Vágóhídi munkás - OKJ tanfolyam, képzés
Általános adatok
- Szakképesítés megnevezése: Vágóhídi munkás
- A szakképesítés OKJ száma: 21 541 03
- Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
- A szakképesítés szintje: alapfokú részszakképesítés
- A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
- A szakképesítés típusa: részszakképesítés
- Szakmacsoport: Élelmiszeripar
- A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
A vágóhídi munkás szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
Vágóhídi munkás feladata az élő állatok átvétele, szakszerű kábítása, vágása, testtisztítása (szőrtelenítéssel vagy bőrfejtéssel), bontása, hasítása, a főtermékek és melléktermékek elválasztása, a vágási termékek minősítése, hűtése.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- állatot átvenni,
- vágásra előkészíteni,
- kábítást végezni,
- vágni vagy szúrni, elvéreztetni, vért kezelni,
- szőrteleníteni, tisztítani,
- bőrt fejteni,
- testet mosni,
- testet bontani, zsigerelni,
- testet hasítani, tisztítani,
- bőrös félsertést vagy lehúzott (szalonna nélküli) tőkesertést előállítani,
- bőr nélküli fél vagy negyed marhát előállítani,
- előhűtést végezni,
- felmérni, előkészíteni a szükséges anyagokat, eszközöket,
- betartani a munka-, tűz-, környezetvédelmi, higiéniai és minőségbiztosítási előírásokat,
- betartani a tevékenységre vonatkozó technológiai előírásokat,
- adatot rögzíteni, feldolgozni, szolgáltatni, dokumentálni,
- eszközöket használni, gépeket kezelni