
Tejipari szakmunkás - OKJ tanfolyam, képzés
Általános adatok
-
Szakképesítés megnevezése:
Tejipari szakmunkás
-
A szakképesítés OKJ száma:
34 541 10
-
Megfeleltetés:
(még nincs adatunk)
-
A szakképesítés szintje:
középfokú szakképesítés
-
A szakképesítés tanulmányi területe:
Élelmiszergyártás
-
A szakképesítés típusa:
szakképesítés
-
Szakmacsoport:
Élelmiszeripar
-
A szakképesítésért felelős miniszter:
élelmiszeriparért felelős miniszter
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
8111
Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője
A tejipari szakmunkás szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
A tejipari szakmunkás feladata a különböző tejtermékek (a friss fogyasztású, savanyított, alvasztott, tartós termékek, valamint a vaj, a túró, a különböző típusú sajtok (friss, érlelt) technológiai műveleteinek szakszerű, önálló, gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartásával.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- tej tisztítását, fölözését, zsírtartalmának beállítását, homogénezését, pasztőrözését, hűtését elvégezni,
- pasztőrözött tejféleségek, tejkészítmények és tejszínkészítmények gyártásának műveleteit megvalósítani,
- vaj- és vajkészítményeket gyártani,
- különböző típusú kultúrákat, oltókat és egyéb adalék- és ízesítő anyagokat alkalmazni,
- natúr és ízesített friss sajtokat, ömlesztett sajtokat, sajtkészítményeket, érlelt sajtokat készíteni különböző állatfajok tejének felhasználásával,
- alapanyagokat átvenni, minősíteni, tisztítani, kezelni, minőségét ellenőrizni, tárolni, előkészíteni,
- túrót gyártani különböző állatfajok tejének felhasználásával,
- sűrített, porított terméket gyártani,
- ultrapasztőrözött féltartós, tartós terméket gyártani,
- alapanyagokat (tej, sajtféleségek) átvenni, minősíteni, tisztítani, kezelni, minőségüket ellenőrizni, tárolni, előkészíteni,
- sajtféleségeket darabolni, szeletelni, csomagolni, túrót adagolni, csomagolni.
A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés
Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
34 541 08
Kistermelői élelmiszerelőállító, falusi vendéglátó
A képzés feltételei
A tejipari szakmunkás képzés megkezdésének szükséges feltételei:
Bemeneti kompetenciák:
iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában.
Iskolai előképzettség:
alapfokú iskolai végzettség
-
Szakmai előképzettség:
nincs
-
Előírt gyakorlat:
nincs
-
Pályaalkalmassági követelmények:
nincs
-
Szakmai alkalmassági követelmények:
-
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat:
igen
-
Szintvizsga:
nappali rendszerű oktatás vagy a nappali oktatás munkarendje szerint szervezett felnőttoktatás esetén kötelező
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
3 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 140 óra, a 10. évfolyamot követően 140 óra; 2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra
Elmélet/gyakorlat aránya:
30%-elmélet
70%-gyakorlat
Szakképzési évfolyamok száma: 3 év
Minimális óraszáma: 960 óra
Választható képzési formák:
Nappali
Iskolarendszeren
kívüli, adott óraszámú
képzés
(tanfolyami
képzés)
Esti
A(z) 34 541 10 azonosító számú, Tejipari szakmunkás megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:
- 11499-12 Foglalkoztatás II.
- 10890-16 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése
- 10900-16 Tejtermékgyártás
- 10898-16 Sajt- és túrógyártás
- 11497-12 Foglalkoztatás I.
A tejipari szakmunkás komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.
Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a
már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi
hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu