Speciális-mentes sütőipari termékkészítő - 2024 képzés

Speciális-mentes sütőipari termékkészítő képzés adatai

  • Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
  • Szakképesítés azonosító száma: 07214013
  • Szakképesítés megnevezése: Speciális-mentes sütőipari termékkészítő
  • KEOR kód: 0721 Élelmiszergyártás
  • Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 4
  • Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 4
  • Digitális Kompetencia Keretrendszer (DKK) szerinti szintje: 4
  • Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Speciális-mentes sütőipari termékkészítő - 2024 tanfolyam, képzés?

    Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

  • Speciális-mentes sütőipari termékkészítő képzés munkaterülete:

    A speciális-mentes sütőipari termékkészítő különböző eljárásokkal kizárólag speciális-mentes sütőipari termékeket készít. Ezeken belül készít például glutén – laktóz – kazein – szója mentes illetve egyedi táplálkozási igényt kielégítő sütőipari termékeket. Munkája során meghatározza a szükséges nyersanyagok fajtáit és mennyiségét. Előkészíti a speciális-mentes sütőipari termékekhez szükséges nyersanyagokat, majd azokból kovászt vagy tésztát készít. A speciális-mentes sütőipari termékekhez szükséges tésztákat érleli, majd feldolgozza különböző tömegű, alakú termékekké. Tésztalazítást végez, majd a terméket megsüti. A speciális-mentes sütőipari készterméket felelősséggel kezeli, ha szükséges csomagolja és a vevő számára jelöléssel látja el. Munkája során betartja a vonatkozó technológiai és minőségbiztosítási előírásokat. Munkáját sütőipari gépek, berendezések és eszközök segítik, melyeket szakszerűen kezel. A hulladékokat a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően kezeli, környezettudatos magatartással végzi a munkáját. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával végzi.

  • Speciális-mentes sütőipari termékkészítő képzés megkezdésének feltételei:

  • Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
  • Szakmai előképzettség: nem szükséges
  • Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
  • Szakmai gyakorlat területe és időtartama: szükséges
  • A képesítési követelményt előíró jogszabály:

    nem kapcsolódik hozzá jogszabály

  • Egyéb feltételek:

    Szakmai gyakorlat területe és időtartama: sütőipari területen szerzett minimum 3 év gyakorlat

  • Speciális-mentes sütőipari termékkészítő képzés időtartama:

  • Minimális óraszám: 250 óra
  • Maximális óraszám: 300 óra
  • Speciális-mentes sütőipari termékkészítő képzés munkaerő-piaci relevanciája:

    A fogyasztói igények, a korszerűbb orvosi vizsgálatok alapján hatalmas igény mutatkozik az egyedi táplálkozási igényt kielégítő termékekre. Ezen terméke gyártása, összetétele, kezelése speciális tudást igényel. Ehhez szükség van erre a képzésre.

  • Speciális-mentes sütőipari termékkészítő képzés elméleti része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
  • Speciális-mentes sütőipari termékkészítő képzés gyakorlati része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
  • Speciális-mentes sütőipari termékkészítő képzés vizsgainformáció:

  • Vizsgára bocsátás feltételei:

    A szakmai képzés követelményeinek igazolásáról a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.

  • Vizsgatevékenységek:

    Írásbeli vizsga

    A vizsgatevékenység megnevezése: A speciális-mentes termékek készítésének ismertetése, gépek és berendezések kezelésének, munkavédelmének és higiéniai előírásainak ismertetése, valamint szakmai számítási feladatok elvégzése.

    A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása:

    1. Speciális-mentes termékek készítésének ismertetése: a szakmára jellemző sütőipari termék készítésének ismertetése. Speciális-mentes sütőipari termékek gyártástechnológiája, a gyártás műveletei, az egyes műveletek célja, feltételei, technikai megoldásai, a műveletek során lejátszódó folyamatok. (70 %).
    2. Ábra (rajz, fénykép) segítségével egy sütőipari berendezés kezelésének, tisztításának, valamint munkavédelmi előírásainak ismertetése (10 %).
    3. Szakmai számítási feladatok: egy speciális-mentes termék anyagszükségletének és tápértékének számítása, adott termékmennyiség és megadott termékösszetétel alapján. (20 %)

    A feladatok között szerepelnie kell:

    • igaz-hamis állítások eldöntése, feleletválasztás (a feladatok aránya az összes feladathoz képest legfeljebb 20%)
    • termék megnevezése, technológiai lépések helyes sorrendbe állítása (a feladatok aránya az összes feladathoz képest legfeljebb 20%)
    • hiányos szöveg kiegészítése, táblázat, ábra, folyamatábra hiányos elemeinek kitöltése (a feladatok aránya az összes feladathoz képest legfeljebb 10%)
    • rövid feleletalkotás (a feladatok aránya az összes feladathoz képest legfeljebb 20%)
    • géprajz (ábra) felismerése, berendezés megnevezése, kezelésének ismertetése (a feladatok aránya az összes feladathoz képest legfeljebb 10%)
    • szakmai számítási feladat (a feladatok aránya az összes feladathoz képest legfeljebb 20%)

    A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 120 perc

    A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 20%

    A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 50%-át elérte.

    Projektfeladat

    A vizsgatevékenység megnevezése: speciális-mentes sütőipari termékkészítés

    A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása: speciális-mentes sütőtermékek előállítása és szakmai beszélgetés. A következő feladatsorból egy feladat végrehajtása:

    1. A rendelkezésre bocsátott anyagösszetétel alapján gluténmentes termékek készítése a termékek bemutatása, tömeg és érzékszervi ellenőrzése, egy rendelkezésére bocsátott termék szakszerű csomagolása és jelölése vagy
    2. A rendelkezésre bocsátott anyagösszetétel alapján laktóz vagy cukormentes termékek készítése a termékek bemutatása, tömeg és érzékszervi ellenőrzése, egy rendelkezésére bocsátott termék szakszerű csomagolása és jelölése vagy
    3. A rendelkezésre bocsátott anyagösszetétel alapján egyedi táplálkozási igényt kielégítő termékek készítése a termékek bemutatása, tömeg és érzékszervi ellenőrzése, egy rendelkezésére bocsátott termék szakszerű csomagolása és jelölése

    A vizsgarész megoldására rendelkezésre álló időtartam: 240 perc. A szakmai beszélgetés százalékos aránya a vizsgarészen belül: 5 %

    A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 240 perc + 10 perc szakmai beszélgetés

    A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 80%

    A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 60%-át elérte.

K Kapcsolódó szakmák


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu