
Savanyító - OKJ tanfolyam, képzés
Általános adatok
-
Szakképesítés megnevezése:
Savanyító
-
A szakképesítés OKJ száma:
31 541 20
-
Megfeleltetés:
(még nincs adatunk)
-
A szakképesítés szintje:
alsó középfokú részszakképesítés
-
A szakképesítés tanulmányi területe:
Élelmiszergyártás
-
A szakképesítés típusa:
részszakképesítés
-
Szakmacsoport:
Élelmiszeripar
-
A szakképesítésért felelős miniszter:
élelmiszeriparért felelős miniszter
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
8111
Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője
A savanyító szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
A savanyító feladata a különböző savanyított készítmények technológiai műveleteinek szakszerű, önálló gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartásával.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- alapanyagokat (zöldség, gyümölcs) átvenni, minősíteni, tisztítani, kezelni, minőségét ellenőrizni, tárolni, előkészíteni,
- különböző tartósítási módokkal savanyítani,
- gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat elvégezni, a késztermékeket ellenőrizni és minősíteni,
- technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni, tisztítani,
- üzem víz- és energia-gazdálkodását megszervezni,
- melléktermékeket, hulladékokat kezelni,
- munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait betartani és betartatni,
- vállalkozást indítani, működtetni, termékeket értékesíteni
A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés
Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
A képzés feltételei
A savanyító képzés megkezdésének szükséges feltételei:
Bemeneti kompetenciák:
iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában
Iskolai előképzettség:
alapfokú iskolai végzettség
-
Szakmai előképzettség:
nincs
-
Előírt gyakorlat:
nincs
-
Pályaalkalmassági követelmények:
nincs
-
Szakmai alkalmassági követelmények:
-
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat:
igen
-
Szintvizsga:
nincs
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
nincs
Elmélet/gyakorlat aránya:
30%-elmélet
70%-gyakorlat
Szakképzési évfolyamok száma: 0 év
Minimális óraszáma: 240 óra
Választható képzési formák:
Iskolarendszeren
kívüli, adott óraszámú
képzés
(tanfolyami
képzés)
A(z) 31 541 20 azonosító számú, Savanyító megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:
- 10890-16 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése
- 11623-16 Savanyúságok készítése
A savanyító komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a
már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi
hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu