat, illetve önálló, a borral kapcsolatos idegenforgalmi munkát is
    ellát, borkóstolót vezet. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai,
    technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es
    szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi.

  • Bor- és pezsgőgyártó technikus képzés legjellemzőbb FEOR szám
    Szakma szakmairányainak legjellemzőbb FEOR számai

  • Bor- és pezsgőgyártó technikus képzés megkezdésének feltételei:

  • Iskolai előképzettség:
  • Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
  • Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges

K Kapcsolódó szakmák


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu