Hűtőipari munkás - OKJ tanfolyam, képzés
Általános adatok
- Szakképesítés megnevezése: Hűtőipari munkás
- A szakképesítés OKJ száma: 31 541 16
- Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
- A szakképesítés szintje: alsó középfokú részszakképesítés
- A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
- A szakképesítés típusa: részszakképesítés
- Szakmacsoport: Élelmiszeripar
- A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
A hűtőipari munkás szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
A hűtőipari munkás feladata a különböző hűtőipari készítmények technológiai műveleteinek szakszerű, önálló gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartásával.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- alapanyagokat (zöldség, gyümölcs) átvenni, minősíteni, tisztítani, kezelni, minőségét ellenőrizni, tárolni, előkészíteni,
- gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat elvégezni, a késztermékeket ellenőrizni és minősíteni,
- válogatni, mosni, osztályozni,
- hámozni, magozni a nyersanyagot, szártépést végezni,
- anyagokat aprítani (szabályos alakra, szabálytalan alakra),
- keverni, előfőzni, főzni a nyersanyagot,
- előhűteni a terméket, vákuumos vagy ellennyomásos töltést végezni,
- halmazállapot szerint működő töltőberendezést működtetni,
- hőelvonással tartósított zöldségkészítményt előállítani,
- gyorsfagyasztott gyümölcskészítményt előállítani,
- félkész- és gyorsfagyasztott készételeket készíteni,
- technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni, tisztítani,
- üzem víz- és energia-gazdálkodását megszervezni,
- melléktermékeket, hulladékokat kezelni,
- munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait betartani és betartatni,
- vállalkozást indítani, működtetni, termékeket értékesíteni.