Tejipari szaktechnikus - OKJ tanfolyam, képzés
Általános adatok
- Szakképesítés megnevezése: Tejipari szaktechnikus
- A szakképesítés OKJ száma: 55 541 08
- Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
- A szakképesítés szintje: emeltszintű szakképesítés-ráépülés
- A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
- A szakképesítés típusa: szakképesítés-ráépülés
- Szakmacsoport: Élelmiszeripar
- A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
- Élelmiszer-analitikus technikus
- Élelmiszeripari laboráns
A tejipari szaktechnikus szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
A tejipari szaktechnikus feladata a középszintű termelés vezetése kis- és nagyüzemekben vagy laboratóriumokban. Önállóan old meg műszaki és technológiai feladatokat a gazdaságossági elvek, a tűzmunka-, környezetvédelmi és higiéniai előírások figyelembevételével. Részt vesz az élelmiszer alapanyagainak minőségi és mennyiségi átvételében, vizsgálatában, feldolgozásában, a tárolási és csomagolási munkákban.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- fogyasztói tejet önállóan előállítani,
- tejtermékeket önállóan előállítani,
- a tejipari alapanyagok átvételére és elsődleges kezelésére,
- tartós és tartósított tejkészítmények önálló előállítására,
- vaj gyártására különféle technológiákkal,
- túró, sajtok és ömlesztett sajtok előállítására,
- savanyított termékek előállítására,
- sűrített és porított termékek előállítására,
- a tejipari melléktermékek feldolgozására,
- a tejtermékek minősítésére,
- középszintű vezetői feladatok ellátására,
- a különböző tej és tejtermékek előállítatására a beosztottaival.