Vegyi áru eladó - 2025 képzés
Vegyi áru eladó képzés adatai
- Ágazat megnevezése: Kereskedelem
- Szakképesítés azonosító száma: 04163012
- Szakképesítés megnevezése: Vegyi áru eladó
- KEOR kód: 0416 Nagy- és kiskereskedelem
- Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 3
- Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 3
- Digitális Kompetencia Keretrendszer (DKK) szerinti szintje: 3
-
Vegyi áru eladó képzés munkaterülete:
A vegyib áruk jelentős része az egészségre és a környezetre ártalmas, ezért a velük kapcsolatban végzett kereskedelmi feladatok az átlagosnál szélesebb körű ismereteket igényelnek. A Vegyiáru eladó közvetlen személyes kapcsolatban áll a vevőkkel, tájékoztatja és kiszolgálja a vásárlókat. Tisztában van a vegyiáru termékkörének raktározási, tárolási előírásaival, képes a raktárban alkalmazott eszközök, gépek, berendezések szakszerű használatára. Kreatívan a biztonsági szabályok betartásával helyezi ki a vegyiáru termékeket az eladótérbe. Az értékesítési területnek megfelelő kihelyezéseket megépíti, kialakítja, ismeri a veszélyes, kiemelten veszélyes osztályba sorolt vegyiáru termékek értékesítésének szabályait. A szezonalitásnak megfelelő termékcsoportokat ismeri.
Tudja a termékek veszélyességi kategóriáit, és a hozzájuk tartozó termékjelöléseket, szimbólumokat. Szakszerű tájékoztatást nyújt a vásárlók számára, felelősséget vállal az általa átadott termékinformációk megfelelőségéért.
Árut és kiegészítő termékeket ajánl a vásárló igényeinek megfelelően az árukészletből / katalógusból. Tudatos szakemberként digitális eszközök használatával biztosítja a készletpontosságot, a helyes fogyasztói ár feltüntetését. Betartja a munkavédelmi, környezetvédelmi, higiéniai, biztonsági előírásokat.
-
Vegyi áru eladó képzés megkezdésének feltételei:
- Iskolai előképzettség: Alapfokú iskolai végzettség
- Szakmai előképzettség: nem szükséges
- Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
- Szakmai gyakorlat területe és időtartama: nem szükséges
-
A képesítési követelményt előíró jogszabály:
-
Egyéb feltételek:
-
Vegyi áru eladó képzés időtartama:
- Minimális óraszám: 80 óra
- Maximális óraszám: 120 óra
-
Vegyi áru eladó képzés munkaerő-piaci relevanciája:
A fokozatosan előre törő online és a diszkont jellegű értékesítési csatornákkal, a hagyományos kereskedelmi szereplők, csak a jól képzett munkaerővel, specializált választékkal vehetik fel a versenyt. A vegyiáruk környezettudatos használatának ismerete társadalmi elvárás minden állampolgár felé. A szakszerű és azonnali tájékoztatás lehetősége leghatékonyabban a vásárlás alkalmával valósulhat meg, ezért kiemelten fontos a hagyományos értékesítést alkalmazó üzletek eladóinak képzése. A vegyi, vagy vegyes kereskedésekben kiemelkedő szerephez jut az áruk megjelenítése, a vevő és az eladó közötti interakció, a kommunikáció, az áruismeret. A vegyi áru eladó szakképesítést megszerzőknek ismerniük kell a hagyományos és a modern készletgazdálkodás, áruforgalom alapjait a leghatékonyabb működés és a versenyképesség érdekében. A képzés különösen fontos az alacsony lélekszámú településeken működő vagy a 200 m2 -nél kisebb alapterületű vegyeskereskedések tulajdonosai, alkalmazottai, valamint minden vegy iáru üzlet nyitását tervező vállalkozó számára.
- Vegyi áru eladó képzés elméleti része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
- Vegyi áru eladó képzés gyakorlati része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
-
Vegyi áru eladó képzés vizsgainformáció:
-
Vizsgára bocsátás feltételei:
A képesítő vizsgára bocsátás feltétele: A szakmai képzés követelményeinek teljesítéséről, a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.
-
Vizsgatevékenységek:
Írásbeli vizsga
A vizsgatevékenység megnevezése: Áruforgalom lebonyolítása
A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása: Számítógép alkalmazását igénylő vizsgatevékenység
Az írásbeli vizsgafeladat 20 feladatból áll és tanulási eredményeket mér a következő témakörökben: áruforgalmi ismeretek, szakmai számítások és jogszerű működés.
Az alábbi feladattípusok közül legalább 4 fajta jelenjen meg a feladatsorban:
- Fogalom meghatározás: az alapfogalmak pontos definiálása.
- Feleletalkotás: szöveg kiegészítése, a megadott vagy ismert tartalmakkal való mondat kiegészítése. A mondatok között nem feltétlenül van összefüggés.
- Párosítás: szakmailag összetartozó fogalmakat / kifejezéseket / képeket kell párosítani, pl. fogalom és meghatározása.
- Sorrendbe rendezés: folyamatok, időbeli struktúrák reprodukálása.
- Feleletválasztás: legalább három megadott lehetőség közül kell megjelölni a helyeset.
- Igaz-hamis állítások megjelölése: meg kell jelölni, hogy az adott állítás igaz, vagy hamis.
- Számítási feladatok: a termékek fogyasztói árának és az árengedményeknek a meghatározására, kiszámolására épül. Ki kell számolni a kedvezményes fogyasztói árat a megadott árengedmény százaléka alapján vagy meg kell határozni az árengedmény százalékát a forintban megadott fogyasztói árcsökkentés mértéke alapján.
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 60 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 40 %
A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai:
A számítógép alkalmazását igénylő vizsgatevékenység értékelése javítási-értékelési útmutató előírásai alapján történik. Az egyes kérdésekre és feladatokra adható pontszámokat a javítási-értékelési útmutató tartalmazza. Teljes pontszám csak hibátlan feladatmegoldásért adható. A javítás során részpontszám adható, de az útmutatóban meghatározott pontszám tovább nem bontható. Ha a feladatnál többféle megoldás lehetséges, akkor a javítási útmutatóban közölt eljárástól eltérő megoldások is lehetnek teljes értékűek. Az értékelés százalékos formában történik.
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 40%-át elérte.
Projektfeladat
A vizsgatevékenység megnevezése: Kereskedelmi helyzet gyakorlat
A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása:
- A vizsgatevékenység valós bolti környezetben történik, és tanulási eredményeket mér a következő témakörökben: áruforgalmi gyakorlati tevékenység és áruismereti tevékenység.
- A vizsgázó a legalább hat tételből álló tételsorból húz egyet. A tételben lévő feladatleírás alapján elvégzi az áruforgalmi, áruismereti tevékenységet és szakmai beszélgetést folytat a vizsgabizottsággal az alábbi témakörökből kihúzott tételéről:
- Áruátvétel – előkészíti a raktárhelyiséget az árucikkek fogadására, odakészíti a szükséges gépeket, berendezéseket és eszközöket, összekészíti a göngyölegeket, fogadja az árut, átveszi mennyiségileg és minőségileg. Kezeli a boltban használatos szoftvereket és mobil alkalmazásokat.
- Raktározás / Előkészítés – elvégzi és bemutatja az vegyiáruk speciális tárolásának a rendjét, előkészíti a termékeket az értékesítésre, használja a szükséges gépeket és eszközöket a munka-, tűz-, és balesetvédelmi szabályok betartásával.
- Termékkihelyezés - polctérkép használatával a rendelkezése álló termékekből megépíti a termék kihelyezését, gondoskodik a termékek árfeltüntetéséről, az akciós árakról és a vegyiárukra vonatkozó speciális kihelyezési szabályok betartásáról is.
- Értékesítési szituáció – fogadja a vevőt, megismeri igényeit, bemutatja a kért terméket, ismerteti a jellemzőit, kapcsolt terméket ajánl, szakszerű tájékoztatást ad és segíti a vásárlási döntés meghozatalát.
- Termékinformációs tevékenység – A vásárló kérésének megfelelően részletesen elmagyarázza a vegyi áru termékeken lévő jelzéseket, piktogramokat, a veszélyességi fokozatoknak megfelelően, több termék összehasonlításával. Segít a vásárlási döntésben. Tájékoztatást nyúlt a biztonságos otthoni tárolás szabályairól.
- Vevői panasz kezelése – meghallgatja a vevő panaszát, tájékoztatja a vásárlót az őt megillető fogyasztóvédelmi jogokról, segít használni a Vásárlók könyvét, empátiával válaszol, keresi a megoldási lehetőségeket a kommunikáció során.
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 40 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 60 %
A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai:
- a munka során alkalmazott tanulási eredmények bemutatása
- a feladatutasítás, a feladatsegédletek értelmezése, megértése
- a feladat kivitelezésének minősége, a megvalósítás lépéseinek sorrendje, pontossága
- a verbális és nonverbális kommunikáció minősége vevőkkel és munkatársakkal
- a gépek, eszközök rendeltetésszerű használata
- önállóság, hatékonyság, kreativitás, igényesség
- az eszközök, berendezések rendeltetésszerű használata
- a vegyiáru kereskedelemben szükséges dokumentáció kezelése - a munka-, tűz-, és balesetvédelmi, környezetvédelmi és egészségügyi előírások alkalmazása
- előre nem látható helyzetek, fellépő problémák kezelése, döntéshozásÉrtékelési módszer a Kereskedelmi helyzetgyakorlat során:
- A tevékenység végrehajtása: 80%
- A tevékenység szóbeli bemutatása: 20%A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 40 %-át elérte.
K Kapcsolódó szakmák
-
Barkács áruházi eladó
-
Becsüs
-
Bolti előkészítő
-
Bútor- és szőnyegbecsüs
-
Bútorbolti eladó
-
Drágakő-meghatározó
-
Drogerista
-
Ékszerbecsüs
-
Élelmiszer-eladó
-
Export koordinátor
-
Festménybecsüs
-
Idegen nyelvű ipari és kereskedelmi technikus
-
Játékbolti eladó
-
Kereskedelmi értékesítő
-
Kereskedő és webáruházi technikus
-
Műszaki eladó
-
Műtárgybecsüs
-
Numizmatikai becsüs
-
Pénztáros
-
Raktárvezető
-
Ruházati eladó
-
Üzletvezető
-
Virágkötő és virágkereskedő