Pék-cukrász - OKJ tanfolyam, képzés

Általános adatok

  • Szakképesítés megnevezése: Pék-cukrász
  • A szakképesítés OKJ száma: 34 541 11
  • Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
  • A szakképesítés szintje: középfokú szakképesítés
  • A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
  • A szakképesítés típusa: szakképesítés
  • Szakmacsoport: Élelmiszeripar
  • A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Pék-cukrász - OKJ tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök

Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök

A pék-cukrász szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A pék-cukrász termékgyártó sütőipari, illetve cukrászipari üzemekben önállóan vagy irányítással az élelmiszer alapanyagainak minőségi és mennyiségi átvételében, vizsgálatában, tárolásában, feldolgozásában, termékek előállításában, a félkész- vagy késztermékek tárolási, csomagolási és forgalmazási munkáiban vesz részt.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • kiszámolni, kimérni, kiméretni a szükséges nyersanyagokat,
  • cukrásztechnológiai alapműveleteket végezni,
  • cukrászati félkésztermékeket készíteni,
  • cukrászati késztermékeket készíteni,
  • díszítő műveleteket végezni,
  • cukrászati és sütőipari töltelékeket, krémeket készíteni,
  • cukorkészítményeket főzni, olvasztani,
  • fagylaltot, parfét készíteni,
  • pohárkrémet készíteni,
  • sütőipari nyersanyagokat előkészíteni,
  • kenyérféléket készíteni,
  • péksüteményeket és finom pékárukat készíteni,
  • sütőipari termékeket fagyasztani, kelesztést késleltetni,
  • zsemlemorzsát gyártani,
  • célzott táplálkozási igényt kielégítő termékeket készíteni,
  • sütőipari és cukrászati termékeket minősíteni,
  • minőségbiztosítási dokumentumokat vezetni,
  • minőségbiztosítási ellenőrzéseket végezni,
  • a gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat elvégezni, a késztermékeket ellenőrizni és minősíteni,
  • a technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni, tisztítani az élelmiszeriparban használható tisztító- és fertőtlenítőszerek alkalmazásával,
  • a hulladékokat kezelni,
  • a melléktermékek felhasználásáról gondoskodni,
  • a munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait betartani,
  • vállalkozást indítani, működtetni.

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
34 541 01
szakképesítés
54 541 01
szakképesítés
54 541 02
szakképesítés
34 541 03
szakképesítés
34 541 08
Kistermelői élelmiszerelőállító, falusi vendéglátó
szakképesítés
34 541 04
szakképesítés
34 541 05
szakképesítés
34 541 06
szakképesítés
34 541 09
szakképesítés
34 541 10
szakképesítés

A képzés feltételei

A pék-cukrász képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:

iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában

Iskolai előképzettség:

  • Szakmai előképzettség:
  • Előírt gyakorlat:
  • Pályaalkalmassági követelmények: igen
  • Szakmai alkalmassági követelmények: nincs
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: igen
  • Szintvizsga: nappali rendszerű oktatás vagy a nappali oktatás munkarendje szerint szervezett felnőttoktatás esetén kötelező

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:

3 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 140 óra, a 10. évfolyamot követően 140 óra

2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra

Elmélet/gyakorlat aránya:

40%-elmélet
60%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: 3 év
Minimális óraszáma: 960 óra

Választható képzési formák:

Esti
Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)
Nappali

A(z) 34 541 11 azonosító számú, Pék-cukrász megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 10917-12 Sütőipari és cukrászati termékgyártás
  • 11919-16 Élelmiszerelőállítási alapismeretek
  • 11497-12 Foglalkoztatás I.
  • 11499-12 Foglalkoztatás II.

A pék-cukrász komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.


Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint - egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu