Halfeldolgozó - 2024 képzés

Halfeldolgozó képzés adatai

  • Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
  • Szakképesítés azonosító száma: 07214007
  • Szakképesítés megnevezése: Halfeldolgozó
  • KEOR kód: 0721 Élelmiszergyártás
  • Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 4
  • Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 4
  • Digitális Kompetencia Keretrendszer (DKK) szerinti szintje: 0
  • Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Halfeldolgozó - 2024 tanfolyam, képzés?

    Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

  • Halfeldolgozó képzés munkaterülete:

    A halfeldolgozó ismeri a halászati termékek átvételének műveleteit, jogszabályi előírásait, az átvételre vonatkozó élelmiszerbiztonsági előírásokat. Tisztában van a hazai és külföldi édesvízi, tengeri halfajok egyéb halászati termékek termékcsoportjaival, a halak anatómiai felépítésével. Képes felismerni a halak és egyéb halászati termékek romlási folyamataira jellemző érzékszervi elváltozásokat és tudását alkalmazva képes megelőzni a kedvezőtlen folyamatok kialakulását. Technológiai, higiéniai és munkabiztonsági ismereteit felhasználva képes végrehajtani az élő hal szakszerű átvételét, vágását, tisztítását, a tisztított hal testek további feldolgozását. Az élelmiszerek tartósítása témakörben szerzett ismereteit alkalmazva elvégzi az egész, illetve darabolt hal testek, halszeletek, filék termékre jellemző tartósítását. Munkája során szakszerűen, a munkabiztonsági előírásokat betartva üzemelteti a technológiai gépeket, berendezéseket. Törvényi előírásokat figyelembe véve kezeli a technológia tevékenységek során keletkezett hulladékokat.

  • Halfeldolgozó képzés megkezdésének feltételei:

  • Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
  • Szakmai előképzettség: nem szükséges
  • Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
  • Szakmai gyakorlat területe és időtartama: nem szükséges
  • A képesítési követelményt előíró jogszabály:

    nem kapcsolódik hozzá jogszabály

  • Egyéb feltételek:

    nem kapcsolódik egyéb feltétel a szakképesítéshez

  • Halfeldolgozó képzés időtartama:

  • Minimális óraszám: 250 óra
  • Maximális óraszám: 300 óra
  • Halfeldolgozó képzés munkaerő-piaci relevanciája:

    Napjainkban az egészséges táplálkozás jelentőségének felértékelődése és a gasztronómia népszerűségének folyamatos növekedése erőteljes keresletet generált a halászati termékek, az édesvízi és a tengeri halak iránt. Egyértelmű igény figyelhető meg, hogy ezeket a halászati termékeket a fogyasztók tisztítva, filézve, konyhakész állapotban, vagy konyhatechnikai művelet nélkül fogyasztható állapotban szeretnék megvásárolni. A halászati termékek iránti igény növekedése szükségessé tette halfeldolgozó szakemberek képzését. A halfeldolgozó szakember munkája kiterjed a halak feldolgozására, konyhakész termékek előkészítésére, tartósított hal termékek (sózott, pácolt, füstölt) előállítására.

  • Halfeldolgozó képzés elméleti része megszerezhető kizárólag távoktatásban:
  • Halfeldolgozó képzés gyakorlati része megszerezhető kizárólag távoktatásban:
  • Halfeldolgozó képzés vizsgainformáció:

  • Vizsgára bocsátás feltételei:

    A szakmai képzés követelményeinek igazolásáról a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.

  • Vizsgatevékenységek:

    Írásbeli vizsga

    nincs

    Projektfeladat

    A vizsgatevékenység megnevezése: Komplex halfeldolgozás vizsgatevékenység

    A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása:

    a) vizsgarész: Élő hal feldolgozása:

    • Élő hal átvétele, élő hal tárolás követelményeinek ismerete és alkalmazása,
    • Élő hal kábítása, elvéreztetése,
    • Tisztítás, zsigerelés,
    • Hűtés, tárolás,
    • Hal kézi darabolása, szeletelése, filézése,
    • Szeletel, darabolt, filézett hal csomagolása.

    A fenti vizsgatevékenységekkel összefüggésben a vizsgázó a vizsgabizottsággal szakmai beszélgetést folytat.

    A vizsgarészhez kapcsolódó szakmai beszélgetés időtartama: 10 perc

    A vizsgarész aránya a vizsgatevékenységen belül: 60%

    b) vizsgarész: Tartósító eljárás: Hal tartósítása a vizsgabizottság által meghatározott tételsor, vagy szempont- rendszer alapján.

    A fenti vizsgatevékenységekkel összefüggésben a vizsgázó a vizsgabizottsággal szakmai beszélgetést folytat. A vizsgarészhez kapcsolódó szakmai beszélgetés időtartama: 10 perc

    A vizsgarész aránya a vizsgatevékenységen belül: 40%

    A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 180 perc

    A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 100%

    A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 51%-át elérte.

K Kapcsolódó szakmák


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu