Idegen nyelvű ipari és kereskedelmi technikus - 2024 képzés

Idegen nyelvű ipari és kereskedelmi technikus képzés adatai

 • Ágazat megnevezése: Kereskedelem
 • Szakma szakmairányai: Általános gyártás,
  Gépjárműgyártás,
  Kereskedelmi logisztika
 • Szakma megnevezése: Idegen nyelvű ipari és kereskedelmi technikus
 • Szakma azonosító száma: 5 0417 13 01
 • Szakma Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 5
 • Szakma Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 5
 • Kapcsolódó részszakmák:
 • Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartama

 • Szakképző iskolai oktatásban: -
 • Technikumi oktatásban: 280 óra
 • Érettségire épülő oktatásban: 160 óra
 • Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Idegen nyelvű ipari és kereskedelmi technikus - 2024 tanfolyam, képzés?

  Kedves Érdeklődő! Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

 • Idegen nyelvű ipari és kereskedelmi technikus képzés munkaterülete

 • A kereskedelem ágazati alapoktatás általános és széleskörű gazdasági tudás és gazdálkodási képesség megszerzését biztosítja, ami egyaránt szükséges és hasznos minden ágazati szakmában betöltött munkakör esetében. A tanulók az alapoktatás után felmérik a háztartás feladatait, bevételeit és kiadásait, megtervezik a háztartás pénzgazdálkodását. Elemzik a vállalkozások és a többi gazdasági szereplő kapcsolatát és megkülönböztetik az egyes vállalkozási formákat. Megszerzett ismereteik alapján megértik az alapvető jogi fogalmakat és példákon keresztül bemutatják az alapvető fogyasztói jogokat. Szituációnak megfelelően, hatékonyan kommunikálnak. Elsajátítják és betartják a hétköznapi viselkedési formákat, az alapvető viselkedéskultúra elvárásainak megfelelően viselkednek. Tájékozódnak az üzleti környezetben, ellátják a gazdálkodó szervezeteknél előforduló egyszerű, digitális eszközökhöz köthető feladatokat, bekapcsolódnak az információs társadalomba és ez önfejlesztésre ösztönzi őket.
  Ismerik az értékesítési folyamat szereplőit és az értékesítési technikákat. Megkülönböztetik az egyes közlekedési alágazatokat, felmérik a beszerzéshez, tároláshoz és értékesítéshez kapcsolódó feladatokat, elkészítik az ezekhez szükséges bizonylatokat.

 • Szakmairány: Általános gyártás

  Az általános gyártás szakmairányú technikus szakember magas szintű idegen nyelvi és széles körű gyártmány- és gyártástervezési valamint gyártásirányítási szakmai ismereteit használja az általános és ipari gyártás területén. Tevékenyen közreműködik a beszerzési, az értékesítési és a termelési folyamat összeállításában és kialakításában, melyhez alkalmazza a munkaügyi, a pénzügyi és a számviteli ismereteit. Előkészíti a megfelelő előírások szerint az ipari gyártmánytervezéshez, gyártástervezéshez és gyártásirányításhoz szükséges dokumentumokat; árajánlatokat és megrendeléseket készít, a beszállítókkal, vevőkkel és partnerekkel kapcsolatot tart idegen nyelven is. Gyártástervezési és gyártásirányítási feladatokat hajt végre informatikai támogatással, gyártásprogramot tervez, termelési programot, anyaggazdálkodási, idő- és kapacitástervet készít papíralapon illetve digitálisan. Közreműködik a termelésinformatikai alkalmazási rendszer kezelésében. Előkészíti és kezeli a személyügyi dokumentumokat, támogató munkát végez bérelszámolásban és munkaügyi dokumentációban, részt vesz könyvelési feladatok előkészítésében, gondoskodik az ipari gyártás során szükséges felhasznált anyagok szakszerű tárolásáról, raktározásáról és határidőben történő rendelkezésre bocsátásáról.

 • Szakmairány: Gépjárműgyártás

  A gépjárműgyártás szakmairányú technikus szakember a gépjárműgyártó vállalatok beszerzési, értékesítési és termelési folyamataiban tevékenykedik, melyhez használja munkaügyi, pénzügyi és számviteli ismereteit is. Előkészíti a megfelelő előírások szerint a gépjárműgyártás tervezéshez szükséges dokumentumokat, árajánlatokat és megrendeléseket készít, a beszállítókkal, vevőkkel és partnerekkel kapcsolatot tart idegen nyelven is.Magas szintű idegen nyelvi és széles körű szakmai ismereteit alkalmazza a gépjárműgyártás területén.Személyügyi dokumentumokat előkészít és kezel, bérelszámolásban és a munkaügyi dokumentációban támogató munkát végez, könyvelési feladatok előkészítésében részt vesz, gondoskodik a gépjárműgyártás során szükséges felhasznált anyagok szakszerű tárolásáról, raktározásáról és határidőben történő rendelkezésre bocsátásáról.Munkája során aktívan használja a digitális technikákat.

 • Szakmairány: Kereskedelmi logisztika

  A kereskedelmi logisztika szakmairányú technikus szakember támogatja a logisztikai felettese munkáját: szerződéseket készít elő, hivatalos levelezést, reklamációs ügyintézést és marketinggel kapcsolatos tevékenységeket végez. Jól érthetően, az etikett szabályokat betartva kommunikál magyarul és idegen nyelven is, kezeli az esetleges konfliktusokat, megoldja a felmerülő problémákat. Raktári készletet kezel, áruátvételt, komissiózást, expediálást és anyagmozgatást végez, az előírások alapján kezeli a veszélyes árukat, részt vesz a leltározás előkészítésében, lebonyolításában, a leltározással és selejtezéssel kapcsolatos dokumentáció elkészítésében. Megfelelően alkalmazza a raktározási technológiákat, az anyagmozgató gépek egyes típusait. Betartja és betartatja a használatukra vonatkozó előírásokat. Elvégzi az egyes folyamatokhoz szükséges dokumentációt. Megtervezi az áru elosztását, megszervezi az áru útját, beszerzi, kitölti, ellenőrzi az ehhez szükséges okmányokat. Részt vesz a költségkalkuláció készítésében. Ezen ismeretei képessé teszik vezetői pozíciók betöltésére kis- és nagyvállalatoknál egyaránt. A beszállítókkal, vevőkkel és egyéb üzletfelekkel történő kapcsolattartás, illetve a külkereskedelmi szerződések és a fuvarokmányok előkészítése során az idegen nyelv használata szükséges.

 • Idegen nyelvű ipari és kereskedelmi technikus képzés megkezdésének feltételei:

 • Iskolai előképzettség: Alapfokú iskolai végzettség
 • Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
 • Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges
 • A szakmairányhoz rendelt legjellemzőbb FEOR szám

 • Szakmairány: Általános gyártás

  Szakmairány

  megnevezése

  FEOR-

  szám

   

  FEOR megnevezése

   

   

   

   

   

  Általános gyártás

  3622

  Kereskedelmi ügyintéző

  3623

  Anyaggazdálkodó, felvásárló

  3611

  Pénzügyi ügyintéző (a pénzintézeti ügyintéző kivételével)

  3615

  Statisztikai ügyintéző

  4112

  Általános irodai adminisztrátor

  4131

  Készlet- és anyagnyilvántartó

  4122

  Bérelszámoló

  4123

  Pénzügyi, statisztikai, biztosítási adminisztrátor

 • Szakmairány: Gépjárműgyártás

  Szakmairány

  megnevezése

  FEOR-

  szám

   

  FEOR megnevezése

   

   

   

   

   

  Gépjárműgyártás

  3622

  Kereskedelmi ügyintéző

  3623

  Anyaggazdálkodó, felvásárló

  3611

  Pénzügyi ügyintéző (a pénzintézeti ügyintéző kivételével)

  3615

  Statisztikai ügyintéző

  4112

  Általános irodai adminisztrátor

  4131

  Készlet- és anyagnyilvántartó

  4122

  Bérelszámoló

  4123

  Pénzügyi, statisztikai, biztosítási adminisztrátor

 • Szakmairány: Kereskedelmi logisztika

  Szakmairány

  megnevezése

  FEOR-

  szám

   

  FEOR megnevezése

   

   

   

   

  Kereskedelmi logisztika

  3622

  Kereskedelmi ügyintéző

  3623

  Anyaggazdálkodó, felvásárló

  4131

  Készlet- és anyagnyilvántartó

  4112

  Általános irodai adminisztrátor

  4123

  Pénzügyi, statisztikai, biztosítási adminisztrátor

  4132

  Szállítási, szállítmányozás inyilvántartó

K Kapcsolódó szakmák


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu