Halfeldolgozó - 2024 képzés
Halfeldolgozó képzés adatai
- Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
- Szakképesítés azonosító száma: 07214007
- Szakképesítés megnevezése: Halfeldolgozó
- KEOR kód: 0721 Élelmiszergyártás
- Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 4
- Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 4
- Digitális Kompetencia Keretrendszer (DKK) szerinti szintje: 0
-
Halfeldolgozó képzés munkaterülete:
A halfeldolgozó ismeri a halászati termékek átvételének műveleteit, jogszabályi előírásait, az átvételre vonatkozó élelmiszerbiztonsági előírásokat. Tisztában van a hazai és külföldi édesvízi, tengeri halfajok egyéb halászati termékek termékcsoportjaival, a halak anatómiai felépítésével. Képes felismerni a halak és egyéb halászati termékek romlási folyamataira jellemző érzékszervi elváltozásokat és tudását alkalmazva képes megelőzni a kedvezőtlen folyamatok kialakulását. Technológiai, higiéniai és munkabiztonsági ismereteit felhasználva képes végrehajtani az élő hal szakszerű átvételét, vágását, tisztítását, a tisztított hal testek további feldolgozását. Az élelmiszerek tartósítása témakörben szerzett ismereteit alkalmazva elvégzi az egész, illetve darabolt hal testek, halszeletek, filék termékre jellemző tartósítását. Munkája során szakszerűen, a munkabiztonsági előírásokat betartva üzemelteti a technológiai gépeket, berendezéseket. Törvényi előírásokat figyelembe véve kezeli a technológia tevékenységek során keletkezett hulladékokat.
-
Halfeldolgozó képzés megkezdésének feltételei:
- Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
- Szakmai előképzettség: nem szükséges
- Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
- Szakmai gyakorlat területe és időtartama: nem szükséges
-
A képesítési követelményt előíró jogszabály:
nem kapcsolódik hozzá jogszabály
-
Egyéb feltételek:
nem kapcsolódik egyéb feltétel a szakképesítéshez
-
Halfeldolgozó képzés időtartama:
- Minimális óraszám: 250 óra
- Maximális óraszám: 300 óra
-
Halfeldolgozó képzés munkaerő-piaci relevanciája:
Napjainkban az egészséges táplálkozás jelentőségének felértékelődése és a gasztronómia népszerűségének folyamatos növekedése erőteljes keresletet generált a halászati termékek, az édesvízi és a tengeri halak iránt. Egyértelmű igény figyelhető meg, hogy ezeket a halászati termékeket a fogyasztók tisztítva, filézve, konyhakész állapotban, vagy konyhatechnikai művelet nélkül fogyasztható állapotban szeretnék megvásárolni. A halászati termékek iránti igény növekedése szükségessé tette halfeldolgozó szakemberek képzését. A halfeldolgozó szakember munkája kiterjed a halak feldolgozására, konyhakész termékek előkészítésére, tartósított hal termékek (sózott, pácolt, füstölt) előállítására.
- Halfeldolgozó képzés elméleti része megszerezhető kizárólag távoktatásban:
- Halfeldolgozó képzés gyakorlati része megszerezhető kizárólag távoktatásban:
-
Halfeldolgozó képzés vizsgainformáció:
-
Vizsgára bocsátás feltételei:
A szakmai képzés követelményeinek igazolásáról a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.
-
Vizsgatevékenységek:
Írásbeli vizsga
nincs
Projektfeladat
A vizsgatevékenység megnevezése: Komplex halfeldolgozás vizsgatevékenység
A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása:
a) vizsgarész: Élő hal feldolgozása:
- Élő hal átvétele, élő hal tárolás követelményeinek ismerete és alkalmazása,
- Élő hal kábítása, elvéreztetése,
- Tisztítás, zsigerelés,
- Hűtés, tárolás,
- Hal kézi darabolása, szeletelése, filézése,
- Szeletel, darabolt, filézett hal csomagolása.
A fenti vizsgatevékenységekkel összefüggésben a vizsgázó a vizsgabizottsággal szakmai beszélgetést folytat.
A vizsgarészhez kapcsolódó szakmai beszélgetés időtartama: 10 perc
A vizsgarész aránya a vizsgatevékenységen belül: 60%
b) vizsgarész: Tartósító eljárás: Hal tartósítása a vizsgabizottság által meghatározott tételsor, vagy szempont- rendszer alapján.
A fenti vizsgatevékenységekkel összefüggésben a vizsgázó a vizsgabizottsággal szakmai beszélgetést folytat. A vizsgarészhez kapcsolódó szakmai beszélgetés időtartama: 10 perc
A vizsgarész aránya a vizsgatevékenységen belül: 40%
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 180 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 100%
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 51%-át elérte.
K Kapcsolódó szakmák
-
Baromfiipari-feldolgozó
-
Bonbon- és cukorkakészítő
-
Bor- és pezsgőgyártó technikus
-
Borász
-
Csokoládétermék gyártó
-
Csontozó munkás
-
Édességkészítő
-
Élelmiszer-ellenőrzési technikus
-
Élelmiszeripari csomagológép kezelő
-
Élelmiszeripari gépésztechnikus
-
Élelmiszeripari gépjavító
-
Élelmiszeripari gépkezelő
-
Élelmiszeripari gyártáselőkészítő
-
Élelmiszeripari laboráns
-
Erjedés- és üdítőital-ipari termékkészítő
-
Hentes és húskészítmény-készítő
-
Húsipari technikus
-
Húskészítmény gyártó
-
Keksz-és ostyagyártó
-
Kézműves élelmiszerkészítő
-
Kézműves sörgyártó
-
Kistermelői élelmiszer-előállító
-
Konzervgyártó
-
Mézeskalács készítő
-
Molnár
-
Növényolajgyártó
-
Pálinkakészítő
-
Pék
-
Pék-cukrász
-
Pincemunkás
-
Sörgyártó
-
Speciális-mentes sütőipari termékkészítő
-
Süteménykészítő
-
Sütő- és cukrászipari szakember
-
Sütő- és cukrászipari technikus
-
Sütőipari és gyorspékségi munkás
-
Száraztésztagyártó
-
Szikvízgyártó
-
Szőlész-borász
-
Szőlőfeldolgozó
-
Tartósítóipari technikus
-
Tartósítóiparitermék-készítő
-
Tejipari munkás
-
Tejipari szakmunkatárs
-
Tejipari technikus
-
Tejtermékkészítő
-
Üdítőital-ipari termékkészítő
-
Vágóhídi munkás
-
Vincellér