Könnyűipari technikus - 2024 képzés

Könnyűipari technikus képzés adatai

 • Ágazat megnevezése: Kreatív
 • Szakma szakmairányai: Bőrfeldolgozó-ipar,
  Cipőkészítő (Könnyűipari technikus),
  Ortopédiai cipész (Könnyűipari technikus),
  Ruhaipar,
  Textilipar
 • Szakma megnevezése: Könnyűipari technikus
 • Szakma azonosító száma: 5 0723 16 05
 • Szakma Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 5
 • Szakma Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 5
 • Kapcsolódó részszakmák: Szabász
 • Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartama

 • Szakképző iskolai oktatásban: -
 • Technikumi oktatásban: 280 óra
 • Érettségire épülő oktatásban: 160 óra
 • Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Könnyűipari technikus - 2024 tanfolyam, képzés?

  Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

 • Könnyűipari technikus képzés munkaterülete

 • A kreatív ágazati alapoktatás olyan tudást biztosít, mely megalapozza a kreatív tárgyalkotási folyamatokat. A tanuló ismeri a vizuális ábrázolás felhasználási területeit és eszközeit, a képi dokumentálás lehetőségeit. Alapvető ismeretekkel, információkkal rendelkezik a kreativitást inspiráló művészettörténet fő korszakairól. Ismeri az alkotói munka alapanyagait, a tárgyalkotás folyamatait, technikáit. A tárgyalkotás során szakszerűen és biztonságosan használja a kézi szerszámokat és a szakmai munkát segítő alapvető munkafolyamatokat végző gépeket, berendezéseket. Kreatív műhelymunka keretében, önálló elképzelés alapján képes modell, minta, vázlat, makett segítségével egyszerű alap szakma-specifikus (bőr/textil/ruha/porcelán/gipsz/kerámia/fa/papír) termékek megalkotására. Ismeri a szakszerű alapminta és dokumentáció készítés lépéseit. Munkája során alkalmazza az alapvető irodai szoftvereket és a digitális képalkotó programokat. Üzemlátogatások és szakmai találkozók során megismeri, összehasonlítja és megkülönbözteti a kreatív ipari ágazatba tartozó termékeket és azok gyártásának folyamatát. Képes kreatív ipari szakember vezetésével az alapszintű technológiai folyamatok dokumentáció alapján történő értelmezésére és alkalmazására.

 • Szakmairány: Bőrfeldolgozó-ipar

  Önállóan vagy mérnöki irányítással bőrfeldolgozó-ipari vállalkozásnál termékek (táskás, övek, pénztárcák, irattartók, bőröndök és egyéb bőrdíszmű-ipari termékek) gyártási technológiáinak kidolgozásában és azok gyártásában vesz részt. A bőrfeldolgozó-iparági üzemekben irányítói, fejlesztői feladatokat lát el: terméket tervez, alapmintát, szabásmintát - szerkeszt, modellez-, mintadarabot készít, normaidőket határoz meg. Az elkészült mintadarab alapján műszaki- technológiai leírást, műveleti utasítást, dokumentációt állít össze, valamint meghatározza a szükséges anyag-, kellék-, segédanyag-, gép- és eszközigényt, irányítja és felelősséget vállal a termék gyártásának problémamentes bevezetéséért és a technológiai utasítások betartásáért valamint az elkészült bőrfeldolgozó-ipari termékek minőségi követelményeinek teljesüléséért. Felügyeli a bőrfeldolgozó-ipari gyártás folyamatát, munkája során a szakterület gyakorlásához szükséges bőrfeldolgozó-ipari informatikai illetve szakmai idegen nyelvi ismereteket alkalmazza és használja.

 • Szakmairány: Cipőkészítő (Könnyűipari technikus)

  Önállóan vagy mérnöki irányítással cipőipari vállalkozásnál termékek (félcipők, szandálok, csizmák, papucsok és egyéb lábbelik) gyártási technológiáinak kidolgozásában és azok gyártásában vesz részt.A cipőkészítő iparági üzemekben irányítói, fejlesztői feladatokat lát el: lábbelit tervez, alapmintát, szabásmintát - szerkeszt, modellez-, mintadarabot készít, normaidőket határoz meg. Az elkészült mintadarab alapján műszaki- technológiai leírást, műveleti utasítást, dokumentációt állít össze, valamint meghatározza a szükséges anyag-, kellék-, segédanyag-, gép- és eszközigényt, irányítja és felelősséget vállal a termék gyártásának problémamentes bevezetéséért és a technológiai utasítások betartásáért valamint az elkészült cipőipari termékek minőségi követelményeinek teljesüléséért. Felügyeli a cipőgyártás folyamatát, munkája során a szakterület gyakorlásához szükséges cipőipari informatikai illetve szakmai idegen nyelvi ismereteket alkalmazza és használja.

 • Szakmairány: Ortopédiai cipész (Könnyűipari technikus)

  Önállóan vagy mérnöki irányítással ortopédiai vállalkozásnál, ortopédiai lábbelik gyártási technológiáinak kidolgozásában és azok gyártásában vesz részt.Az ortopédiai iparági üzemekben irányítói, fejlesztői feladatokat lát el: lábbelit tervez, alapmintát, szabásmintát - szerkeszt, modellez-, mintadarabot készít, normaidőket határoz meg. Az egészségügyi előírásoknak megfelelően, indikációk alapján mintadarabot készít, az egészségügyi előírásoknak megfelelően, indikációt, műveleti utasítást, dokumentációt állít össze, valamint meghatározza a szükséges anyag-, kellék-, segédanyag-, gép- és eszközigényt, irányítja és felelősséget vállal a termék gyártásának problémamentes bevezetéséért és a technológiai utasítások betartásáért. Az egyensúly helyreállításához szükséges tartozékokat méretez, formáz. Felügyeli az ortopédiai lábbeli-gyártás folyamatát, munkája során a szakterület gyakorlásához szükséges cipőipari informatikai illetve szakmai idegen nyelvi ismereteket alkalmazza és használja.

 • Szakmairány: Ruhaipar

  Önállóan vagy mérnöki irányítással könnyűipari vállalkozásnál a választott szakiránynak megfelelő termékek gyártási technológiáinak kidolgozásában és a termékek gyártásában vesz részt.Ruházati és textilipari üzemekben irányítói, fejlesztői feladatokat lát el: terméket tervez, alapmintát, szabásmintát - szerkeszt, modellez-, mintadarabot készít, normaidőket határoz meg. Műszaki dokumentációt, gyártási utasítást készít. Kezeli a gyártáshoz szükséges gépeket, berendezéseket. Az elkészült mintadarab alapján műszaki- technológiai leírást, műveleti utasítást, dokumentációt állít össze, meghatározza a szükséges anyag-, kellék-, segédanyag-, gép- és eszközigényt. Irányítja és felelősséget vállal a termék gyártásának problémamentes bevezetéséért és a technológiai utasítások betartásáért, az elkészült ruházati és textil termékek minőségi követelményeinek teljesüléséért. Felügyeli a ruházati és textil konfekcionálás során a gyártás folyamatát, munkája során a szakterület gyakorlásához szükséges könnyűipari informatikai, illetve szakmai szakkifejezéseket alkalmazza magyar és idegen nyelven.

 • Szakmairány: Textilipar

  Elvégzi a textilipari termék gyártás előkészítéshez tartozó feladatokat. Részt vesz a gyártás előkészítésben. Elvégzi a normázást, a gyártásindítást, a gyártás közbeni minőségellenőrzést. Elősegíti, biztosítja a gyártás zavartalan menetét, termelésszervezési, irányítási feladatokat lát el a textiliparban. Figyel a biztonsági előírások betartására, meghatározza a feldolgozásra kerülő anyagok tulajdonságait, irányítja a termelést, elektronikus adatfeldolgozást, gyártmánytervezést, próbagyártást végez, meghatározza a gyártástechnológiát, minősíti a végterméket, megszervezi a gyártási folyamatot. Kezeli a gyártáshoz szükséges gépeket, berendezéseket. Az elkészült mintadarab alapján műszaki-technológiai leírást, műveleti utasítást, műszaki dokumentációt készít, meghatározza a szükséges alapanyag-, segédanyag-, gép- és eszközigényt. Irányítja és felelősséget vállal a termék gyártásának problémamentes bevezetéséért és a technológiai utasítások betartásáért, az elkészült textil termékek minőségi követelményeinek teljesüléséért.

 • Könnyűipari technikus képzés megkezdésének feltételei:

 • Iskolai előképzettség: Alapfokú iskolai végzettség
 • Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
 • Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges
 • A szakmairányhoz rendelt legjellemzőbb FEOR szám

 • Szakmairány: Bőrfeldolgozó-ipar

  Szakmairány megnevezése

  FEOR-szám

  FEOR megnevezése

  Bőrfeldolgozó-ipar

  3114

  Fa-és könnyűipari technikus

 • Szakmairány: Cipőkészítő (Könnyűipari technikus)

  Szakmairány megnevezése

  FEOR-szám

  FEOR megnevezése

  Cipőkészítő

  3114

  Fa-és könnyűipari technikus

 • Szakmairány: Ortopédiai cipész (Könnyűipari technikus)

  Szakmairány megnevezése

  FEOR-szám

  FEOR megnevezése

  Ortopédiai cipész

  3114

  Fa-és könnyűipari technikus

 • Szakmairány: Ruhaipar

  Szakmairány megnevezése

  FEOR-szám

  FEOR megnevezése

  Ruhaipar

  3114

  Fa-és könnyűipari technikus

 • Szakmairány: Textilipar

  Szakmairány megnevezése

  FEOR-szám

  FEOR megnevezése

  Textilipar

  3114

  Fa-és könnyűipari technikus

K Kapcsolódó szakmák


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu