Baromfiipari-feldolgozó - 2024 képzés

Baromfiipari-feldolgozó képzés adatai

  • Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
  • Szakképesítés azonosító száma: 07213019
  • Szakképesítés megnevezése: Baromfiipari-feldolgozó
  • KEOR kód: 0721 Élelmiszergyártás
  • Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 3
  • Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 3
  • Digitális Kompetencia Keretrendszer (DKK) szerinti szintje: 3
  • Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Baromfiipari-feldolgozó - 2024 tanfolyam, képzés?

    Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

  • Baromfiipari-feldolgozó képzés munkaterülete:

    A baromfiipari-feldolgozó ismeri az élő baromfi átvételének műveleteit, jogszabályi előírásait, az átvételre vonatkozó élelmiszerbiztonsági előírásokat. Tisztában van a baromfi anatómiai felépítésével. Technológiai, higiéniai és munkabiztonsági ismereteit felhasználva képes végrehajtani az élő baromfi szakszerű vágását, tisztítását, zsigerelését, a tisztított és kizsigerelt testek további elsődleges- és továbbfeldolgozását. A vágási termékből nyers, félkész vagy készterméket állít elő. Baromfifeldolgozási alapműveleteket végez, alapanyagokat, félkész és késztermékeket osztályoz, tisztít, aprít, kever, tartósít, mozgat és csomagol. Felismeri a csomagolóanyagokat, és a jogszabályi előírásoknak megfelelően használja azokat. Felismeri a húsok romlási folyamataira jellemző érzékszervi elváltozásokat, és tudását alkalmazva képes megelőzni a kedvezőtlen folyamatok kialakulását. Az élelmiszerek tartósítása témakörben szerzett ismereteit alkalmazva elvégzi az egész, a darabolt testek, valamint a továbbfeldolgozott termékre jellemző tartósítását. Munkája során szakszerűen, a munkabiztonsági előírásokat betartva előkészíti, szakszerűen üzemelteti a technológiai gépeket, berendezéseket, és tisztán tartja azokat. Használja a termelési adatok nyilvántartásához szükséges szoftvereket. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai és technológiai, tűzmunka-, állat-, energia-, környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával végzi. Törvényi előírásokat figyelembe véve kezeli a technológia tevékenységek során keletkezett hulladékokat.

  • Baromfiipari-feldolgozó képzés megkezdésének feltételei:

  • Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
  • Szakmai előképzettség: nem szükséges
  • Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
  • Szakmai gyakorlat területe és időtartama: nem szükséges
  • A képesítési követelményt előíró jogszabály:

    nem kapcsolódik hozzá jogszabály

  • Egyéb feltételek:

    nem kapcsolódik egyéb feltétel a szakképesítéshez

  • Baromfiipari-feldolgozó képzés időtartama:

  • Minimális óraszám: 450 óra
  • Maximális óraszám: 600 óra
  • Baromfiipari-feldolgozó képzés munkaerő-piaci relevanciája:

    Az élelmiszerfogyasztási szokások átalakulása magával hozta az élelmiszeripar fejlődését, gépiesítését, ezzel együtt a baromfifeldolgozás rohamos fejlődését is. A felelős és felgyorsult élelmiszer-előállítás megköveteli a képzett szakemberek részvételét. A baromfifeldolgozás során szükség van olyan alapvető ismeretekkel rendelkező munkaerőre, akik rendelkeznek a baromfiipari-feldolgozás alapismereteivel, ismerik a törvényi, higiéniai előírásokat, az egyes részfolyamatokban aktívan részt tudnak venni. A vevői igények maradéktalan kiszolgálása és a hatékonyság növelése miatt megnőtt az igény az automatizálásra, a feldolgozás folyamatainak gépesítése, a technológia fejlődése megköveteli a képzett munkaerő alkalmazását. Ezért szükséges a gépeket jól ismerő és kezelő, kiszolgáló szakemberek képzése. A jól képzett baromiipari-feldolgozó szakember szakmai tudása biztos hátteret ad a hazai baromfifeldolgozásnak.

  • Baromfiipari-feldolgozó képzés elméleti része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
  • Baromfiipari-feldolgozó képzés gyakorlati része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
  • Baromfiipari-feldolgozó képzés vizsgainformáció:

  • Vizsgára bocsátás feltételei:

    A szakmai képzés követelményeinek igazolásáról a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.

  • Vizsgatevékenységek:

    Írásbeli vizsga

    A vizsgatevékenység megnevezése: Baromfi elsődleges- és továbbfeldolgozásának ismertetése

    A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása: 35 kérdésből álló írásbeli teszt feladatlapon, melynek témakörei és a témakörök megoszlása a feladatok között:

    • Baromfiipari feldolgozási technológia 40 %
    • Baromfiipari gépek, berendezések működési elve, munkabiztonsági előírásai 20 %
    • Tűz- és munkavédelmi, higiéniai és állatvédelmi ismeretek 20 %
    • Környezetvédelmi ismeretek 20 %

    A feladattípusok megoszlása:

    • 15 db igaz-hamis eldöntendő kérdés
    • 10 kérdés egyszeres választás, három válaszlehetőség közül
    • 10 kérdés többszörös feleletválasztó feladat, (4 lehetőségből 2 jó megoldás) Minden jó válasz pontot ér, rossz válaszért nem jár pontlevonás.

    A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 60 perc

    A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 20%

    A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 41%-át elérte.

    Projektfeladat

    A vizsgatevékenység megnevezése: Baromfi elsődleges- és továbbfeldolgozás gyakorlati feladat

    A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása:

    a) vizsgarész: Baromfi csontozása, csomagolása - A vizsgatevékenységekkel összefüggésben a vizsgabizottság szakmai kérdéseket tesz fel a vizsgázónak.

    b) vizsgarész: Baromfi húsból félkész vagy késztermék előállítása - A vizsgatevékenységekkel összefüggésben a vizsgabizottság szakmai kérdéseket tesz fel a vizsgázónak.

    A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 120 perc

    A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 80%

    A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 51%-át elérte.

K Kapcsolódó szakmák


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu