Tartósítóipari szaktechnikus - OKJ tanfolyam, képzés
Általános adatok
- Szakképesítés megnevezése: Tartósítóipari szaktechnikus
- A szakképesítés OKJ száma: 55 541 07
- Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
- A szakképesítés szintje: emeltszintű szakképesítés-ráépülés
- A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
- A szakképesítés típusa: szakképesítés-ráépülés
- Szakmacsoport: Élelmiszeripar
- A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
A tartósítóipari szaktechnikus szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
Élelmiszeripari üzemekben, laboratóriumokban vizsgálja az élelmiszer alapanyagok minőségét, mennyiségét. Önállóan vagy mérnöki irányítással részt vesz ezek átvételében, osztályozásában, feldolgozásában, hűtésében, csomagolásában, tárolásában.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- meghatározni az élelmiszerek fizikai sajátosságait és kémiai összetevőit,
- mérőeszközöket kezelni a nyersanyagok mennyiségi és minőségi átvételekor,
- élelmiszeripari alapműveleteket végezni: melegítés, hűtés, oldatkészítés, lepárlás, desztillálás, sűrítés, erjesztés, sűrítés, főzés, sterilizálás, stb.,
- megszervezni a gépek és berendezések napi beállítási, karbantartási, tisztítási, javítási feladatait,
- mérni az anyagnormákat, pontosítani azokat, az eredményekről grafikonokat és diagramokat készíteni,
- megadott szempontok szerint vizsgálni az elkészült élelmiszereket, elvégezni a mintavételt,
- gondoskodni a receptek, technológiai utasítások, környezetvédelmi és munkavédelmi előírások betartásáról,
- kisebb részfeladatokat ellátni a gyártmányfejlesztés területén,
- főzelékféléket hőkezeléssel, hőelvonással gyártani,
- sűrített készítményeket, püréket gyártani,
- szárítmányokat készíteni,
- gyümölcskészítményeket gyártani,
- gyümölcsleveket gyártani,
- húsalapú termékeket gyártani,
- savanyított termékeket gyártani,
- különleges követelményeknek megfelelő termékeket gyártani,
- együttműködni munkahelyi vezetőivel, szakembereivel, munkavállalókkal a munkával összefüggő balesetek és megbetegedések megelőzésében,
- közreműködni a munkáltatók munkavédelmi feladatainak megvalósításában.