Hús- és baromfiipari szaktechnikus - OKJ tanfolyam, képzés
Általános adatok
- Szakképesítés megnevezése: Hús- és baromfiipari szaktechnikus
- A szakképesítés OKJ száma: 55 541 04
- Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
- A szakképesítés szintje: emeltszintű szakképesítés-ráépülés
- A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
- A szakképesítés típusa: szakképesítés-ráépülés
- Szakmacsoport: Élelmiszeripar
- A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
- Élelmiszer-analitikus technikus
- Élelmiszeripari laboráns
A hús- és baromfiipari szaktechnikus szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
Önállóan vagy mérnöki irányítással élelmiszer-ipari üzemekben vagy laboratóriumokban az élelmiszer alapanyagainak minőségi és mennyiségi átvételében, vizsgálatában, feldolgozásában, tárolási és csomagolási munkáiban vesz részt a hús- és baromfifeldolgozás területén.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- az alapanyagokat átvenni, minősíteni, tisztítani, kezelni, minőségét ellenőrizni, tárolni, előkészíteni,
- a gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat elvégezni, a késztermékeket ellenőrizni és minősíteni,
- elsődleges, másodlagos feldolgozás munkaműveleteit elvégezni, elvégeztetni a hús- és baromfiiparban,
- a technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni, tisztítani a húsiparban használható tisztító- és fertőtlenítőszerek alkalmazásával,
- higiéniai feladatokat szervezni, -tevékenységeket végezni,
- a gyártmányfejlesztésben kisebb részfeladatokat ellátni,
- az üzem víz- és energia-gazdálkodását megszervezni,
- a melléktermékek, hulladékok kezelésére, esetleges hasznosítására,
- a munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályainak betartására és betartatására,
- minőségbiztosítással kapcsolatos tevékenységben részt venni,
- vállalkozást indítani, működtetni.