Molnár - OKJ tanfolyam, képzés
Általános adatok
-
Szakképesítés megnevezése:
Molnár
-
A szakképesítés OKJ száma:
34 541 04
-
Megfeleltetés:
(még nincs adatunk)
-
A szakképesítés szintje:
középfokú szakképesítés
-
A szakképesítés tanulmányi területe:
Élelmiszergyártás
-
A szakképesítés típusa:
szakképesítés
-
Szakmacsoport:
Élelmiszeripar
-
A szakképesítésért felelős miniszter:
élelmiszeriparért felelős miniszter
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
A molnár szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
A különböző gabonafélék feldolgozását végző üzemek munkaterületein:
- nyers- és alapanyagok átvétele, minősítése, tárolása,
- gabona termények szárítása és tisztítása,
- gabonák őrlése és hántolása,
- keveréktakarmányok gyártása,
- késztermékek minősítése, csomagolása, raktározása.
A technológiai műveletek és folyamatok előírásainak betartása, valamint a gépek, berendezések biztonságos (baleset- és tűzvédelmi) kezelése alapvető követelmény.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- a munkafolyamathoz szükséges anyagmennyiségeket és termelési időt megtervezni,
- alapvető szakmai méréseket végezni,
- eszközöket használni, gépeket kezelni, berendezéseket üzemeltetni,
- gabonát- és alapanyagok raktározási tevékenységet végezni,
- működtetni a gabonatárolási és a gabonaszárítási technológiai folyamatot,
- malmi feldolgozásra előkészíteni a gabonát,
- működteti a malmi technológiai folyamatot,
- működtetni a keveréktakarmány-gyártás technológiai folyamatát,
- ellenőrizni a technológiai feldolgozás hatékonyságát,
- elvégezni a technológia befejező műveleteit,
- biztosítani a zavartalan technológiai folyamatot,
- betartani a tevékenységére vonatkozó előírásokat,
- sematikus ábrákat és folyamatábrákat értelmezni,
- elvégezni a tevékenységéhez kapcsolódó kézi és számítógépes adminisztrációt.
A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés
Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
31 541 06
részszakképesítés
34 541 08
Kistermelői élelmiszerelőállító, falusi vendéglátó
szakképesítés
A képzés feltételei
A molnár képzés megkezdésének szükséges feltételei:
Bemeneti kompetenciák:
iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában.
Iskolai előképzettség:
alapfokú iskolai végzettség
-
Szakmai előképzettség:
nincs
-
Előírt gyakorlat:
nincs
-
Pályaalkalmassági követelmények:
nincs
-
Szakmai alkalmassági követelmények:
-
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat:
igen
-
Szintvizsga:
nappali rendszerű oktatás vagy a nappali oktatás munkarendje szerint szervezett felnőttoktatás esetén kötelező
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
3 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 140 óra, a 10. évfolyamot követően 140 óra;
2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra
Elmélet/gyakorlat aránya:
40%-elmélet
60%-gyakorlat
Szakképzési évfolyamok száma: 3 év
Minimális óraszáma: 960 óra
Választható képzési formák:
Nappali
Iskolarendszeren
kívüli, adott óraszámú
képzés
(tanfolyami
képzés)
Esti
A(z) 34 541 04 azonosító számú, Molnár megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:
- 11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság
- 11499-12 Foglalkoztatás II.
- 10936-12 Gabonafeldolgozás
- 10935-12 Tárolás, szárítás, keveréktakarmány-gyártás
- 10926-12 A húsipari és malomipari munkavégzés követelményei
- 11497-12 Foglalkoztatás I.
A molnár komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint - egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.
Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a
már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi
hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu