Húskészítmény gyártó - OKJ tanfolyam, képzés
Általános adatok
- Szakképesítés megnevezése: Húskészítmény gyártó
- A szakképesítés OKJ száma: 31 541 05
- Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
- A szakképesítés szintje: alsó középfokú részszakképesítés
- A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
- A szakképesítés típusa: részszakképesítés
- Szakmacsoport: Élelmiszeripar
- A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
A húskészítmény gyártó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
Nyers vagy hőkezelt, töltelékes vagy darabos húskészítményeket állít elő a szükséges anyagok előkészítésével, aprításával, formázásával, töltésével, tartósításával.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- átvenni a munkaterületet,
- anyagokat átvenni, raktározni,
- felmérni, előkészíteni a szükséges anyagokat, eszközöket,
- betartani a munka-, tűz-, környezetvédelmi, higiéniai és a minőségbiztosítási előírásokat,
- alapméréseket végezni,
- adatot rögzíteni, feldolgozni, szolgáltatni, dokumentálni,
- másodlagos feldolgozást végezni,
- félkész és késztermékeket készíteni,
- hőkezelt töltelékes húskészítményeket gyártani,
- sózott, pácolt húskészítményeket gyártani,
- nyersen érlelt kolbászokat, szalámikat gyártani,
- zsírolvasztást végezni,
- húskonzervet készíteni,
- tartósító műveleteket végezni,
- befejező műveleteket végezni,
- eszközöket használni, gépeket kezelni, berendezéseket üzemeltetni,
- betartani a tevékenységre vonatkozó technológiai előírásokat.