Sütő- és cukrászipari szaktechnikus - OKJ 2020 tanfolyam, képzés

Általános adatok

  • Szakképesítés megnevezése: Sütő- és cukrászipari szaktechnikus
  • A szakképesítés OKJ száma: 55 541 06
  • Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
  • A szakképesítés szintje: emeltszintű szakképesítés-ráépülés
  • A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
  • A szakképesítés típusa: szakképesítés-ráépülés
  • Szakmacsoport: Élelmiszeripar
  • A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Sütő- és cukrászipari szaktechnikus - OKJ 2020 tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök

Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
3113
Élelmiszer-ipari technikus
  • Élelmiszer-analitikus technikus
  • Élelmiszeripari laboráns

A sütő- és cukrászipari szaktechnikus szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

Feladatai a sütő- és cukrászipari technikus sütőipari és/vagy cukrászipari üzemekben önállóan vagy mérnöki irányítással az élelmiszer alapanyagainak minőségi és mennyiségi átvételében, vizsgálatában, tárolásában, feldolgozásában, a félkész vagy késztermékek tárolási, csomagolási és forgalmazási munkáiban és ezek megszervezésében vesz részt.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • kiszámolni, kimérni, kiméretni a szükséges nyersanyagokat,
  • cukrásztechnológiai alapműveleteket végezni,
  • cukrászati félkész-termékeket készíteni,
  • cukrászati késztermékeket készíteni,
  • díszítő műveleteket végezni,
  • cukrászati és sütőipari töltelékeket, krémeket készíteni,
  • cukorkészítményeket főzni, olvasztani,
  • fagylaltot, parfét készíteni,
  • pohárkrémet készíteni,
  • sütőipari nyersanyagokat előkészíteni,
  • kenyérféléket készíteni,
  • péksüteményeket és finom pékárukat készíteni,
  • sütőipari termékeket fagyasztani, kelesztést késleltetetni,
  • zsemlemorzsát gyártani,
  • diétás és különleges táplálkozási igényű termékeket készíteni,
  • sütőipari és cukrászati termékeket minősíteni,
  • termeléstervezési és szervezési feladatokat végezni
  • minőségbiztosítási dokumentumokat vezetni,
  • minőségbiztosítási ellenőrzéseket végezni,
  • a gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat elvégezni, a késztermékeket ellenőrizni és minősíteni,
  • a technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni, tisztítani az élelmiszeriparban használható tisztító- és fertőtlenítőszerek alkalmazásával,
  • a termékgyártás víz- és energiagazdálkodását megszervezni,
  • a melléktermékeket, hulladékokat kezelni, esetleg hasznosítani,
  • a munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait betartani és betartatni,
  • vállalkozást indítani, működtetni,
  • termékeket értékesíteni.

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
54 541 02
szakképesítés

A képzés feltételei

A sütő- és cukrászipari szaktechnikus képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:

nincs

Iskolai előképzettség:

nincs
  • Szakmai előképzettség:

    54 541 02 Élelmiszeripari technikus


  • Előírt gyakorlat:

    nincs

  • Pályaalkalmassági követelmények: nincs
  • Szakmai alkalmassági követelmények:
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: igen
  • Szintvizsga: nincs

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:

nincs

Elmélet/gyakorlat aránya:

40%-elmélet
60%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: 1 év
Minimális óraszáma: 480 óra

Választható képzési formák:

Nappali
Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)
Esti

A(z) 55 541 06 azonosító számú, Sütő- és cukrászipari szaktechnikus megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 10917-12 Sütőipari és cukrászati termékgyártás

A sütő- és cukrászipari szaktechnikus komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.


Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint - egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu