Tartósítóipari szakmunkás - OKJ tanfolyam, képzés
Általános adatok
-
Szakképesítés megnevezése:
Tartósítóipari szakmunkás
-
A szakképesítés OKJ száma:
34 541 09
-
Megfeleltetés:
(még nincs adatunk)
-
A szakképesítés szintje:
középfokú szakképesítés
-
A szakképesítés tanulmányi területe:
Élelmiszergyártás
-
A szakképesítés típusa:
szakképesítés
-
Szakmacsoport:
Élelmiszeripar
-
A szakképesítésért felelős miniszter:
élelmiszeriparért felelős miniszter
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
8111
Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője
A tartósítóipari szakmunkás szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
A zöldség-gyümölcsfeldolgozás, hűtőipari feldolgozás, hús- és készételgyártás (tartósítás) műveleteinek szakszerű, gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartása mellett.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- alapanyagokat (zöldség, gyümölcs, húseredetű anyagok) átvenni, minősíteni, tisztítani, kezelni, minőségét ellenőrizni, tárolni, előkészíteni,
- zöldségkonzerveket gyártani,
- gyümölcskonzerveket/befőtteket, sűrítményeket készíteni,
- lekvárokat, szörpöket, pulpokat, velőket előállítani,
- szárítmányokat készíteni,
- savanyúságokat készíteni,
- húskonzerveket (fél-és teljes) gyártani,
- készételkonzerveket gyártani,
- hőelvonással tartósított termékeket előállítani,
- munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait betartani és betartatni,
- vállalkozást indítani, működtetni, termékeket értékesíteni.
A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés
Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
34 541 08
Kistermelői élelmiszerelőállító, falusi vendéglátó
A képzés feltételei
A tartósítóipari szakmunkás képzés megkezdésének szükséges feltételei:
Bemeneti kompetenciák:
iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában.
Iskolai előképzettség:
alapfokú iskolai végzettség
-
Szakmai előképzettség:
nincs
-
Előírt gyakorlat:
nincs
-
Pályaalkalmassági követelmények:
nincs
-
Szakmai alkalmassági követelmények:
-
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat:
igen
-
Szintvizsga:
nappali rendszerű oktatás vagy a nappali oktatás munkarendje szerint szervezett felnőttoktatás esetén kötelező
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
3 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 140 óra, a 10. évfolyamot követően 140 óra; 2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra
Elmélet/gyakorlat aránya:
30%-elmélet
70%-gyakorlat
Szakképzési évfolyamok száma: 3 év
Minimális óraszáma: 960 óra
Választható képzési formák:
Nappali
Iskolarendszeren
kívüli, adott óraszámú
képzés
(tanfolyami
képzés)
Esti
A(z) 34 541 09 azonosító számú, Tartósítóipari szakmunkás megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:
- 11499-12 Foglalkoztatás II.
- 10890-16 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése
- 11623-16 Savanyúságok készítése
- 11622-16 Hűtőipari termékgyártás
- 11621-16 Készétel- és konzervgyártás
- 10902-12 Zöldség-, gyümölcsfeldolgozás
- 11497-12 Foglalkoztatás I.
A tartósítóipari szakmunkás komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint - egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.
Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a
már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi
hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu