Húsipari termékgyártó - OKJ tanfolyam, képzés
Általános adatok
-
Szakképesítés megnevezése:
Húsipari termékgyártó
-
A szakképesítés OKJ száma:
34 541 03
-
Megfeleltetés:
(még nincs adatunk)
-
A szakképesítés szintje:
középfokú szakképesítés
-
A szakképesítés tanulmányi területe:
Élelmiszergyártás
-
A szakképesítés típusa:
szakképesítés
-
Szakmacsoport:
Élelmiszeripar
-
A szakképesítésért felelős miniszter:
élelmiszeriparért felelős miniszter
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
A húsipari termékgyártó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
A húsipari termékgyártó feladata a vágóállatok szakszerű levágása, a levágott féltestek darabolása, csontozása, formázása, különböző nyers, félkész vagy késztermékek előállítása, csomagolása és értékesítése.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- átvenni a munkaterületet,
- felmérni, előkészíteni a szükséges anyagokat, eszközöket,
- betartani a munka-, tűz-, környezetvédelmi, higiéniai és a minőségbiztosítási előírásokat,
- elsődleges feldolgozást és megelőző műveleteket végezni,
- darabolást, csontozást végezni,
- másodlagos feldolgozást végezni,
- félkész és késztermékeket készíteni,
- hőkezelt húskészítményeket gyártani,
- sózott, pácolt húskészítményeket gyártani,
- nyersen érlelt kolbászokat, szalámikat gyártani,
- húskonzervet készíteni,
- befejező műveleteket végezni,
- eszközöket használni, gépeket kezelni, berendezéseket üzemeltetni,
- betartani a tevékenységre vonatkozó higiéniai, minőségbiztosítási előírásokat,
- alapméréseket végezni,
- adatot rögzíteni, feldolgozni, szolgáltatni, dokumentálni,
- a félkész vagy készterméket átadni a hűtő- vagy tároló raktárnak.
A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés
Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
31 541 01
részszakképesítés
21 541 01
részszakképesítés
31 541 14
részszakképesítés
31 541 05
részszakképesítés
21 541 03
részszakképesítés
34 541 08
Kistermelői élelmiszerelőállító, falusi vendéglátó
szakképesítés
A képzés feltételei
A húsipari termékgyártó képzés megkezdésének szükséges feltételei:
Bemeneti kompetenciák:
iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában
Iskolai előképzettség:
alapfokú iskolai végzettség
-
Szakmai előképzettség:
nincs
-
Előírt gyakorlat:
nincs
-
Pályaalkalmassági követelmények:
nincs
-
Szakmai alkalmassági követelmények:
-
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat:
igen
-
Szintvizsga:
nappali rendszerű oktatás vagy a nappali oktatás munkarendje szerint szervezett felnőttoktatás esetén kötelező
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
3 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 140 óra, a 10. évfolyamot követően 140 óra;
2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra
Elmélet/gyakorlat aránya:
30%-elmélet
70%-gyakorlat
Szakképzési évfolyamok száma: 3 év
Minimális óraszáma: 960 óra
Választható képzési formák:
Nappali
Iskolarendszeren
kívüli, adott óraszámú
képzés
(tanfolyami
képzés)
Esti
A(z) 34 541 03 azonosító számú, Húsipari termékgyártó megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:
- 10891-16 Mikrobiológia, higiénia és minőségbiztosítás
- 10927-16 Vágóhídi munka
- 10928-16 Darabolás, csontozás
- 10929-16 Másodlagos húsipari feldolgozás
- 10930-16 Húsipari értékesítés
- 11498-12 Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén)
- 11499-12 Foglalkoztatás II.
A húsipari termékgyártó komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint - egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.
Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a
már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi
hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu