Bolti hentes - OKJ tanfolyam, képzés
Általános adatok
-
Szakképesítés megnevezése:
Bolti hentes
-
A szakképesítés OKJ száma:
31 541 01
-
Megfeleltetés:
(még nincs adatunk)
-
A szakképesítés szintje:
alsó középfokú részszakképesítés
-
A szakképesítés tanulmányi területe:
Élelmiszergyártás
-
A szakképesítés típusa:
részszakképesítés
-
Szakmacsoport:
Élelmiszeripar
-
A szakképesítésért felelős miniszter:
élelmiszeriparért felelős miniszter
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
A bolti hentes szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
Húsrészeket szakszerűen előkészíti, testtáji darabolást, csontozást végez, hús és húskészítmény hűtőpultra helyezését végzi, kereskedelemben értékesítést végez, kiszolgálja a vevőket.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- átvenni a munkaterületet,
- anyagokat átvenni, készletezni,
- felmérni, előkészíteni a szükséges anyagokat, eszközöket,
- betartani a munka-, tűz-, környezetvédelmi, higiéniai és minőségbiztosítási előírásokat,
- testtáji darabolást végezni, testet húsrészekre bontani,
- húsrészeket formázni, csontozni,
- kereskedelemben húst és húskészítményt értékesíteni, kiszolgálni,
- hús, húskészítmény pultra történő előkészítését végezni,
- vevőket kiszolgálni,
- adatot rögzíteni, feldolgozni, szolgáltatni, dokumentálni,
- eszközöket használni, gépeket kezelni,
- betartani a tevékenységre vonatkozó előírásokat.
A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés
Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
A képzés feltételei
A bolti hentes képzés megkezdésének szükséges feltételei:
Bemeneti kompetenciák:
iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában
Iskolai előképzettség:
alapfokú iskolai végzettség
-
Szakmai előképzettség:
nincs
-
Előírt gyakorlat:
nincs
-
Pályaalkalmassági követelmények:
nincs
-
Szakmai alkalmassági követelmények:
-
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat:
igen
-
Szintvizsga:
nincs
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
nincs
Elmélet/gyakorlat aránya:
20%-elmélet
80%-gyakorlat
Szakképzési évfolyamok száma: 0 év
Minimális óraszáma: 240 óra
Választható képzési formák:
Iskolarendszeren
kívüli, adott óraszámú
képzés
(tanfolyami
képzés)
A(z) 31 541 01 azonosító számú, Bolti hentes megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:
- 10930-16 Húsipari értékesítés
- 10928-16 Darabolás, csontozás
- 10891-16 Mikrobiológia, higiénia és minőségbiztosítás
A bolti hentes komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a
már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi
hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu