Kerámia- és porcelánkészítő - 2024 képzés

Kerámia- és porcelánkészítő képzés adatai

 • Ágazat megnevezése: Kreatív
 • Szakma szakmairányai: Gipszmodell-készítő,
  Kerámia- és porcelántárgy-készítő,
  Porcelánfestő
 • Szakma megnevezése: Kerámia- és porcelánkészítő
 • Szakma azonosító száma: 4 0214 16 04
 • Szakma Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 4
 • Szakma Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 4
 • Kapcsolódó részszakmák:
 • Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartama

 • Szakképző iskolai oktatásban: 140 óra
 • Technikumi oktatásban: -
 • Érettségire épülő oktatásban: 160 óra
 • Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Kerámia- és porcelánkészítő - 2024 tanfolyam, képzés?

  Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

 • Kerámia- és porcelánkészítő képzés munkaterülete

 • A kreatív ágazati alapoktatás olyan tudást biztosít, mely megalapozza a kreatív tárgyalkotási folyamatokat. A tanuló ismeri a vizuális ábrázolás felhasználási területeit és eszközeit, a képi dokumentálás lehetőségeit. Alapvető ismeretekkel, információkkal rendelkezik a kreativitást inspiráló művészettörténet fő korszakairól. Ismeri az alkotói munka alapanyagait, a tárgyalkotás folyamatait, technikáit. A tárgyalkotás során szakszerűen és biztonságosan használja a kézi szerszámokat és a szakmai munkát segítő alapvető munkafolyamatokat végző gépeket, berendezéseket. Kreatív műhelymunka keretében, önálló elképzelés alapján képes modell, minta, vázlat, makett segítségével egyszerű alap szakma-specifikus (bőr/textil/ruha/porcelán/gipsz/kerámia/fa/papír) termékek megalkotására. Ismeri a szakszerű alapminta és dokumentáció készítés lépéseit. Munkája során alkalmazza az alapvető irodai szoftvereket és a digitális képalkotó programokat. Üzemlátogatások és szakmai találkozók során megismeri, összehasonlítja és megkülönbözteti a kreatív ipari ágazatba tartozó termékeket és azok gyártásának folyamatát. Képes kreatív ipari szakember vezetésével az alapszintű technológiai folyamatok dokumentáció alapján történő értelmezésére és alkalmazására.

 • Szakmairány: Gipszmodell-készítő

  A Gipszmodell-készítő munkavállalóként vagy vállalkozóként a munkaadó, megrendelő igényei szerint kerámia - porcelán tárgyak előállításához gipszformákat készít. A gyártáshoz látványtervet, műhelyrajzot készít vagy meglévő műszaki dokumentációt alkalmaz. A szakmai és minőségi követelmények figyelembevételével a modell kivitelezéséhez megfelelő gyártástechnológiát, alap- és segédanyagokat, kéziszerszámokat, gépeket, berendezéseket használ, melyeket a kezelési utasításoknak megfelelően üzemeltet és karbantart. A különböző gipszfajták összeállításához anyagszükségletet számol, alapanyagokat mér, majd azok kézi- és gépi keverését végzi. A modellt készre munkálja, a javítható hibákat retusálja. A megvalósított modellről, a termékek sokszorosításához, a kerámia vagy porcelán tárgyak alakját adó egy vagy több darabrészből álló negatív gipszformákat készít. Gyártásközi- és késztermék-megfelelőséget ellenőriz, azonosít és dokumentál. Munkavégzése során betartja a munka-, baleset-, egészség-, tűz-, érintés- és környezetvédelmi, valamint a hulladékgazdálkodási előírásokat. Kapcsolatot tart a kerámia-porcelángyártás területeinek szakembereivel.

 • Szakmairány: Kerámia- és porcelántárgy-készítő

  A Kerámia- és porcelántárgy-készítő munkavállalóként vagy vállalkozóként a munkaadó, megrendelő elvárásai szerint dísztárgyakat, szerviz edényeket, figurákat, plasztikákat, épületkerámiát, szaniterárut, egyébgyártmányféleségeket készít különféle kézi- és gépi eljárással. Fejlett formakultúrával, rajzi ésplasztikai ismeretekkel rendelkezik, látványtervet, műhelyrajzot készít, vagy meglévő műszakidokumentációt alkalmaz. A szakmai és minőségi követelmények figyelembevételével akülönböző alakítási módokhoz gyártástechnológiát, alap- és segédanyagokat, kéziszerszámokatválaszt, gépeket, berendezéseket használ, melyeket a kezelési utasításoknak megfelelőenüzemeltet és karbantart. Anyagszükségletet számol, alapanyagokat mér, öntési-, korongolási- éspréselési eljárásokhoz masszát készít. Nyersdíszítési eljárásokat, speciális szabadkézitechnikákat alkalmaz. A nyersterméken zsengélő-, majd mázas égetést végez. Gyártásközi- éskésztermék-megfelelőséget ellenőriz, azonosít és dokumentál. Munkavégzése során ellátja agyártás teljes- vagy részfeladatait, betartja a munka-, baleset-, egészség-, tűz-, érintés- éskörnyezetvédelmi, valamint a hulladékgazdálkodási előírásokat. Kapcsolatot tart a kerámiaporcelángyártásterületeinek szakembereivel.

 • Szakmairány: Porcelánfestő

  A Porcelánfestő munkavállalóként vagy vállalkozóként a munkaadó, megrendelő igényei szerint egyedi vagysorozatban gyártott, hagyományos vagy modern formájú finomkerámia-ipari termék felületétkülönböző festési eljárásokkal díszíti. Fejlett forma-, szín-, és arányérzékkel, kreatív,kombinációs készséggel rendelkezik, látványtervet, műhelyrajzot készít, vagy meglévő műszakidokumentációt alkalmaz. A szakmai és minőségi követelmények figyelembevételével, akülönböző nehézségi fokozatú kézi- és egyéb díszítési eljárásokhoz műveleti sorrendet tervez,alap- és segédanyagokat, eszközöket és kéziszerszámokat választ, gépeket, berendezésekethasznál, melyeket a kezelési utasításoknak megfelelően üzemeltet és karbantart.Anyagszükségletet számol, alapanyagokat mér, festékanyagokat állít össze, színpróbákat készít.Kivitelezés közben, a festési sorrendnek megfelelően, többszöri dekorégetést végez.Gyártásközi- és késztermék-megfelelőséget ellenőriz, azonosít és dokumentál, a festési nemmegfelelőségeket korrigálja. Munkavégzése során betartja a munka-, baleset-, egészség-, tűz-,érintés- és környezetvédelmi, valamint a hulladékgazdálkodási előírásokat. Kapcsolatot tart akerámia-porcelángyártás szakembereivel.

 • Kerámia- és porcelánkészítő képzés megkezdésének feltételei:

 • Iskolai előképzettség: Három éves képzés esetén: alapfokú iskolai végzettség,
  Két éves képzés esetén: érettségi végzettség
 • Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
 • Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges
 • A szakmairányhoz rendelt legjellemzőbb FEOR szám

 • Szakmairány: Gipszmodell-készítő

  Szakmairány megnevezése

  FEOR-szám

  FEOR megnevezése

  Gipszmodell-készítő

  7413

  Keramikus

 • Szakmairány: Kerámia- és porcelántárgy-készítő

  Szakmairány megnevezése

  FEOR-szám

  FEOR megnevezése

  Kerámia- és porcelántárgy-készítő

  7413

  Keramikus

 • Szakmairány: Porcelánfestő

  Szakmairány megnevezése

  FEOR-szám

  FEOR megnevezése

  Porcelánfestő

  7413

  Keramikus

K Kapcsolódó szakmák


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu