Konzervgyártó - OKJ tanfolyam, képzés
Általános adatok
- Szakképesítés megnevezése: Konzervgyártó
- A szakképesítés OKJ száma: 31 541 19
- Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
- A szakképesítés szintje: alsó középfokú részszakképesítés
- A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
- A szakképesítés típusa: részszakképesítés
- Szakmacsoport: Élelmiszeripar
- A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
A konzervgyártó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
A konzervgyártó feladata a különböző konzervek, készétel konzervek technológiai műveleteinek szakszerű, önálló gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartásával.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- alapanyagokat (állati, növényi eredetű) átvenni, minősíteni, tisztítani, kezelni, minőségét ellenőrizni, tárolni, előkészíteni,
- gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat elvégezni, a késztermékeket ellenőrizni és minősíteni,
- tisztítani, válogatni, osztályozni,
- anyagokat aprítani (szabályos alakra, szabálytalan alakra),
- keverni, előfőzni, főzni a nyersanyagot,
- töltést végezni, töltőberendezést működtetni,
- zárást végezni, záró gépet működtetni,
- hőközléssel tartósított készételt, félkész- és konyhakész terméket előállítani,
- konzervet (fél és teljes) előállítani,
- technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni, tisztítani,
- üzem víz- és energia-gazdálkodását megszervezni,
- melléktermékeket, hulladékokat kezelni,
- munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait betartani és betartatni,
- vállalkozást indítani, működtetni, termékeket értékesíteni.