Élelmiszeripari technikus - OKJ 2020 tanfolyam, képzés

Általános adatok

  • Szakképesítés megnevezése: Élelmiszeripari technikus
  • A szakképesítés OKJ száma: 54 541 02
  • Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
  • A szakképesítés szintje: emeltszintű szakképesítés (technikus)
  • A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
  • A szakképesítés típusa: szakképesítés
  • Szakmacsoport: Élelmiszeripar
  • A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Élelmiszeripari technikus - OKJ 2020 tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök

Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
3113
Élelmiszer-ipari technikus
  • Élelmiszer-analitikus technikus
  • Élelmiszeripari laboráns

A Élelmiszeripari technikus szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

Önállóan vagy mérnöki irányítással élelmiszer-ipari üzemekben vagy laboratóriumokban az élelmiszer alapanyagainak minőségi és mennyiségi átvételében, vizsgálatában, feldolgozásában, tárolási és csomagolási munkáiban vesz részt. Higiéniai és minőségbiztosítási tevékenységet láthat el.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • alapanyagokat, felhasznált anyagokat, félkész- és késztermékeket átvenni, mintát venni, vizsgálatokat végezni,
  • gyártásközi és késztermék vizsgálatokat végezni, szükséges intézkedéseket megtenni,
  • munka-, tűz-, környezetvédelmi és minőségbiztosítási munkát végezni,
  • élelmiszeripari higiéniai tevékenységet végezni,
  • élelmiszergyártási tevékenységben részt venni,
  • élelmiszergyártásban előforduló alapméréseket végezni, végeztetni,
  • eszközöket használni, gépeket kezelni, berendezéseket üzemeltetni,
  • technológiai utasításokat, környezetvédelmi, munkavédelmi és minőségbiztosítási, higiéniai előírásokat betartani és betartatni,
  • jegyzőkönyveket, minőségbiztosítási dokumentumokat vezetni,
  • gyártmányfejlesztésben kisebb részfeladatokat ellátni.

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
55 541 01
szakképesítés-ráépülés
55 541 02
szakképesítés-ráépülés
55 541 03
szakképesítés-ráépülés
55 541 04
szakképesítés-ráépülés
55 541 05
szakképesítés-ráépülés
55 541 06
szakképesítés-ráépülés
55 541 07
szakképesítés-ráépülés
55 541 08
szakképesítés-ráépülés
34 541 01
szakképesítés
54 541 01
szakképesítés
34 541 03
szakképesítés
34 541 08
Kistermelői élelmiszerelőállító, falusi vendéglátó
szakképesítés
34 541 04
szakképesítés
34 541 05
szakképesítés
34 541 06
szakképesítés
34 541 09
szakképesítés
34 541 10
szakképesítés
34 541 11
szakképesítés

A képzés feltételei

A Élelmiszeripari technikus képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:

nincs

Iskolai előképzettség:

érettségi végzettség
  • Szakmai előképzettség:

    nincs


  • Előírt gyakorlat:

    nincs

  • Pályaalkalmassági követelmények: nincs
  • Szakmai alkalmassági követelmények:
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: igen
  • Szintvizsga: nincs

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:

5 évfolyamos képzés esetén a 11. évfolyamot követően 70 óra; 2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra.

Elmélet/gyakorlat aránya:

60%-elmélet
40%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: 2 év
Minimális óraszáma: 0 óra

Választható képzési formák:

Nappali
Esti

A(z) 54 541 02 azonosító számú, Élelmiszeripari technikus megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 11499-12 Foglalkoztatás II.
  • 11498-12 Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén)
  • 10890-16 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése
  • 10891-16 Mikrobiológia, higiénia és minőségbiztosítás
  • 10903-12 Élelmiszeripari alapmérések
  • 10895-12 Általános élelmiszeripari technológiák
  • 10894-12 Élelmiszeripari műveletek és gépek

A Élelmiszeripari technikus komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint - egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu