Cukor- és édesipari szaktechnikus - OKJ tanfolyam, képzés
Általános adatok
- Szakképesítés megnevezése: Cukor- és édesipari szaktechnikus
- A szakképesítés OKJ száma: 55 541 02
- Megfeleltetés: (még nincs adatunk)
- A szakképesítés szintje: emeltszintű szakképesítés-ráépülés
- A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
- A szakképesítés típusa: szakképesítés-ráépülés
- Szakmacsoport: Élelmiszeripar
- A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
- Élelmiszer-analitikus technikus
- Élelmiszeripari laboráns
A cukor- és édesipari szaktechnikus szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
A cukor- és édesipari szaktechnikus feladata a középszintű termelés vezetése kis- és nagyüzemekben vagy laboratóriumokban. Önállóan old meg műszaki és technológiai feladatokat a gazdaságossági elvek, a tűz- munka-, környezetvédelmi és higiéniai előírások figyelembevételével. Részt vesz az élelmiszer alapanyagainak minőségi és mennyiségi átvételében, vizsgálatában, feldolgozásában, a tárolási és csomagolási munkákban.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- pörkölést végezni, ellenőrizni,
- masszafinomítást végezni,
- ízesítést végezni, ellenőrizni,
- temperálást végezni, ellenőrizni
- formázást végezni, ellenőrizni,
- bevonatkészítést végezni, ellenőrizni,
- lényerést végezni,
- létisztítást végezni,
- besűrítést végezni,
- kristályosítást végezni,
- mészégetést végezni,
- ellenőrizni az alapanyagokat, késztermékeket és a melléktermékeket,
- szervezni a cukorgyártás folyamatát,
- ellenőrizni a cukorgyártás folyamatát és a beosztottai munkáját,
- betartani és betartatni a munka-, tűz- és környezetvédelmi szabályokat, előírásokat,
- cukoripari gépeket üzemeltetni.