Malom- és keveréktakarmány-ipari szaktechnikus - OKJ tanfolyam, képzés
Általános adatok
-
Szakképesítés megnevezése:
Malom- és keveréktakarmány-ipari szaktechnikus
-
A szakképesítés OKJ száma:
55 541 05
-
Megfeleltetés:
(még nincs adatunk)
-
A szakképesítés szintje:
emeltszintű szakképesítés-ráépülés
-
A szakképesítés tanulmányi területe:
Élelmiszergyártás
-
A szakképesítés típusa:
szakképesítés-ráépülés
-
Szakmacsoport:
Élelmiszeripar
-
A szakképesítésért felelős miniszter:
élelmiszeriparért felelős miniszter
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
3133
Földmérő és térinformatikai technikus
A malom- és keveréktakarmány-ipari szaktechnikus szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
A malom- és keveréktakarmány-ipari technikus a malom, illetve keveréktakarmány üzemekben önállóan vagy mérnöki irányítással az alapanyagok minőségi és mennyiségi átvételében, vizsgálatában, tárolásában, a minőség megóvásában, feldolgozásában, a félkész és késztermék tárolási, csomagolási és forgalmazási munkáiban és ezek megszervezésében vesz részt.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- kimérni, kiméretni a szükséges alapanyagokat,
- tárolási utasítást készíteni,
- meghatározni a kondicionálás, pihentetés jellemzőit,
- szitasémát olvasni, értelmezni,
- beállítani, működtetni a takarmánykeverő-, malom-, hántoló üzem gépeit,
- termelésszervezési feladatokat végezni,
- minőségbiztosítási dokumentumokat vezetni,
- gyártásközi fizikai, érzékszervi vizsgálatokat elvégezni,
- termékgyártás energiagazdálkodását megszervezni,
- mellékterméket, hulladékot kezelni,
- munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait betartani és betartatni,
- terméket értékesíteni,
- vállalkozást indítani, működtetni
A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés
Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
A képzés feltételei
A malom- és keveréktakarmány-ipari szaktechnikus képzés megkezdésének szükséges feltételei:
Bemeneti kompetenciák:
nincs
Iskolai előképzettség:
nincs
-
Szakmai előképzettség:
54 541 02 Élelmiszeripari technikus szakképesítés
-
Előírt gyakorlat:
nincs
-
Pályaalkalmassági követelmények:
nincs
-
Szakmai alkalmassági követelmények:
-
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat:
igen
-
Szintvizsga:
nincs
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
nincs
Elmélet/gyakorlat aránya:
40%-elmélet
60%-gyakorlat
Szakképzési évfolyamok száma: 1 év
Minimális óraszáma: 480 óra
Választható képzési formák:
Nappali
Iskolarendszeren
kívüli, adott óraszámú
képzés
(tanfolyami
képzés)
Esti
A(z) 55 541 05 azonosító számú, Malom- és keveréktakarmány-ipari szaktechnikus megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:
- 10916-12 Malom- és keveréktakarmány-ipari termékgyártás
A malom- és keveréktakarmány-ipari szaktechnikus komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az előírt modulzáró vizsga eredményes letétele.
Iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak – a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint – egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.
Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a
már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi
hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu