
Erjedés- és üdítőitalipari szaktechnikus - OKJ tanfolyam, képzés
Általános adatok
-
Szakképesítés megnevezése:
Erjedés- és üdítőitalipari szaktechnikus
-
A szakképesítés OKJ száma:
55 541 03
-
Megfeleltetés:
(még nincs adatunk)
-
A szakképesítés szintje:
emeltszintű szakképesítés-ráépülés
-
A szakképesítés tanulmányi területe:
Élelmiszergyártás
-
A szakképesítés típusa:
szakképesítés-ráépülés
-
Szakmacsoport:
Élelmiszeripar
-
A szakképesítésért felelős miniszter:
élelmiszeriparért felelős miniszter
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
3113
Élelmiszer-ipari technikus
- Élelmiszer-analitikus technikus
- Élelmiszeripari laboráns
Az erjedés- és üdítőitalipari szaktechnikus szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
Az Erjedés- és üdítőital- ipari szaktechnikus képes a szakterülethez tartozó technológiai folyamatok elvégzésére, irányítására, gépi berendezések üzemeltetésére, a biztonságos élelmiszer előállítására. Betartja és betartatja a munka-, tűz- és környezetvédelmi, valamint az erjedés- és üdítőital-ipari szakterületre vonatkozó egyéb előírásokat.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- alapanyag átvételt, minősítést és előkészítést végezni,
- üdítőitalt gyártani,
- szeszesitalt gyártani,
- keményítőt és keményítő hidrolizátumot gyártani,
- sütőélesztőt gyártani,
- ecetet gyártani,
- malátát és sört gyártani,
- gyümölcspálinkát és szeszt gyártani,
- műszaki feladatokat ellátni,
- élelmiszerbiztonsági és üzembiztonsági feladatokat ellátni
A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés
Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
A képzés feltételei
Az erjedés- és üdítőitalipari szaktechnikus képzés megkezdésének szükséges feltételei:
Bemeneti kompetenciák:
nincs
Iskolai előképzettség:
nincs
-
Szakmai előképzettség:
54 541 02 Élelmiszeripari technikus
-
Előírt gyakorlat:
nincs
-
Pályaalkalmassági követelmények:
nincs
-
Szakmai alkalmassági követelmények:
-
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat:
igen
-
Szintvizsga:
nincs
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
nincs
Elmélet/gyakorlat aránya:
60%-elmélet
40%-gyakorlat
Szakképzési évfolyamok száma: 1 év
Minimális óraszáma: 480 óra
Választható képzési formák:
Nappali
Iskolarendszeren
kívüli, adott óraszámú
képzés
(tanfolyami
képzés)
Esti
A(z) 55 541 03 azonosító számú, Erjedés- és üdítőitalipari szaktechnikus megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:
- 10914-12 Szeszgyártás
- 10913-12 Maláta- és sörgyártás
- 10912-12 Élesztő- és ecetgyártás
- 10911-12 Keményítő és keményítő hidrolizátum gyártása
- 10910-12 Italgyártás
Az erjedés- és üdítőitalipari szaktechnikus komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítést igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint - egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.
Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a
már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi
hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu