Élelmiszeripari technikus - OKJ tanfolyam, képzés
Általános adatok
-
Szakképesítés megnevezése:
Élelmiszeripari technikus
-
A szakképesítés OKJ száma:
54 541 02
-
Megfeleltetés:
(még nincs adatunk)
-
A szakképesítés szintje:
emeltszintű szakképesítés (technikus)
-
A szakképesítés tanulmányi területe:
Élelmiszergyártás
-
A szakképesítés típusa:
szakképesítés
-
Szakmacsoport:
Élelmiszeripar
-
A szakképesítésért felelős miniszter:
élelmiszeriparért felelős miniszter
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
3113
Élelmiszer-ipari technikus
- Élelmiszer-analitikus technikus
- Élelmiszeripari laboráns
A Élelmiszeripari technikus szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
Önállóan vagy mérnöki irányítással élelmiszer-ipari üzemekben vagy laboratóriumokban az élelmiszer alapanyagainak minőségi és mennyiségi átvételében, vizsgálatában, feldolgozásában, tárolási és csomagolási munkáiban vesz részt. Higiéniai és minőségbiztosítási tevékenységet láthat el.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- alapanyagokat, felhasznált anyagokat, félkész- és késztermékeket átvenni, mintát venni, vizsgálatokat végezni,
- gyártásközi és késztermék vizsgálatokat végezni, szükséges intézkedéseket megtenni,
- munka-, tűz-, környezetvédelmi és minőségbiztosítási munkát végezni,
- élelmiszeripari higiéniai tevékenységet végezni,
- élelmiszergyártási tevékenységben részt venni,
- élelmiszergyártásban előforduló alapméréseket végezni, végeztetni,
- eszközöket használni, gépeket kezelni, berendezéseket üzemeltetni,
- technológiai utasításokat, környezetvédelmi, munkavédelmi és minőségbiztosítási, higiéniai előírásokat betartani és betartatni,
- jegyzőkönyveket, minőségbiztosítási dokumentumokat vezetni,
- gyártmányfejlesztésben kisebb részfeladatokat ellátni.
A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés
Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
55 541 01
szakképesítés-ráépülés
55 541 02
szakképesítés-ráépülés
55 541 03
szakképesítés-ráépülés
55 541 04
szakképesítés-ráépülés
55 541 05
szakképesítés-ráépülés
55 541 06
szakképesítés-ráépülés
55 541 07
szakképesítés-ráépülés
55 541 08
szakképesítés-ráépülés
34 541 08
Kistermelői élelmiszerelőállító, falusi vendéglátó
szakképesítés
A képzés feltételei
A Élelmiszeripari technikus képzés megkezdésének szükséges feltételei:
Bemeneti kompetenciák:
nincs
Iskolai előképzettség:
érettségi végzettség
-
Szakmai előképzettség:
nincs
-
Előírt gyakorlat:
nincs
-
Pályaalkalmassági követelmények:
nincs
-
Szakmai alkalmassági követelmények:
-
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat:
igen
-
Szintvizsga:
nincs
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
5 évfolyamos képzés esetén a 11. évfolyamot követően 70 óra; 2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra.
Elmélet/gyakorlat aránya:
60%-elmélet
40%-gyakorlat
Szakképzési évfolyamok száma: 2 év
Minimális óraszáma: 0 óra
Választható képzési formák:
Nappali
Esti
A(z) 54 541 02 azonosító számú, Élelmiszeripari technikus megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:
- 11499-12 Foglalkoztatás II.
- 11498-12 Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén)
- 10890-16 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése
- 10891-16 Mikrobiológia, higiénia és minőségbiztosítás
- 10903-12 Élelmiszeripari alapmérések
- 10895-12 Általános élelmiszeripari technológiák
- 10894-12 Élelmiszeripari műveletek és gépek
A Élelmiszeripari technikus komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint - egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.
Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a
már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi
hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu