Speciális állatfeldolgozó - OKJ tanfolyam, képzés

Általános adatok

  • Szakképesítés megnevezése: Speciális állatfeldolgozó
  • A szakképesítés OKJ száma: 35 541 01
  • Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
  • A szakképesítés szintje: középfokú szakképesítés-ráépülés
  • A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
  • A szakképesítés típusa: szakképesítés
  • Szakmacsoport: Élelmiszeripar
  • A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Speciális állatfeldolgozó - OKJ tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök

Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
7111
Bolti hentes

A speciális állatfeldolgozó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

Az állat átvétele után az állatok kábítását, vágását, kopasztását, vagy bőrfejtését, pikkelyezését, zsigerelését, darabolását, filézését, bontását, hűtését végzi. A vágási termékből nyers, félkész vagy készterméket állít elő.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • átvenni a munkaterületet,
  • állatot átvenni,
  • vágásra előkészíteni, függeszteni,
  • kábítást végezni,
  • vágni, elvéreztetni,
  • forrázást, kopasztást, utókopasztást, perzselést végezni,
  • bőrfejtést végezni,
  • pikkelyezni, zsigerelni, darabolni, filézni,
  • testet mosni, átfüggeszteni,
  • testet bontani, zsigerelni, tisztítani,
  • belsőséget kezelni,
  • előhűtést végezni,
  • minősíteni, osztályozni,
  • kézi vagy gépi darabolást végezni, csontozni, filézni,
  • hőelvonással tartósítani,
  • anyagokat előkészíteni anyagnorma szerint,
  • anyagokat aprítani, fűszerezni,
  • pácoldatot készíteni, sózni, pácolni,
  • terméket tölteni,
  • formázást végezni,
  • zárást végezni, ellenőrizni,
  • hőkezelést végezni,
  • füstölést végezni,
  • egész vagy darabolt terméket csomagolni,
  • speciális állatfélék feldolgozásával különböző típusú késztermékeket gyártani,
  • befejező műveleteket végezni,
  • eszközöket használni, gépeket kezelni, berendezéseket üzemeltetni,
  • betartani a tevékenységre vonatkozó technológiai, munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai előírásokat.

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
34 541 03
szakképesítés

A képzés feltételei

A speciális állatfeldolgozó képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:

nincs

Iskolai előképzettség:

nincs
  • Szakmai előképzettség:

    34 541 03 Húsipari termékgyártó


  • Előírt gyakorlat:

    nincs

  • Pályaalkalmassági követelmények: nincs
  • Szakmai alkalmassági követelmények:
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: igen
  • Szintvizsga: nincs

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:

nincs

Elmélet/gyakorlat aránya:

20%-elmélet
80%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: 1 év
Minimális óraszáma: 480 óra

Választható képzési formák:

Nappali
Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)
Esti

A(z) 35 541 01 azonosító számú, Speciális állatfeldolgozó megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 10931-12 Speciális állatfeldolgozás
  • 10926-12 A húsipari és malomipari munkavégzés követelményei

A speciális állatfeldolgozó komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.


Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak – a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint – egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu