Speciális állatfeldolgozó - OKJ tanfolyam, képzés
Általános adatok
- Szakképesítés megnevezése: Speciális állatfeldolgozó
- A szakképesítés OKJ száma: 35 541 01
- Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
- A szakképesítés szintje: középfokú szakképesítés-ráépülés
- A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
- A szakképesítés típusa: szakképesítés
- Szakmacsoport: Élelmiszeripar
- A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
A speciális állatfeldolgozó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
Az állat átvétele után az állatok kábítását, vágását, kopasztását, vagy bőrfejtését, pikkelyezését, zsigerelését, darabolását, filézését, bontását, hűtését végzi. A vágási termékből nyers, félkész vagy készterméket állít elő.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- átvenni a munkaterületet,
- állatot átvenni,
- vágásra előkészíteni, függeszteni,
- kábítást végezni,
- vágni, elvéreztetni,
- forrázást, kopasztást, utókopasztást, perzselést végezni,
- bőrfejtést végezni,
- pikkelyezni, zsigerelni, darabolni, filézni,
- testet mosni, átfüggeszteni,
- testet bontani, zsigerelni, tisztítani,
- belsőséget kezelni,
- előhűtést végezni,
- minősíteni, osztályozni,
- kézi vagy gépi darabolást végezni, csontozni, filézni,
- hőelvonással tartósítani,
- anyagokat előkészíteni anyagnorma szerint,
- anyagokat aprítani, fűszerezni,
- pácoldatot készíteni, sózni, pácolni,
- terméket tölteni,
- formázást végezni,
- zárást végezni, ellenőrizni,
- hőkezelést végezni,
- füstölést végezni,
- egész vagy darabolt terméket csomagolni,
- speciális állatfélék feldolgozásával különböző típusú késztermékeket gyártani,
- befejező műveleteket végezni,
- eszközöket használni, gépeket kezelni, berendezéseket üzemeltetni,
- betartani a tevékenységre vonatkozó technológiai, munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai előírásokat.