Sörgyártó - OKJ tanfolyam, képzés
Általános adatok
- Szakképesítés megnevezése: Sörgyártó
- A szakképesítés OKJ száma: 31 541 08
- Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
- A szakképesítés szintje: alsó középfokú részszakképesítés
- A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
- A szakképesítés típusa: részszakképesítés
- Szakmacsoport: Élelmiszeripar
- A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
A sörgyártó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
A Sörgyártó feladata a maláta- és sörgyártás technológiai műveleteinek szakszerű, önálló, gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények, valamint a jövedéki törvény előírásainak maradéktalan betartásával.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- alapanyagokat (árpa, maláta, komló) átvenni, minősíteni, tisztítani, kezelni, minőségét ellenőrizni, tárolni, előkészíteni,
- sörfőzővíz minőségét ellenőrizni, vizet kezelni,
- árpa áztatást vezetni, ellenőrizni,
- csíráztatást vezetni,
- aszalni, aszalóberendezéseket üzemeltetni,
- főzőházi műveleteket - különféle cefrézési eljárások, cefreszűrés, komlóforralás – elvégezni és ellenőrizni,
- sörlevet kezelni, főzőházi kihozatalt számítani,
- sörélesztőt kezelni,
- hagyományos és nyomás alatti erjesztést vezetni,
- sört szűrni és stabilizálni, pasztőrözni, palackba, hordóba, dobozba fejteni,
- gyártásközi (fizikai, kémiai, érzékszervi) vizsgálatokat végezni, a kész sört ellenőrizni és minősíteni,
- technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni,
- mellékterméket, hulladékot kezelni,
- munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait, a jövedéki törvény előírásait betartani és betartatni,
- vállalkozást indítani, működtetni, terméket értékesíteni