Bőrtermékkészítő - 2024 képzés

Bőrtermékkészítő képzés adatai

 • Ágazat megnevezése: Kreatív
 • Szakma szakmairányai: Bőrdíszműves,
  Cipőkészítő,
  Ortopédiai cipész
 • Szakma megnevezése: Bőrtermékkészítő
 • Szakma azonosító száma: 4 0723 16 01
 • Szakma Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 4
 • Szakma Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 4
 • Kapcsolódó részszakmák: Bőripari szabász,
  Bőrtárgy készítő,
  Cipőipari szabász
 • Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartama

 • Szakképző iskolai oktatásban: 140 óra
 • Technikumi oktatásban: -
 • Érettségire épülő oktatásban: 160 óra
 • Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Bőrtermékkészítő - 2024 tanfolyam, képzés?

  Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

 • Bőrtermékkészítő képzés munkaterülete

 • A kreatív ágazati alapoktatás olyan tudást biztosít, mely megalapozza a kreatív tárgyalkotási folyamatokat. A tanuló ismeri a vizuális ábrázolás felhasználási területeit és eszközeit, a képi dokumentálás lehetőségeit. Alapvető ismeretekkel, információkkal rendelkezik a kreativitást inspiráló művészettörténet fő korszakairól. Ismeri az alkotói munka alapanyagait, a tárgyalkotás folyamatait, technikáit. A tárgyalkotás során szakszerűen és biztonságosan használja a kézi szerszámokat és a szakmai munkát segítő alapvető munkafolyamatokat végző gépeket, berendezéseket. Kreatív műhelymunka keretében, önálló elképzelés alapján képes modell, minta, vázlat, makett segítségével egyszerű alap szakma-specifikus (bőr/textil/ruha/porcelán/gipsz/kerámia/fa/papír) termékek megalkotására. Ismeri a szakszerű alapminta és dokumentáció készítés lépéseit. Munkája során alkalmazza az alapvető irodai szoftvereket és a digitális képalkotó programokat. Üzemlátogatások és szakmai találkozók során megismeri, összehasonlítja és megkülönbözteti a kreatív ipari ágazatba tartozó termékeket és azok gyártásának folyamatát. Képes kreatív ipari szakember vezetésével az alapszintű technológiai folyamatok dokumentáció alapján történő értelmezésére és alkalmazására.

 • Szakmairány: Bőrdíszműves

  A bőrdíszműves bőrből, műbőrből, textil- és szintetikus anyagból különböző divatos termékeket – táskákat, pénztárcákat, egyéb kiegészítőket – készít hagyományos, kézműves technikákkal illetve korszerű gépesített, részben automatizált módszerekkel. Igény esetén javítást, átalakítást végez. A bőrfeldolgozó-iparági üzemekben részt vesz a termékek gyártásában, a műszaki- technológiai leírás és dokumentáció alapján mintadarabot készít, szériagyártást végez, meghatározza a szükséges anyag-, kellék-, segédanyag-, gép- és eszközigényt. Részt vállal a termék problémamentes gyártásában, a technológiai utasítások betartásában valamint az elkészült bőrfeldolgozó-ipari termékek minőségi követelményeinek megvalósulásában. Hatékonyan dolgozik a bőrfeldolgozó-ipari gyártás folyamatában, munkája során a szakterület gyakorlásához szükséges bőrfeldolgozó-ipari informatikai illetve szakmai idegen nyelvi ismereteket alkalmazza és használja. Munkáját kreativitás, a divat ismerete, kézügyesség, pontosság, szín- és térlátás, jó szemmérték, állóképesség, önállóság, valamint csapatmunka jellemzi.

 • Szakmairány: Cipőkészítő

  A cipőkészítő bőrből, műbőrből, textil- és szintetikus anyagból különböző divatos lábbeliket – cipőket, félcipőket, csizmákat, szandálokat, papucsokat – készít hagyományos, kézműves technikákkal illetve korszerű gépesített, részben automatizált módszerekkel. Igény esetén javítást, átalakítást végez.A cipőipari üzemekben részt vesz a termékek gyártásában, a műszaki- technológiai leírás és dokumentáció alapján mintadarabot készít, szériagyártást végez, meghatározza a szükséges anyag-, kellék-, segédanyag-, gép- és eszközigényt. Részt vállal a cipőipari termékek problémamentes gyártásában, a technológiai utasítások betartásában valamint az elkészült cipőipari termékek minőségi követelményeinek megvalósulásában. Hatékonyan dolgozik a cipőgyártás folyamatában, munkája során a szakterület gyakorlásához szükséges cipőipari informatikai illetve szakmai idegen nyelvi ismereteket alkalmazza és használja. Munkáját kreativitás, a divat ismerete, kézügyesség, pontosság, szín- és térlátás, jó szemmérték, állóképesség, önállóság, valamint csapatmunka jellemzi.

 • Szakmairány: Ortopédiai cipész

  Az ortopédiai cipész önállóan vagy mérnöki irányítással ortopédiai vállalkozásnál ortopédiai lábbelik gyártási technológiáinak kidolgozásában és azok gyártásában vesz részt.Az ortopédiai üzemekben ortopéd lábbelit tervez, alapmintát, szabásmintát - szerkeszt, modellez-, mintadarabot készít, normaidőket határoz meg. Az egészségügyi előírásoknak és indikációknak megfelelő mintadarabot, kaptafát készít. Az egészségügyi előírások, indikációk alapján műveleti utasítást, dokumentációt állít össze, valamint meghatározza a szükséges anyag-, kellék-, segédanyag-, gép- és eszközigényt. Felelősséget vállal a technológiai utasítások betartásáért. Az egyensúly helyreállításához szükséges tartozékokat méretez, formáz. Figyelemmel kíséri a teljes ortopédiai lábbeli-gyártás folyamatát, munkája során a szakterület gyakorlásához szükséges cipőipari, informatikai, illetve szakmai idegen nyelvi ismereteket alkalmazza és használja.

 • Bőrtermékkészítő képzés megkezdésének feltételei:

 • Iskolai előképzettség: Alapfokú iskolai végzettség
 • Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
 • Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges
 • A szakmairányhoz rendelt legjellemzőbb FEOR szám

 • Szakmairány: Bőrdíszműves

  Szakmairány megnevezése

  FEOR-szám

  FEOR megnevezése

   

  Bőrdíszműves

   

  7216

  Bőrdíszműves, bőröndös,

  bőrtermékkészítő-, - javító

 • Szakmairány: Cipőkészítő

  Szakmairány megnevezése

  FEOR-szám

  FEOR megnevezése

  Cipőkészítő

  7217

  Cipész, cipőkészítő,-javító

 • Szakmairány: Ortopédiai cipész

  Szakmairány megnevezése

  FEOR-szám

  FEOR megnevezése

  Ortopédiai cipész

  7217

  Cipész, cipőkészítő,-javító

K Kapcsolódó szakmák


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu