Sütő- és cukrászipari szaktechnikus - OKJ tanfolyam, képzés
Általános adatok
- Szakképesítés megnevezése: Sütő- és cukrászipari szaktechnikus
- A szakképesítés OKJ száma: 55 541 06
- Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
- A szakképesítés szintje: emeltszintű szakképesítés-ráépülés
- A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
- A szakképesítés típusa: szakképesítés-ráépülés
- Szakmacsoport: Élelmiszeripar
- A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
- Élelmiszer-analitikus technikus
- Élelmiszeripari laboráns
A sütő- és cukrászipari szaktechnikus szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
Feladatai a sütő- és cukrászipari technikus sütőipari és/vagy cukrászipari üzemekben önállóan vagy mérnöki irányítással az élelmiszer alapanyagainak minőségi és mennyiségi átvételében, vizsgálatában, tárolásában, feldolgozásában, a félkész vagy késztermékek tárolási, csomagolási és forgalmazási munkáiban és ezek megszervezésében vesz részt.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- kiszámolni, kimérni, kiméretni a szükséges nyersanyagokat,
- cukrásztechnológiai alapműveleteket végezni,
- cukrászati félkész-termékeket készíteni,
- cukrászati késztermékeket készíteni,
- díszítő műveleteket végezni,
- cukrászati és sütőipari töltelékeket, krémeket készíteni,
- cukorkészítményeket főzni, olvasztani,
- fagylaltot, parfét készíteni,
- pohárkrémet készíteni,
- sütőipari nyersanyagokat előkészíteni,
- kenyérféléket készíteni,
- péksüteményeket és finom pékárukat készíteni,
- sütőipari termékeket fagyasztani, kelesztést késleltetetni,
- zsemlemorzsát gyártani,
- diétás és különleges táplálkozási igényű termékeket készíteni,
- sütőipari és cukrászati termékeket minősíteni,
- termeléstervezési és szervezési feladatokat végezni
- minőségbiztosítási dokumentumokat vezetni,
- minőségbiztosítási ellenőrzéseket végezni,
- a gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat elvégezni, a késztermékeket ellenőrizni és minősíteni,
- a technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni, tisztítani az élelmiszeriparban használható tisztító- és fertőtlenítőszerek alkalmazásával,
- a termékgyártás víz- és energiagazdálkodását megszervezni,
- a melléktermékeket, hulladékokat kezelni, esetleg hasznosítani,
- a munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait betartani és betartatni,
- vállalkozást indítani, működtetni,
- termékeket értékesíteni.