Erjedés-és üdítőital-ipari termékgyártó - OKJ tanfolyam, képzés
Általános adatok
-
Szakképesítés megnevezése:
Erjedés-és üdítőital-ipari termékgyártó
-
A szakképesítés OKJ száma:
34 541 07
-
Megfeleltetés:
(még nincs adatunk)
-
A szakképesítés szintje:
középfokú szakképesítés
-
A szakképesítés tanulmányi területe:
Élelmiszergyártás
-
A szakképesítés típusa:
szakképesítés
-
Szakmacsoport:
Élelmiszeripar
-
A szakképesítésért felelős miniszter:
élelmiszeriparért felelős miniszter
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
7115
Borász és egyéb szeszesitalgyártó, szikvízkészítő
Az erjedés-és üdítőital-ipari termékgyártó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
Az Erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó képes a szakterülethez tartozó technológiai folyamatok elvégzésére, gépi berendezések üzemeltetésére, a biztonságos élelmiszer előállítására. Betartja a munka-, tűz- és környezetvédelmi, valamint az erjedés- és üdítőital- ipari szakterületre vonatkozó egyéb előírásokat.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- alapanyag átvételt, minősítést és előkészítést végezni,
- szikvizet, üdítőitalt, ásványvizet gyártani,
- malátát és sört gyártani,
- gyümölcspálinkát és szeszt gyártani,
- szeszesitalt gyártani,
- keményítőt és keményítő hidrolizátumot gyártani,
- sütőélesztőt gyártani,
- ecetet gyártani,
- élelmiszerbiztonsági és üzembiztonsági feladatokat ellátni,
- vállalkozást indítani, működtetni, termékeket értékesíteni,
- jövedéki termékekre vonatkozó törvény szabályait alkalmazni
A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés
Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
34 541 08
Kistermelői élelmiszerelőállító, falusi vendéglátó
szakképesítés
31 541 10
részszakképesítés
31 541 21
részszakképesítés
31 541 08
részszakképesítés
31 541 04
részszakképesítés
A képzés feltételei
Az erjedés-és üdítőital-ipari termékgyártó képzés megkezdésének szükséges feltételei:
Bemeneti kompetenciák:
iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában
Iskolai előképzettség:
alapfokú iskolai végzettség
-
Szakmai előképzettség:
nincs
-
Előírt gyakorlat:
nincs
-
Pályaalkalmassági követelmények:
nincs
-
Szakmai alkalmassági követelmények:
-
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat:
igen
-
Szintvizsga:
nappali rendszerű oktatás vagy a nappali oktatás munkarendje szerint szervezett felnőttoktatás esetén kötelező
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
3 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 140 óra, a 10. évfolyamot követően 140 óra;
2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra
Elmélet/gyakorlat aránya:
30%-elmélet
70%-gyakorlat
Szakképzési évfolyamok száma: 3 év
Minimális óraszáma: 960 óra
Választható képzési formák:
Nappali
Iskolarendszeren
kívüli, adott óraszámú
képzés
(tanfolyami
képzés)
Esti
A(z) 34 541 07 azonosító számú, Erjedés-és üdítőital-ipari termékgyártó megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:
- 10899-16 Sörgyártás
- 10897-16 Gyümölcspálinka-gyártás
- 11612-16 Szikvízgyártás
- 10901-16 Üdítőital és ásványvízgyártás
- 11611-16 Egyéb erjedésipari termékgyártás
- 11610-16 Jövedéki ismeretek
- 10890-16 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése
- 11498-12 Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén)
- 11499-12 Foglalkoztatás II.
- 11497-12 Foglalkoztatás I.
Az erjedés-és üdítőital-ipari termékgyártó komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.
Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a
már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi
hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu